Четива за начинаещи маркетьори

Изглежда, че маркетинг гилдията се увеличава непрекъснато с много млади и ентусиазирани хора. Това е резултат от усилията на университетите в България през последните няколко години. Благодарна съм на тези от тях, които редовно четат блога  и задават своите въпроси.

Скоро ме попитаха “Можеш ли да препоръчаш няколко надеждни заглавия на книги или учебници по маркетинг и PR, които да включват основните термини и точната им формулировка?”  Отговорих (надявам се бързо) с е-мейл, но реших да публикувам отговора и в блога с надеждата информацията да е полезна на повече начинаещи маркетьори.

Без да е изчерпателен списъкът, ето някои книги, които са ме вдъхновили да работя в областта на маркетинга и  към които се обръщам понякога, когато имам нужда:

1. Филип Котлър “Управление на маркетинга”, 2 тома

Класика на маркетинговата теория – съдържа всички ценни неща за традиционния маркетинг, които се преподават в западните университети. Не може да се чете наведнъж, защото информацията е твърде много, но е страхотен справочник за всички видове маркетингови теории и дейности с изключение на интернет маркетинга.

2. Сет Годин “Маркетинг на позволението”, “Лилавата крава”

Две книги, които преобърнаха представите ми за интернет маркетинга и иновационния маркетинг и ми позволиха да си обясня много неща и да си отговоря на много въпроси.

В Маркетинг Буркан писахме за две от книгите на Сет Годин: за “Дълбоките води” и за “Лилавата крава”

3. Джей Левинсън & Пол Ханли “Guerilla Marketing – Право в подсъзнанието”
:)

Не са много преведените на български книги за партизанския маркетинг, тази върши работа; но всяка книга на английски от Jay Conrad Levinson ще свърши по-добра работа 

4. Дейвид О’гилви “Изповедите на един рекламист”

Тази книга ми даде много относно смисъла на рекламата и основни правила за успешно рекламиране. Представяне на книгата можете да намерите и в блога.

5. Питър Фиск “Гениален маркетинг – съвети и най-добри практики”

Концентрирано и премислено от практиката на най-успешните съвременни компании.

6. Eдна поредица на в-к “Капитал” за успешни глобални компании

Мисля че излязоха около 10 книги общо. Поредицата е много добра, проследява компании като Майкрософт, CNN, Старбъкс, Икеа и др. От тези четива може много да се вземе, как са били създадени и как са се развивали тези компании, какви са идеите на основателите им, какви трудности са срещали и как са ги преодолявали. Поучителното е, че не само днес малките компании срещат на пръв поглед непреодолими препятствия, а така са започнали и много от големите и успешни компании. И че не само добрата пазарна среда, но и настойчивостта и енергията на техните основатели и лидери са причина за техния успех.

7. Поредицата “Джобен наставник”
:)

Поредицата “Джобен наставник” е съвместен проект на сп. “Мениджър” и Harvard Business School Press. Тъй като бяха много малки като обем и наистина могат да бъдат сложени в джоба и в малка дамска чанта, отначало погледнах с пренебрежение към тази идея. Но откакто прочетох “Успешната стратегия”, “Успешните преговори” и “Управление на екипи”, вече не мисля така. Всяка книга е една много добра отправна точка, съдържа както най-ценното от съвременната теория по дадена тема, така и кратки, но полезни и запомнящи се бизнес примери. Препоръчвам я не само на начинаещите, но и за всички, които искат да осъвременят представите си за бизнеса, в това число и много заетите и пътуващи бизнес мениджъри 

И накрая, моите 8 съвета относно книгите и четенето към начинаещите маркетьори:
  1. Четете много и винаги, когато имате малко свободно време.
  2. Четете не само в Интернет, черпете своите знания от книгите.
  3. Четете не само учебници и справочници, четете книги за историята на големите компании, биографии и автобиографии на маркетьори и бизнесмени.
  4. Четете не само книги за маркетинг  и бизнес – вие трябва да познавате историята, социологията, психологията, изкуството… за да станете успешни маркетьори.
  5. Ако можете, купувайте си книги от книжарниците, а не през интернет (изключение правят горещо препоръчаните от някого книги). Така ще можете да прегледате книгата, да изчетете няколко страници и да прецените дали би ви свършила работа, преди да я купите. Все пак, ще спестите малко средства за сметка на времето – книгите днес съвсем не са евтини.
  6. Споделяйте прочетеното със свои приятели и колеги, в дискусиите се раждат много интересни и полезни идеи.
  7. Докато четете, водете си бележки за това какво най-много ви впечатлява и непрекъснато мислете как това, което прочитате, можете да използвате във вашето маркетинг ежедневие.
  8. Експериментирайте с наученото в практиката.

Желая ви приятно четене и успех в маркетинговото поприще! Ще се радвам да споделите вашите вдъхновяващи книги по маркетинг – в коментар или като публикувате собствен пост в Маркетинг Буркан.