Практики в българската печатна реклама

Рядко се случва, когато видя рекламен флайър или рекламна страница в печатно издание, да им обърна внимание и да разгледам рекламното послание. Ако усетихте римата в предното изречение, позволете ми да го нарека одата на българския потребител. Защо?

Все още няма достатъчно креативни рекламни агенции, които да бълват нови и интересни реклами. Но те все пак съществуват и в тази статия ще ви демонстрирам няколко добри практики в българската печатна реклама плюс няколко съвета как не се прави тя.

Добра практика: Сезонен акцент

Реклама на Евроком на гърба на каталога им с излъчвани канали.„Подарявам зимни гуми“, пише в основното изображение на рекламата вдясно. Изработена е за кабелния оператор Евроком. А хитрото послание „С любимия домашен интернет не ми се излиза“ пояснява илюстрацията със зимни гуми.

Това, което ми хареса в тази реклама, е начинът на привличане на внимание – сезонна актуалност. Кой шофьор не би обърнал внимание на тази реклама?

Агенцията, която я е изработила, е взела предвид таргетираната публика; българският (плащащ) потребител на интернет и телевизия, над 18-20 години, шофьор, с нормална заплата.

Добра практика: Цветови акцент

Реклама на Икономедия, която умело привлича вниманието с цветове.Рекламна брошура на Економедия. Изпадайки от вестника или списанието ви, цветовете грабват окото и умело използвания контраст концентрира вниманието върху основния текст и рекламното послание „Колко е абонаментът за вас?“.

Добре приложеният цветови контраст е предимство пред рекламите на конкуренцията. Но единствено когато е приложен по адекватен начин. Все още има дребни български фирми, които смятат че яркочервен и яркозелен цвят правят акрактивна реклама. Не бъдете сред тях.

Теорията на цветовете играе важна роля както при съставянето на добра реклама, така и при изграждането на цялостния бренд с лого, типография, цветове.

Лоша практика: Неподходяща илюстрация

Реклама на Skylines, изготвяне на кандидат-студентски документи и формуляри.Кликнете на изображението вдясно, за да го разгледате в голям размер. Рекламираната услуга е подготовка на кандидат-студентски формуляри и документи заедно с подбор на университети. Изглежда ли подходяща снимката?

Целевата публика в случая са кандидат-студентите и техните родители. Но илюстрацията е подходяща по-скоро за кандидат-гимназистите – момичето изглежда твърде младо.

Цветовете също прихождат на по-млада публика. Затова когато наемете рекламна агенция да изготви реклама, отделете достатъчно време и ресурси да определите ясно аудиторията. Така ще избегнете подобни недоразумения.

Добра практика: Красива типография за изкусителна оферта

Реклама на Honda CR-V в списание "Мениджър".Цената от 37,800 лв, написана с голям червен шрифт върху бежев фон, изкушава всеки да хвърли един поглед на цялата реклама.

Допълнителния акцент с червен етикет в лявото дъно за подарък на стойност 1,000 лв допълнително подтиква интереса на читателя на сп. „Мениджър“, където тази реклама е публикувана.

Единствената тактика, която не ми харесва тук, е представянето на такава голяма цена без ДДС. От друга страна, нямаше да бъде толкова изкусителна с 20% отгоре.Коментари

 1. Petya Mihaylova март 9th

  Comment Arrow

  Здравейте! Графичен дизайнер съм и в моята практика съм се сблъсквала с много клиенти с изопачен вкус към визията на рекламните си материали. Често, наистина, се получават смешки от хартия и мастило…


 2. Comment Arrow

  Здравей, Петя,

  Мерси за коментара.

  Ако питаш мен, смешките са естествено нещо – не можем да очакваме само творби на изкуството. Но интересното тук е, че смешното е в пъти повече от креативното.

  Поздрави,
  Димитър Николов


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Димитър Николов

Маркетинг консултант. Позитивно мислещ градивен човек, който обича да превръща идеите си в реалност. Съавтор на буркана.