Обявите за работа в областта на маркетинга

Ох, как не обичам да звуча песимистично… Но няма как когато обстоятелствата го налагат. От време на време хвърлям поглед към обявите в областта на маркетинга, които се публикуват в onlinе медиите и всеки път изпадам в потрес. И на това ли трябва да се учим – как се пишат обяви за работа?

Какво имам предвид?

В К3 частта на capital.bg за тази седмица има 29 публикувани обяви от фирми, които търсят специалисти в областта на маркетинга. За едноседмичния престой на тези обяви са платени доста пари. Ето какво откривам когато ги чета внимателно:

 1. Обяви, чието място не е тук – В категорията „Маркетинг“ кой знае как са попаднали обяви за офис мениджър, мениджър на магазин, консултант по красота (!) на Орифлейм, продавач за голям мол в Англия. Какво общо ще имат всички тези хора с маркетирането, може ли да ми каже някой?
 2. Обяви на български фирми, написани на чужд език – Около 1/3 от обявите са публикувани на английски език. Нищо против горкия английски, но когато търсим специалисти по маркетинг за българския пазар, по-добре е да се назорим и да напишем обявата си на роден език.
 3. Длъжности на чужд език – Почти всички длъжности присъстват с чуждите им наименования – Product manager, Бранд мениджър, Call Center Agent mit Deutsch, Customer Support Representative, Telesales agent … Ако фирмата не знае да формулира длъжността на своите служители, как ги регистрира в НОИ? Как изготвя и какво има в длъжностните им характеристики?
 4. Липсваща информация за фирмата – Много малка част от фирмите, търсещи специалисти по маркетинг, са си дали труда ясно в 2-3 изречения да пишат какво произвежда и продава фирмата и за кои пазари се търсят тези специалисти. Няма дори линк към Интернет страницата на фирмата. А това е първото, от което ще се заинтересува такъв човек, ако си търси работа! Когато HR мениджърът търси нови служители, той е длъжен да маркетира фирмата, която представлява, по-добре!
 5. Прекалено амбициозни изисквания – Изискванията към кандидатите са доста амбициозни, неясни или объркващи. Една от фирмите търси отговорник за продуктов бранд, по образование ветеринарен лекар, с два чужди езика, търговски опит, шофьор! Направо да го бяха посочили по име – аз лично се съмнявам, че ще намерят идеалния си кандидат при така поставените условия. Друга фирма търси junior sales executive (какво ли е пък това?), който да е едновременно студент, с търговси опит в областта на B2B продажбите и умения да води търговски преговори!
 6. Недобре формулирани отговорности – Работните отговорности на търсените специалисти в областта на маркетинга са доста широко понятие, защото често излизат извън маркетинга. В това число се очаква тези хора едновременно да управляват екипи, да приемат и подреждат (!) стоките в магазина, да правят пазарни анализи и проучвания… Колко скромно! И вероятно – срещу малко пари.
 7. Липсваща информация за заплащането – Почти никъде не се посочва диапазон на предлаганата заплата и бонуси от фирмата. Вероятно ще посрещнат кандидатите с любимия на всички въпрос „Какво заплащане очаквате на тази позиция?“ Така се един куршем ще се уцелят най-малко три заека – самочувствието на кандидата ще се смъкне, ще направят проучване на цените на труда и вероятно ще предложат най-малката очаквана заплата от кандидатите. Ех, че българско и родно!
Какво мога да кажа в заключение:

Много набързо и непрофесионално подготвени са обявите за работа в областта на маркетинга. И ако:

 • фирмите искат да привлекат добри специалисти, техните отдели по управление на човешките ресурси трябва да се постараят малко повече.
 • фирмите ценят времето на служителите си в HR отдела, обявите щяха да са доста по-ясни и конкретни. Това щеше да спести множество обаждания на потенциални кандидати и еднообразни разяснявания и подаване на липсващата информация.
 • фирмите искат да получат добре подготвени начални документи от кандидатстващите – автобиографии и особено мотивационни писма, те трябва да предоставят нужната информация за подготовката на качествени документи от кандидатите.

Самата мен така написана обява за работа не би ме заинтригувала. Не бих си дала даже труда да се обадя по телефона и да разговарям с отдела по човешки ресурси, за да получа повече информация. Такива фирми не проявяват уважение към бъдещите си служители, защо трябва да кандидатствам за работа в тях?Коментари

 1. Стефан Русев август 19th

  Comment Arrow

  Радвам се, че и на теб са ти направили впечатление обявите за работа в Капитал за маркетинг, защото си мислех, че само за мен има ужасно объркване и неточност.

  Странното, е че в Капитал представата е че там са „хубавите“ обяви за работа от сериозни фирми, които предлагат добри условия.

  И аз винаги съм се чудел защо са само на английски, като може да се напише, че изискването е да се владее езика. Мисля си че така отсяват не англоговорящите, но пак не го приемам.

  А за длъжностите имам чувството, че всеки месец измислят нови странни длъжности и я слагат под знаменаетл маркетинг.

  А за описанието на длъжносттите и изискванията просто нямам думи….

  Лошото, е че тези фирми се имат за лидери в своите браншове, а се оказва че и на тях не име ясно какво е маркетинг.

  За съжаление това е предлагането..


 2. Момчил Милев август 19th

  Comment Arrow

  Положението е катастрофално !!!!!!
  И аз като Вас разглеждам обяви, когато имам време и парадоксалното в случая е, че са едни и същи. Сайтове вече много, но съдържанието им е еднакво.
  Другото, което ми направи силно впечатление е, че за 3-4 месеца се „врътнаха“ 10-15 нови обяви, старите също си седят. Е добре де но при кандидатствали 50-60 човека нито един ли неотговаря на изискванията ?!?!?!?!?!?!!??
  За споменатият период 20-на са постоянните обяви всичките с много добро заплащане и перфектни условия. Това да не е своеобразна рекламна кампания на тези фирми ??!?!?!
  За споменатите от Вас неща няма какво да кажа. Мисля, че сте изчерпали темата, но трябва да си извънземен, че на 21-21 години да можеш да правиш всички тези неща, които искат от теб и да имаш 1-3го. стаж.
  No Comment


 3. Поли Козарова август 19th

  Comment Arrow

  @ Стефан – Благодаря ти за споделеното. Тъкмо започна да ми се струва, че съм много претенциозна и взискателна. Но не… Предлагането не е това – самите фирми съм сигурна, че ще променят профила на дейността на търсените маркетинг специалисти още през първите месец-два от наемането им. Това е още една причина фирмите да се постараят за формулират правилно изискванията си, за да не се получат разминавания и разочарования впоследствие.

  @ Момчил – за съжаление, този пост наистина е провокиран от действителността, при това е резултат само на бегъл поглед, а не на дълги наблюдения. Ако си поставим за цел да анализираме по-внимателно търсенето на специалисти, може би заключенията ще бъдат още по-интересни? Специално за младите хора и аз не мисля, че изикванията и очакванията на фирмите отговарят на действителността. Фирмите по този начин предизвикват кандидатите да послъгват съзнателно, за да могат поне да отидат на интервю. Самите фирми трябва също според мен да включват поне бегла информация за това какво първоначално обучение и въвеждане в работата предлагат, особено ако става въпрос за млади специалисти…

  Да не ставаме песимисти – да се надяваме, че такова развитие ще се случи в близко бъдеще!


 4. Comment Arrow

  Какво значение имат изискванията, след като никой не чете получените биографии? Нямам друго обяснение на това, че не се обаждат на кандидати, които е само отговарят на всичките им изисквания,но могат да представят и нелошо портфолио?!


 5. Поли Козарова август 19th

  Comment Arrow

  Здравей Иве!

  Начинът на комуникацията с кандидатите е другото странно нещо. В много случаи силно се неглижират кандидати и може би защото изискванията просто са копирани оттук-оттам, на част от кандидатите просто не се обаждат. А също се случва да се отсеят накрая два-три най-подходящи за длъжността, да се избере финално един, а другите да се оставят в неведение! Българска работа…


 6. Comment Arrow

  Жалко, защото претендираме за европейско качество и обслужване ….


 7. Момчил Милев август 20th

  Comment Arrow

  Здравейте отново,

  Има и един друг проблем, който е много важен – „Стартова заплата“.
  Няма как кандидат отговарящ на всички (пак повтарям „всички“) изисквания да започне работа на 500 – 600 лв. на месец. Това е критичният минимум, който изследванията за живот в BG показват. Те за това крият и си траят и на интервюто като ти кажат ти остава да станеш и да си тръгнеш, е какво друго да направиш ?!?!?!?!??!
  Случвало ми се е без да искам да пратя CV на едно място два пъти и ми звъннаха 2 пъти, а изрично беше споменато, че информацията получена за кандидатите се съхранавя и ще послужи за понататъшни извадки при необходимост. Хората от HR май спят или просто са написали някакъв текст да запълнят пространството.

  Поли,
  Ако имаш време прегледай обявите и ще видиш, че се повтарят, личните ми наблюдения са за bestjobs.bg (ако прецениш не го публикувай, не го правя с лоши намерения) просто хората пускат едно и също. Явно има липса на кадри :).
  Скоро няма да се оправим, но сме кoрави и ще издържим (говоря за хората с малко или недотам много опит в сферата).


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com