Обявите за работа в областта на маркетинга

Ох, как не обичам да звуча песимистично… Но няма как когато обстоятелствата го налагат. От време на време хвърлям поглед към обявите в областта на маркетинга, които се публикуват в onlinе медиите и всеки път изпадам в потрес. И на това ли трябва да се учим – как се пишат обяви за работа?

Какво имам предвид?

В К3 частта на capital.bg за тази седмица има 29 публикувани обяви от фирми, които търсят специалисти в областта на маркетинга. За едноседмичния престой на тези обяви са платени доста пари. Ето какво откривам когато ги чета внимателно:

  1. Обяви, чието място не е тук – В категорията “Маркетинг” кой знае как са попаднали обяви за офис мениджър, мениджър на магазин, консултант по красота (!) на Орифлейм, продавач за голям мол в Англия. Какво общо ще имат всички тези хора с маркетирането, може ли да ми каже някой?
  2. Обяви на български фирми, написани на чужд език – Около 1/3 от обявите са публикувани на английски език. Нищо против горкия английски, но когато търсим специалисти по маркетинг за българския пазар, по-добре е да се назорим и да напишем обявата си на роден език.
  3. Длъжности на чужд език – Почти всички длъжности присъстват с чуждите им наименования – Product manager, Бранд мениджър, Call Center Agent mit Deutsch, Customer Support Representative, Telesales agent … Ако фирмата не знае да формулира длъжността на своите служители, как ги регистрира в НОИ? Как изготвя и какво има в длъжностните им характеристики?
  4. Липсваща информация за фирмата – Много малка част от фирмите, търсещи специалисти по маркетинг, са си дали труда ясно в 2-3 изречения да пишат какво произвежда и продава фирмата и за кои пазари се търсят тези специалисти. Няма дори линк към Интернет страницата на фирмата. А това е първото, от което ще се заинтересува такъв човек, ако си търси работа! Когато HR мениджърът търси нови служители, той е длъжен да маркетира фирмата, която представлява, по-добре!
  5. Прекалено амбициозни изисквания – Изискванията към кандидатите са доста амбициозни, неясни или объркващи. Една от фирмите търси отговорник за продуктов бранд, по образование ветеринарен лекар, с два чужди езика, търговски опит, шофьор! Направо да го бяха посочили по име – аз лично се съмнявам, че ще намерят идеалния си кандидат при така поставените условия. Друга фирма търси junior sales executive (какво ли е пък това?), който да е едновременно студент, с търговси опит в областта на B2B продажбите и умения да води търговски преговори!
  6. Недобре формулирани отговорности – Работните отговорности на търсените специалисти в областта на маркетинга са доста широко понятие, защото често излизат извън маркетинга. В това число се очаква тези хора едновременно да управляват екипи, да приемат и подреждат (!) стоките в магазина, да правят пазарни анализи и проучвания… Колко скромно! И вероятно – срещу малко пари.
  7. Липсваща информация за заплащането – Почти никъде не се посочва диапазон на предлаганата заплата и бонуси от фирмата. Вероятно ще посрещнат кандидатите с любимия на всички въпрос “Какво заплащане очаквате на тази позиция?” Така се един куршем ще се уцелят най-малко три заека – самочувствието на кандидата ще се смъкне, ще направят проучване на цените на труда и вероятно ще предложат най-малката очаквана заплата от кандидатите. Ех, че българско и родно!
Какво мога да кажа в заключение:

Много набързо и непрофесионално подготвени са обявите за работа в областта на маркетинга. И ако:

  • фирмите искат да привлекат добри специалисти, техните отдели по управление на човешките ресурси трябва да се постараят малко повече.
  • фирмите ценят времето на служителите си в HR отдела, обявите щяха да са доста по-ясни и конкретни. Това щеше да спести множество обаждания на потенциални кандидати и еднообразни разяснявания и подаване на липсващата информация.
  • фирмите искат да получат добре подготвени начални документи от кандидатстващите – автобиографии и особено мотивационни писма, те трябва да предоставят нужната информация за подготовката на качествени документи от кандидатите.

Самата мен така написана обява за работа не би ме заинтригувала. Не бих си дала даже труда да се обадя по телефона и да разговарям с отдела по човешки ресурси, за да получа повече информация. Такива фирми не проявяват уважение към бъдещите си служители, защо трябва да кандидатствам за работа в тях?