Пет квартала в София без топла вода – на кого му пука?

Ето че добрите ми намерения за позитивно блогване отиват по дяволите. След целодневно очакване от крановете ни да потече топла вода намирам време да потърся в Интернет някаква причина. Информация откривам на сайта на bTV – скромна новинка, че софийската „Топлофикация“ ще остави 5 квартала в София без топла вода за 20 дни.

Страхотен пример за лош маркетинг и добър повод за нов пост!

Софийска „Топлофикация“ има може би над 200 000 клиента в тези пет квартала – сред тях огромно множество малки деца и бебета, възрастни и болни хора, работещи хора, които пътуват в мръсния градски транспорт в 35-градусовата жега.

Никой не се беше потрудил да сложи по една обява поне във входа, ей така, за кумова срама. Сайтовете на bTV и агенция „Фокус“ съобщават за някакви планови ремонти поради изхабена топлопреносна мрежа едва на 17 август! Сигурно по подаден от някой бесен жител сигнал!

В съобщението Никола Станимиров, директор на „Топлофикация“ – София твърди буквално „Толкова големи райони не сме спирали в последните 6-7 години за такъв период от време“. Съвсем случайно и без да се пънкам много, веднага попадам на информацията от преди 2 години, че (цитирам) „В кв. Младост 1-А, 2, 3 и 4 топлата вода ще бъде спряна от 17 до 25 септември, съобщиха от „Топлофикация – София“ АД. От дружеството уточняват, че причината за прекъсване на топлоподаването е ремонтът на амортизирал главен водопровод. Става въпрос за 2007 година, когато като че ли е правено същото нещо? На г-н Станимиров или му е къса паметта или недостатъчно – документацията! Не се разбира дали се налага нов ремонт на същата мрежа или прокарване на несъществуваща такава…

За да бъде пълен джаза, се прибавя нуждата да се разкопае основно кръстовище в „Младост“ през този период. Ако не ме лъже паметта, същото кръстовище беше що-годе закопано и приведено в приличен вид тъкмо преди месец-два.

Е, и какво от това?

Както се казваше в един американски филм – „На кого му пука?“ Там обаче ставаше въпрос за мокър слон, а не за некъпан софиянец…

Ако аз, обикновеният клиент, се забавя да платя моите сметки за топла вода или парно, следват наказания. Може и до описание на имуществото да се стигне. Защо пък не – тъкмо ще има възможност „Топлофикация“ да направи още един ремонт на същото кръстовище през 2011 година!

Поздрави на „Топлофикация“ – София! Сменете си PR специалистите.Коментари

 1. nedyalko септември 1st

  Comment Arrow

  tiq hora ni obyrnaha naopyki jobovete za da si napylnat gu6ite s nesy6testvuva6ti smetki za voda i parno i sega za kapak kakvo polu4ava6,ni6to.Lipsa na voda,zadrastvaniq v Mladost,prosto pylen koshmar


 2. Поли Козарова септември 1st

  Comment Arrow

  Ето един коментар, който показва нагледно как се чувства и как реагира средностатическия клиент, когато на една компания не й пука!


 3. Росица Димова септември 3rd

  Comment Arrow

  Просто нямам думи! Днес влизам в банята и ми се налага да се изкъпя с ледена вода! Без въобще да разбера, че ще ми спрат водата, камо ли за цели 20 дни! А гледам телевизия, чета вестници… Обаждам им се, били съобщили в пресата преди 10 дни. А за такова нещо трябва да тръбят цяло лято, да сложат обяви, това са цели 20 дни! Никъде по света няма такова нещо! Освен това и пролетта нямахме топла вода 1 седмица, и миналото лято също. Мисля, че трябва да се направи нещо, просто не издържам да търпя своеволията на тази топлофикация. А и да искам, не мога да се откажа от нея!


 4. Поли Козарова септември 3rd

  Comment Arrow

  Да, Росица е права, за съжаление – една от причините за такова нетърпимо поведение към клиентите, е липсата на конкуренция.


 5. "Младост-3" септември 10th

  Comment Arrow

  На 09-09 трябваше да пуснат топлата вода в „Младост-3“, но не би….Вчера чета из пресата и в сайта на „Топлофикация“ как 2 квартала оставали без топла вода, но за „Младост-3“ не се споменава нищо.Освен липсата на топла вода липсва и информация ….


 6. Любомир септември 10th

  Comment Arrow

  Това е за младост. Ами Люлин – тази година няма т.нар. профилактика, но затова пък топлата вода спира през 5 минути. Не знам какво правят, но е ненормално да се къпеш с вода, която си сменя температурата от 10С до 60-70С :X. Но това е положението в страната ни – всеки си прави каквото си иска.


 7. Поли Козарова септември 10th

  Comment Arrow

  Забележете, че днес сме 10 септември и темата е все още наболяла и актуална! Което отново ме навежда на мисълта, че там, където има монопол, маркетингът и PR-ът просто са излишни, защото няма никаква пазарна мотивация доставчикът да се стреми да доставя качествени продукти и услуги!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Павлина Димитрова Козарова

Павлина има 20-годишен бизнес опит в развитие на бизнеса, маркетинг и продажби. От над 5 години Павлина се занимава с разработване и комерсиализация на иновативни продукти и услуги, включително и със средства от еврофондове и инвестиционни фондове. Основател на консултантска фирма primavera88.com.