Как изгубих наивността си?

Откога не сме чели заедно? Днес ви представям една книга, която можете да прочетете на един дъх или за една нощ – „Как изгубих наивността си“ на Ричард Брансън. Подзаглавието й гласи „докато се забавлявах и правех бизнес“. Както се казва – дай боже, всекиму!

Това е разказ на английския бизнесмен Ричард Брансън (вече носител и на титлата „сър“) за неговите перипетии в овладяването на бизнес тайните и за това как едно непослушно момче и непокорен младеж се превръща в един от най-богатите хора на света.

Като изключим книжния и претенциозен предговор на Соломон Паси, който очевидно е убеден, че е наследил сладкодумието и писателския дар на баща си, книгата е изключително увлекателен разказ за съдбата на един непокорен човек – слава богу, с щастливо развитие.

Освен, че успява да създаде и развие над двеста компании, и да стане милиардер, Ричард Брансън става личен приятел на много видни личности като принцеса Даяна, Нелсън Мандела, Елтън Джон и Фил Колинс… и спечелва благоволението на Нейно величество кралицата. Освен това, в книгата можете да прочетете за опита му да прекоси Атлантика с обикновена моторница, за неговото желание да направи околосветско пътешествие с балон, за това как освобождава американските заложници в Ирак…

Интересна и много поучителна книга за всички родители, които насърчават децата си да бъдат послушни и да спазват правила. Също толкова поучителна е за всички бизнесмени, които си мислят, че са постигнали върха на развитието си като са създали и позиционирали на пазара една фирма…

Тази книга остави у мен множество въпроси като:

  • Ако нямаш насърчаващи и разбиращи родители, можеш ли да постигнеш такъв успех в овладяването на нови бизнес и професионални пространства като Ричард Брансън?
  • Ако нямаш приятели, които са готови да те подкрепят в най-трудните ти моменти и да те следват дори когато всичко изглежда безнадеждно и потъващо, можеш ли да го направиш?
  • Ако нямаш търпелива и интелигентна семейна половинка, която да вярва непреклонно в теб и да не се огъва пред нищо като Джоан Брансън, можеш ли да го направиш?
  • Ако не правиш бизнес прощъпулника си в една типична пазарна икономика като британската, а в някоя бедна и изостанала в технологично отношение страна с малък пазар като … (да не споменавам), възможно ли е това да стане?
  • Ако държавните институции не са толкова либерални и широкомислещи като британския съд, щеше ли това да се случи?

Поводи за размисъл. Сигурна съм, че и вие ще имате много такива в тази пълна с енергия и емоции автобиография на един от най-големите авантюристи в днешния бизнес…

Желая ви приятно четене!