Не се скатавай! Работи!

Един предизвикателен гуру по личностно развитие – Лари Уингет, който нарича сам себе си „питбулът на личностното развитие“, ни дава своите предизвикателни и безцеремонни съвети за успех в бизнеса:

 • Спри да хленчиш! Размърдай си задника!
 • Не се скатавай! Работи!

Съветите му не галят ухото, нито сърцето… Никак не звучат музикално и успокоително. Но затова пък са страшно мотивиращи – въпреки твърдението му, че единственият човек, който наистина може да те мотивира, си самият ти!

В книгата си „Не се скатавай! Работи!“  Лари Уингет разпердушинва безжалостно нашите представи за:

 • Личностния успех и начина, по който можем да го постигнем
 • Добрите и лошите служители
 • Добрите и лошите бизнес мениджъри
 • Управлението на хора
 • Работата в екип
 • Техниките на продажба и формирането на продажбени умения
 • Обслужването на клиентите…

Изобщо, обръща всичко, с което сме свикнали, нагоре с краката. За наше добро! Не знам дали тази книга ще ви хареса – на мен ми допадна едва, когато я прочетох за втори път. Но ако сте от хората, които могат под стрес да работят добре и да постигат резултати, значи тази книга е точно за вас!

Да подкрепя твърденията си с цитати? Веднага!

Уроци на Лари Уингет за бизнес мениджъри:
 • Постави високи очаквания пред всеки служител. Разяснявай добре тези очаквания. Управлявай според тях. Проверявай това, което очакваш.
 • Бъди решителен.
 • Не се тревожи дали те харесват. Направи така, че да те уважават.
 • Плащай добре на хората. Никога не се ебавай с парите им.
 • Ако нещо не е наред, оправи го бързо, иначе проблемът ще порасне и ще се разпространи.
 • Сделката си е сделка. Спазвай дадените обещания на клиенти и служители.
 • Уволнявай хората, когато трябва да бъдат уволнени. Не чакай прекалено дълго, не се съмнявай в преценката си.
 • Никога не толерирай посредствеността!
 • Не усложнявай нещата. Когато нещо започне да става прекалено сложно, спри, опрости го и започни отново.
Уроци на Лари Уингет за маркетьори и търговци:
 • Изглеждай успял. Хората искат да купуват от успели хора.
 • Бъди дружелюбен. Хората обичат да купуват от приятни хора. Бъди професионален, любезен, почтителен и дружелюбен!
 • Питай. Не продаваш достатъчно, защото не питаш достатъчно.
 • Бъди наблюдателен. Обръщай внимание какво купуват хората, как и кога го купуват. Наблюдавай как продават конкурентите. Учи се от грешките им, не ги копирай!
 • Циркулирай. Общувай с хората. Посещавай събития, дегустации на вино, откриване на изложби. Не бързай да се представяш и да продаваш. Ако те харесат, хората сами ще поискат да купят от тебе!
 • Продавай сега. Ако имаш клиент сега, направи сделката веднага. Вземи парите от ръцете му, докато въодушевлението му е голямо.
 • Бъди честен. Особено когато е трудно. Ако продуктът ти не прави нещо, кажи го на клиента. Не увъртай, не замазвай, просто кажи истината!
 • Доставяй повече, отколкото си обещал.
 • Резултатите са всичко. Те никога не лъжат!

Успяхте ли да се ядосате? Ако това ви мотивира за успех, можете да посетите и следните сайтове:

Ще се радвам да чуя и вашите отзиви!Коментари

 1. Стефан Русев ноември 4th

  Comment Arrow

  Преди около две седмици пътувах с колега до София за среща с клиент и на връщане пътувахме през нощта. Спряхме да заредим на една бензиностанция. Там имаше проблем с касата и чакахме около 30 м. Тогава видях тази книга и се зачетох. Направи ми силно впечатление.

  Ярък образ..

  Позиционирал се е страхотно: „питбулът на личностното развитие“.
  Не съм чувал за друг чавек с подобен подход при обучени еза лично развитие.


 2. Поли Козарова ноември 4th

  Comment Arrow

  @ Стефан

  Благодаря ти за включването! Има хора (като мен), които се амбицират от трудни ситуации и неприятно отношение към тях. Това е явно е част от целевата група на Лари. Други пък, които се изявяват в ролята на рaботодатели, просто не могат да създадат друга работна среда и друг вид отношение – може би това е по-голямата част от целевата му група?


 3. Николай Дочев ноември 4th

  Comment Arrow

  Хубаво е когато е трудни моменти нещо може да те мотивира, сега чета една книжка „Връзката с клиентите“ на Harvard Business School
  препоръчвам я, съвсем ново издание 2009г. в доста по умерен тон, но винаги когато се зачетеш в правилно подредени простички неща, откриваш че знаеш всичко и се чудиш защо след като е толкова просто не го правиш и ти като хората?!


 4. Поли Козарова ноември 4th

  Comment Arrow

  Благодаря, Николай! Обезателно ще си я закупя.

  Досега съм попадала на 1-2 книги от тази поредица и наистина всички са били много добри. Особено ме е впечатлявало това, че преподаватели по управление на бизнеса са много близко до бизнес реалностите и че съветите им са много лесно приложими и изпитани в практиката – подобно на това, което и вие отбелязвате!

  Ако мога само да предположа защо не го правим като хората – още много неща в нашия бизнес не са ни като хората, затова и връзката с клиентите ни е една … такава… От маркетингова гледна точка – започвайки от разбирането за това какво е маркетинг, каква е неговата роля във фирмата, до разбирането за това, че комуникацията и с новите, и с настоящите клиенти не е само дело на маркетьорите…


 5. Николай Дочев ноември 5th

  Comment Arrow

  Аз както знаеш съм управител на малка собствена фирма и се опитвам да правя нещата както трябва да поглеждам малко по далеч…
  За мен комуникацията с клиентите е много, много важна от това зависи клиента да се чувства приобщен и спокоен за това което е купил и се връща с усмивка за нови покупки, а води и нови клиенти.
  А що се касае до това защо не се прави в България всичко както трябва, ще дам много пресен пример:
  Сертифицирахме се по ISO 9001:2008, за да са спокойни нашите клиенти за качеството на услугите по поддръжка и ремонт…а мнението на колегите от бизнеса е „абе ти си луд за какво даваш такива пари“ и „той клиента е тъп и не го интересува имаш ли нямаш ли сертификат“….това са фактите.


 6. Поли Козарова ноември 5th

  Comment Arrow

  За съжаление, преобладаващата част от бизнесмените все още мислят така.

  Но съществува вече и една непрекъснато нарастваща група от собственици и управители на бизнес, които имат различно отношение към маркетирането, клиентите и инвестициите в системи, гарантиращи на клиентите, че фирмата работи съгласно международно разпознати стандарти за качество, сигурност на данните и др.

  Поздравления за начина ти на мислене! Сигурна съм, че въпреки кризата именно такива фирми имат шансове за развитие и утвърждаване на пазара.


 7. Николай Дочев ноември 6th

  Comment Arrow

  Замислих се,че сега е точното време за практики от Guerilla маркетинга може да споделим опит и интересни идеи. Въпреки, че без да вложиш пари в реклама и маркетинг няма да изкараш, но все пак да опитаме…


 8. Поли Козарова ноември 6th

  Comment Arrow

  @ Николай

  Това е чудесна идея! Време е за ниско-бюджетен маркетинг – как с малко средства да постигнем успехи. Още от началото на 2009 всъщност, а за стартиращите и малките фирми винаги е било така!

  Позволявам си да споделя един линк към блога на Жанет Найденова, който е фокусиран върху Guerilla маркетинга и който горещо препоръчвам – http://jnnmarketing.blogspot.com/

  Други интересни постове по този въпрос в Маркетинг Буркан са:
  Маркегинг без пари и Ако нямате ток, запалете си свещичка.

  Имаме и специална изненада към малките фирми в Буркана, която очаквайте следващата седмица!


 9. Вицове ноември 21st

  Comment Arrow

  Според мен именно това е правилният подход – бездействието може само и единствено да влоши нещата, навременната реакция е единствената възможност за излизане от неблагоприятните ситуации. Хубава Статия!


 10. Иван юли 20th

  Comment Arrow

  Изглеждай успял. Хората искат да купуват от успели хора – Това ми хареса много.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Павлина Димитрова Козарова

Павлина има 20-годишен бизнес опит в развитие на бизнеса, маркетинг и продажби. От над 5 години Павлина се занимава с разработване и комерсиализация на иновативни продукти и услуги, включително и със средства от еврофондове и инвестиционни фондове. Основател на консултантска фирма primavera88.com.