Не се скатавай! Работи!

Един предизвикателен гуру по личностно развитие – Лари Уингет, който нарича сам себе си „питбулът на личностното развитие“, ни дава своите предизвикателни и безцеремонни съвети за успех в бизнеса:

 • Спри да хленчиш! Размърдай си задника!
 • Не се скатавай! Работи!

Съветите му не галят ухото, нито сърцето… Никак не звучат музикално и успокоително. Но затова пък са страшно мотивиращи – въпреки твърдението му, че единственият човек, който наистина може да те мотивира, си самият ти!

В книгата си „Не се скатавай! Работи!“  Лари Уингет разпердушинва безжалостно нашите представи за:

 • Личностния успех и начина, по който можем да го постигнем
 • Добрите и лошите служители
 • Добрите и лошите бизнес мениджъри
 • Управлението на хора
 • Работата в екип
 • Техниките на продажба и формирането на продажбени умения
 • Обслужването на клиентите…

Изобщо, обръща всичко, с което сме свикнали, нагоре с краката. За наше добро! Не знам дали тази книга ще ви хареса – на мен ми допадна едва, когато я прочетох за втори път. Но ако сте от хората, които могат под стрес да работят добре и да постигат резултати, значи тази книга е точно за вас!

Да подкрепя твърденията си с цитати? Веднага!

Уроци на Лари Уингет за бизнес мениджъри:
 • Постави високи очаквания пред всеки служител. Разяснявай добре тези очаквания. Управлявай според тях. Проверявай това, което очакваш.
 • Бъди решителен.
 • Не се тревожи дали те харесват. Направи така, че да те уважават.
 • Плащай добре на хората. Никога не се ебавай с парите им.
 • Ако нещо не е наред, оправи го бързо, иначе проблемът ще порасне и ще се разпространи.
 • Сделката си е сделка. Спазвай дадените обещания на клиенти и служители.
 • Уволнявай хората, когато трябва да бъдат уволнени. Не чакай прекалено дълго, не се съмнявай в преценката си.
 • Никога не толерирай посредствеността!
 • Не усложнявай нещата. Когато нещо започне да става прекалено сложно, спри, опрости го и започни отново.
Уроци на Лари Уингет за маркетьори и търговци:
 • Изглеждай успял. Хората искат да купуват от успели хора.
 • Бъди дружелюбен. Хората обичат да купуват от приятни хора. Бъди професионален, любезен, почтителен и дружелюбен!
 • Питай. Не продаваш достатъчно, защото не питаш достатъчно.
 • Бъди наблюдателен. Обръщай внимание какво купуват хората, как и кога го купуват. Наблюдавай как продават конкурентите. Учи се от грешките им, не ги копирай!
 • Циркулирай. Общувай с хората. Посещавай събития, дегустации на вино, откриване на изложби. Не бързай да се представяш и да продаваш. Ако те харесат, хората сами ще поискат да купят от тебе!
 • Продавай сега. Ако имаш клиент сега, направи сделката веднага. Вземи парите от ръцете му, докато въодушевлението му е голямо.
 • Бъди честен. Особено когато е трудно. Ако продуктът ти не прави нещо, кажи го на клиента. Не увъртай, не замазвай, просто кажи истината!
 • Доставяй повече, отколкото си обещал.
 • Резултатите са всичко. Те никога не лъжат!

Успяхте ли да се ядосате? Ако това ви мотивира за успех, можете да посетите и следните сайтове:

Ще се радвам да чуя и вашите отзиви!Коментари

 1. Стефан Русев ноември 4th

  Comment Arrow

  Преди около две седмици пътувах с колега до София за среща с клиент и на връщане пътувахме през нощта. Спряхме да заредим на една бензиностанция. Там имаше проблем с касата и чакахме около 30 м. Тогава видях тази книга и се зачетох. Направи ми силно впечатление.

  Ярък образ..

  Позиционирал се е страхотно: „питбулът на личностното развитие“.
  Не съм чувал за друг чавек с подобен подход при обучени еза лично развитие.


 2. Поли Козарова ноември 4th

  Comment Arrow

  @ Стефан

  Благодаря ти за включването! Има хора (като мен), които се амбицират от трудни ситуации и неприятно отношение към тях. Това е явно е част от целевата група на Лари. Други пък, които се изявяват в ролята на рaботодатели, просто не могат да създадат друга работна среда и друг вид отношение – може би това е по-голямата част от целевата му група?


 3. Николай Дочев ноември 4th

  Comment Arrow

  Хубаво е когато е трудни моменти нещо може да те мотивира, сега чета една книжка „Връзката с клиентите“ на Harvard Business School
  препоръчвам я, съвсем ново издание 2009г. в доста по умерен тон, но винаги когато се зачетеш в правилно подредени простички неща, откриваш че знаеш всичко и се чудиш защо след като е толкова просто не го правиш и ти като хората?!


 4. Поли Козарова ноември 4th

  Comment Arrow

  Благодаря, Николай! Обезателно ще си я закупя.

  Досега съм попадала на 1-2 книги от тази поредица и наистина всички са били много добри. Особено ме е впечатлявало това, че преподаватели по управление на бизнеса са много близко до бизнес реалностите и че съветите им са много лесно приложими и изпитани в практиката – подобно на това, което и вие отбелязвате!

  Ако мога само да предположа защо не го правим като хората – още много неща в нашия бизнес не са ни като хората, затова и връзката с клиентите ни е една … такава… От маркетингова гледна точка – започвайки от разбирането за това какво е маркетинг, каква е неговата роля във фирмата, до разбирането за това, че комуникацията и с новите, и с настоящите клиенти не е само дело на маркетьорите…


 5. Николай Дочев ноември 5th

  Comment Arrow

  Аз както знаеш съм управител на малка собствена фирма и се опитвам да правя нещата както трябва да поглеждам малко по далеч…
  За мен комуникацията с клиентите е много, много важна от това зависи клиента да се чувства приобщен и спокоен за това което е купил и се връща с усмивка за нови покупки, а води и нови клиенти.
  А що се касае до това защо не се прави в България всичко както трябва, ще дам много пресен пример:
  Сертифицирахме се по ISO 9001:2008, за да са спокойни нашите клиенти за качеството на услугите по поддръжка и ремонт…а мнението на колегите от бизнеса е „абе ти си луд за какво даваш такива пари“ и „той клиента е тъп и не го интересува имаш ли нямаш ли сертификат“….това са фактите.


 6. Поли Козарова ноември 5th

  Comment Arrow

  За съжаление, преобладаващата част от бизнесмените все още мислят така.

  Но съществува вече и една непрекъснато нарастваща група от собственици и управители на бизнес, които имат различно отношение към маркетирането, клиентите и инвестициите в системи, гарантиращи на клиентите, че фирмата работи съгласно международно разпознати стандарти за качество, сигурност на данните и др.

  Поздравления за начина ти на мислене! Сигурна съм, че въпреки кризата именно такива фирми имат шансове за развитие и утвърждаване на пазара.


 7. Николай Дочев ноември 6th

  Comment Arrow

  Замислих се,че сега е точното време за практики от Guerilla маркетинга може да споделим опит и интересни идеи. Въпреки, че без да вложиш пари в реклама и маркетинг няма да изкараш, но все пак да опитаме…


 8. Поли Козарова ноември 6th

  Comment Arrow

  @ Николай

  Това е чудесна идея! Време е за ниско-бюджетен маркетинг – как с малко средства да постигнем успехи. Още от началото на 2009 всъщност, а за стартиращите и малките фирми винаги е било така!

  Позволявам си да споделя един линк към блога на Жанет Найденова, който е фокусиран върху Guerilla маркетинга и който горещо препоръчвам – http://jnnmarketing.blogspot.com/

  Други интересни постове по този въпрос в Маркетинг Буркан са:
  Маркегинг без пари и Ако нямате ток, запалете си свещичка.

  Имаме и специална изненада към малките фирми в Буркана, която очаквайте следващата седмица!


 9. Вицове ноември 21st

  Comment Arrow

  Според мен именно това е правилният подход – бездействието може само и единствено да влоши нещата, навременната реакция е единствената възможност за излизане от неблагоприятните ситуации. Хубава Статия!


 10. Иван юли 20th

  Comment Arrow

  Изглеждай успял. Хората искат да купуват от успели хора – Това ми хареса много.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com