За какво им е блог на българските фирми?

Тази сутрин прегледах над 100 сайта на български фирми, и само един от тях препращаше към фирмен блог.  Дали нямат време и ресурси, за да го поддържат, или не подозират, че блогът не е само средство за индивидуална изява?

Всъщност, блогът може да бъде много полезен за вашата фирма.

Първо, той е начин да се отличите от конкурентите си, поне в Интернет.

Фирмените страници вече толкова много си приличат, особено след  стандартизирането им с content management tools  (не съм против тях!). Новини, които интересуват само фирмите. Информация за фирмата, изключително скучна, често попреписана от подобни сайтове. Стандарти, сертификати… Дузина картинки, които можеш да видиш поне още на 5-6 места (същото е положението и с рекламните материали…). В най-добрия случай – с купени  права за публикуване, често – просто откопирани отнякъде.  Трябва ви нещо по-свежо, нещо по-различно, нещо, което ще мотивира посетители на сайта ви да останат с вас и да се поинтересуват от фирмата ви, а защо не – и да започнат да купуват от вас.

Блогът е един много свеж начин да станете интересни, да бъдете различни от съперниците си в бизнеса.

Второ, блогът е начин да предоставите качествено съдържание на клиентите си

Сигурно, настоящите клиенти са доволни от факта, че им правите реклама на вашия Уеб сайт като пубикувате логата им и данни за тях или техните проекти с вас. Но дали това е най-важното за тях? Като клиент, аз искам да видя какво развитие имат продуктите на фирмата. Да се запозная с нови статии, с публикации за продуктите и услугите. Да сравня мнението си с други ваши клиенти. Да мога да се посъветвам с вашите служители, с вашите консултанти. Трудно ми е да видя как може да стане това сега.

Вашият фирмен Уеб сайт все пак трябва да привлича и нови клиенти. С какво? Съдържанието в него е малко, качественото съдържание – още по-малко.  Отделите за маркетинг, които обикновено имат задачата да поддържат сайта в актуално състояние, са непрекъснато заети. Тогава блогът е едно удачно спасение. Ако предлагате обучения или консултантски услуги, тогава един от вашите консултанти (а най-добре повече) може да поеме блога и да общува с потенциалните клиенти. Как да разберат потенциалните клиенти дали една услуга е интересна за тях, ако не могат да прочетат повече за начина, по който се извършва? Как да убедите посетителя в качествата на продукта си, ако не може да прочете коментари от отдела по продажбите. Бъдете смели – публикувайте дори отговори на въпроси и възражения на клиентите си – това е много по-убедително, отколкото стандартните фрази и хвалби.

Трето …

но всъщност, може би и вие имате идеи? Наистина, за какво им е блог на българските фирми?Коментари

 1. Петър октомври 28th

  Comment Arrow

  Не е само блог. Фейсбук фен страница, Twitter и още доста развитие в социалните мрежи. Възможност за пряка връзка с клиентите и правилна работа с интернет репутацията и влияние върху това, което излиза в google за твоята фирма.


 2. Пламен декември 12th

  Comment Arrow

  Притесняват ме наблюденията върху моите клиенти.

  Питам ги от къде са чули за нас и някои си казват – ами от интернет, попаднах на сайта. Питам ги доколко е бил полезен за тях сайта, какво са прочели. Ами цените и телефона, като видели и звъннали. Това е масово. Сякаш друго не ги интересува. А наистина се стараем сайта да е поне малко по-полезен с допълнителна информация за нас и услугите ни.

  Интересувам се и от много познати – и те така. Гледат цените, ако има, а ако няма направо звънят да питат.

  Със сигурност не всички потребители са така, самия аз знам колко много се интересувам от някоя фирма преди да поръчам или купя нещо.


 3. Comment Arrow

  Ох…. върви им го обяснявай на тях 🙂


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com