За indoor иновациите в България

Днес разговаряме с Разван Маринкой, маркетинг мениджър в Brand Management – фирма, която се занимава с брендиране с помощта на indoor технологии. Разван отговаря за цялостната ПР стратегия на фирмата, завършил е право и има 7 години опит в медия индустрията. В Brand Management той изготвя креативни кампании, които целят да наложат компанията като лидер на пазара на indoor реклама в България.

1. Доколко популярна е out of home медията в България?

Оut of home и по-специално outdoor-a обхваща 30% от целия рекламен пазар в България, което го прави изключително атрактивен за рекламодателите. Големи международни компании като P&G и Kraft залагат в повечето си рекламни кампании основно на TV и out of home при избора си на медийни канали.

2. Какво ви накара да решите да навлезете на българския пазар?

Икономиката на България е сравнително стабилна, а пазарът все още се развива и предлага възможности за иновации.

3. Какви компании залагат на indoor- а и защо?

Това са основно компании от сферата на бързооборотните стоки, банкиране, застраховане и телекомуникации.

Те избират indoor-a като част от медия микса заради неговото най-голямо предимство: той ги позиционира близо до мястото на продажба и самите потребители, като предлага едновременно интерактивност между клиента и бранда.

4. Разкажете ни за някои от най-интересните си проекти в България

Сред клиентите на Brand Management в България са: Kraft foods (Milka, Dynamix), McDonlads, HP, Bet 365, Unilever, BTC, HBO, Beiersdorf (Nivea), Roche, Vichy, AXN, Unilever (Dove), Visa, Heineken, L’Oreal, Zagorka.

Milka – декориране на вратите на асансьорите и вътрешната част на асансьорите в City Center Sofia

milka1

HP – подови стикери, стикери на огледалата в тоалетните, стикери на асансьора

hp

Bet 365 „Рулетка”– подови стикери

vet

Dove – промо щанд

dove

Dynamix – Интерактивен Bluetooth киоск

dynamix

5. Кои indoor технологии са иновативни за българския пазар и какво ги прави атрактивни?

Ние въведохме на българския пазар едни от най-иновативните технологии. Съвместно с Escalated Advertising Australia (ESCADS), Brand Management предлага ексклузивно на българския пазар брандиране на перилата на ескалаторите в едни от най-оживените места – летища, гари, шопинг центрове, търговски и спортни центрове и други подобни локации с ескалатори. Българските рекламодатели разпознават този начин на брандиране на продуктите като много атрактивен и ефективен.

Клиентите, които искат нещо по-различно от стандартния брандинг, могат да изберат 3D плазми и интерактивни рекламни носители, които привличат вниманието на потребителите.

6. Кое е по-важно за една компания, която предлага indoor медия – да предлага нови и интерактивни продукти или да предоставя пълен набор от услуги?

И двата елемента са важни. Нашата философия е да предоставяме цялостни indoor решения. Предлагането на интерактивните продукти е част от тях.

7. Кой фактор е решаващ за успеха на една компания за indoor?

Смятам, че най-важните фактори могат да бъдат степенувани така: качеството на предлаганите услуги, конструктивните отношения между агенцията и клиента, ценовата политика и накрая, но не на последно място – възможността за използване на иновативни технологии.Коментари

 1. Момчил Милев декември 4th

  Comment Arrow

  Здравейте,

  Много хубаво интервю, само едно нещо, което исках да прочета, го нямаше – Каква е ефективността спрямо останалите медии? Все пак всеки се интересува точно от това и ако е възможно да се даде някаква информация, бих Ви бил признателен.
  И другото, което ми направи впечатлие, е че всички клиенти са международни компании. Българските рекламодатели приемат ли този „нестандартен“ вид реклама.
  Благодаря предварително!
  Прекарасни идеи и пожелавам само успехи. 🙂


 2. Поли Козарова декември 8th

  Comment Arrow

  Тъй като нямаме отговор от фирмата, ще си позволя включване, Момчиле 🙂

  Прави впечатление, че иновациите се използват досега повече от чуждестранни фирми, може би причината е в това, че те са локализирани в молове и бизнес центрове, а там българските марки традиционно не са сред предпочитаните?

  Иначе поне аз виждам възможно приложението на indoor рекламата за български минерални води и маркови вина поне на тези места.

  А на панаири – най-модерно мислещите български фирми биха могли да използват подобно нетрадиционно отваряне на щанда към посетителите – в чужбина много отдавна такъв дизайн е предпочитан! Мисля, че съм виждала на наше ИТ изложение само една консултантска фирма с щанд, проектиран по този начин…

  Според мен общи статистики за ефективността на един вид реклама спрямо друг са неособено удачни. Зависи от бизнеса, от продуктите и от цялостния маркетинг подход според мен. Пък и в България малко фирми измерват рекламна ефективност.


 3. маркови дрехи декември 15th

  Comment Arrow

  В повечето случай само загрозават интериора. Много се комесрсиализира всичко.


 4. Поли Козарова декември 15th

  Comment Arrow

  @ Интересен коментар от подобен ник-нейм 🙂

  Не познавам реклама, която по някакъв начин да не се отличава от звуковата или визуалната среда и по този начин да не привлича вниманието.

  Нали тяхната роля е именно такава – да фокусират вниманието на посетителите, а не да бъдат удачно допълнение към интериора?


 5. Kalin юни 29th

  Comment Arrow

  Темата е много интересна, трябва да има продължение!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com