Планирахте ли какво ще правите през 2010?

Днес имах един продуктивен, макар и изпълнен с малко напрежение ден. Продължавам да работя върху маркетинг плана за 2010 година. И полека-лека се оформи една ясна визия и подробна (но не чак толкова, че да ме демотивира) програма за действие. Нетърпелива съм да споделя резултатите с вас 🙂

1. Закъснях ли с планирането?

Може би смятате, че съм се забавила с планирането. През изминалите години и аз може би щях да смятам така. Предишните години бяха страшно успешни за ИТ бизнеса, в който аз работя. Това правеше планирането значително по-лесно и бързо – особено в моя случай, когато се бях задържала дълги години в една и съща фирма, познавах всички тънкости на пазара и дейността и лесно предугаждах всички клиентски желания и начините, по които можем да ги удовлетворим. Обикновено към края на годината бях готова с маркетинг плана за следващата.

Сега планирането ми отне повече време. Честно казано, това ми достави удоволствие. От кога не бях анализирала ситуацията спокойно и обстоятелствено, опитвайки се да погледна на нещата от всяка възможна гледна точка и да избера най-удачните начини за работа.

Освен че това беше първото ми планиране в новата фирма, подобно планиране за турбулентни времена отдавна не бях правила, чааак от далечната 1997 година. А най-трудно е да предвидиш непредвидимото, нали?

Така че – не смятам, че съм закъсняла с планирането. Но дано догодина да съм готова по-бързо 🙂

2. Какво включих в плана?

Изглежда, че съм многословна и обстоятелствена. Никога не успявам да напиша кратък документ. Пиша ли, пиша… Та ето какво включих в маркетинг плана:

  • Анализ на пазара – опитвам се винаги да направя кратък обзор на тенденциите на пазара и анализ на дейността на конкурентите. Използвам безплатни аналитични обзори, които успявам да намеря в интернет, публично достъпни статистики, а също и сама посещавам доста сайтове и сайтове… В процеса на проучване често генерирам интернет трафик за целия Балкански полуостров, както би се изразил нашият системен администратор (дължа му едно извинение).
  • Целите за годината – тъй като не съм работила досега в голяма фирма, разписването на целите комбинира маркетинг и продажбени цели. Тоест доста кратък трябва да е пътят, който ще измине маркетьора, за да се появят нови кандидат-клиенти във фирмата. И винаги трябва да е ясно дали количеството им е достатъчно…
  • Профил на целевата група – както писах в един предишен пост, аз винаги се опитвам да си представя възможно най-ясно какви ще бъдат клиентите, които ще поискат да купят продуктите и услугите, които маркетирам. Това ми помага да си направя по-късно бързо базите данни с целеви клиенти (старомодна съм и почти винаги правя това сама), а и по-добре да им представя ползите от това, което предлагам.
  • Маркетинг подходите, които ще използваме – това е най-трудното в самия план. Да избереш какво точно ще правиш през годината и как? Какви рекламни канали ще използваш? Какво ще бъде основното ти рекламно послание? Какво съотношение на директен маркетинг – партньорски маркетинг – интернет маркетинг ще прилагаш? Каква стъпка (или множество стъпки) е удачно да направиш, за да преминеш заедно с клиента по тънката нишка от проявилия се интерес до съкровения подпис на бялата хартия… Как да се комбинират отделните маркетинг подходи и инициативи така, че с минимални средства да се получи максимален ефект от работата ти? Опитвам се да опиша нещата достатъчно ясно, за да бъде анализиран документа от мениджърите без да се налага да прекарат няколко нощи над плана и същевременно пък достатъчно подробно, за да се изясни всеки детайл в работата и да не се налага през годината всяко неща да се обмисля безкрайно дълго…
  • Календарен план – винаги имам готов календарен план за рекламите и събитията поне за 6 месеца напред. Това ме организира и ми помага да не пропусна нещо.
  • Маркетинг бюджет – ясно е, но много често се изпуска. Предпочитам да знам с какви средства разполагам през годината и какви маркетинг инициативи може да се предприемат на тази цена. Не забравям да планирам малък разходен буфер, за да не ме гледат накриво от счетоводството, когато възникне нещо неочаквано (а нещо неочаквано винаги възниква, нали?)
3. Какво щях да забравя да споделя с вас?

Опитвайте се да включите максимално ръководството на фирмата не само в обсъждането на готовия план, но и в разработването му. Така ще спестите и на двете страни маса недоразумения и неразбирания.

Ако имате възможност, включете в процеса на планиране и колеги от други отдели. Винаги е поучително колегите ви да знаят, че в маркетинг отдела се работи с разбиране и по план, и се влагат много усилия, а клиентите не са зайци, които един добър магьосник вади някак от цилиндъра. А и ще бъдете изненадани колко полезни идеи можете да получите от тях, при това съвсем безплатно 🙂

Разглеждайте и съпоставяйте различни варианти – за маркетинг подходите, за времевия график, за бюджета… Това ще ви даде по-широк и цялостен поглед върху ситуацията и ще имате варианти за действие и при добро, и при не чак толкова благоприятно стечение на обстоятелствата.

Не забравяйте – маркетинг планът е част от цялостният бизнес план на компанията. Съобразихте ли се с фирмената стратегия и наличните ресурси? Колкото по-реалистичен е вашият план, толкова повече шансове имате да сте успешни.

Не се фокусирайте само върху плана, а паралелно си вършете текущата работа. Може пък най-нетърпеливите клиенти да почукат на вашата врата, точно докато се преструвате на планиращи мъченици. Не затъвайте в парализата на анализата. Паралелното правене на неща помага да си отпочинете, а и във фонов режим понякога ни идват най-сполучливите идеи.

Настройте се позитивно и работете върху плана колаборативно, с настроение и вдъхновение. Планираме, за да улесним работата си през годината, а не за да покажем колко сме велики и да блеснем пред ръководството за сметка на колегите, нали?

Надявам се моят опит в маркетинг планирането да ви е полезен. Ще се радвам и вие да споделите планирахте ли какво ще правите през 2010 година? Дали пък не съм пропуснала нещо?

Още за маркетинг плана можете да прочетете в следните постове на Маркетинг Буркан:Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com