Класа в българската бизнес журналистика

Днес в рубриката „Драги гости“ ни гостуват две дами със значителен личен принос за новото лице на българската бизнес журналистика – главната редакторка на вестник „Класа“ Неда Попова и Люси Пеева, директор „PR и реклама“. С тях разговаряме за това как се прави независима и обективна бизнес медия в България.

От известно време насам вестник „Класа“ е моят любим бизнес ежедневник. Той скромно и упорито си проправи път сред напористите, пристрастни и шарени бизнес издания и според мен в момента е най-обективния и широко скроен ежедневник за бизнес аудитория. Преди Нова година ми се наложи да общувам и с рекламния отдел на вестника и бях приятно впечатлена от ентусиазма, бързината и професионализма в тяхната работа.

Това са причините да поканя Неда и Люси на гости при нас.

1. Вестник „Класа“ се отличава от другите печатни всекидневници с фокуса си върху бизнес аудиторията и изключително последователната си тактика да предоставя обективна, актуална и разностранна бизнес информация. Как успяхте за сравнително кратко време, откакто сте на пазара да постигнете тази идентичност?

Неда Попова: По отношение на информацията ще кажа, че още в периода на сухите тренировки, преди отпечатването на първия брой на в. „Класа“ на 3 септември 2007 година, целият екип беше обучаван да списва вестника именно по този начин. А именно: равно отдалечени и еднакво близки до всички конкуриращи се в отделните сектори фирми. Същото се отнася и за отношението ни към партиите.

Знаете приказката за икономиката и политиката, които са като два скачени съда. Освен това задачата на нашия редакционен екип е една: читателят да е максимално точно и безпристрастно информиран. Не допускаме жълти новини, непроверени от поне три източника информации. Тръгнахме с амбицията да сме бутиков вестник и като че ли на този етап успяваме.В подкрепа на тезата си ще отбележим факта, че за последната година рекламата ни се е увеличила със 120%.

Потребителите на информацията в „Класа“ са високо образовани хора, владеят чужди езици, с високи доходи са и имат амбицията да развиват бизнеса си дори в условията на днешната световна финансова криза. Благодарим им за доверието.

От друга страна обаче , стискайте палци! Защото медийният пазар е огледало на обществено политическия живот. Да се надяваме, че ситуацията в България ще е стабилна, както ни обещават политиците.

2. Каква е Вашата аудитория, разкажете ни за Вашия начин на работа с клиентите? Как бихте убедили един нов рекламодател, че Вие сте подходящата медия за него?

Неда Попова и Люси Пеева: Аудиторията ни се състои от читатели с висока обща култура.Те са взискателни , с изградени приоритети. Това са хора с широк спектър от интереси,предприемчиви и с креативен начин на мислене.

Трудно е да убедиш някого че си най- подходящия, а и рекламодателите вече търсят ефективността от рекламата и много внимателно подбират подходящия таргет читатели.

Ние от своя страна се стремим да подкрепяме рекламодателите ни чрез ефективни рекламни кампании за да развиват успешно бизнеса си. Стараем се нашите идеи и предложения да осигурят една добра публична визия на клиента и в крайна сметка рекламодателят да остане доволен от избора си да рекламира при нас.

3. Как избирате хората в екипа си и какво отличава редакторите, журналистите и рекламните специалисти на вестника от тези в подобни медии?  Трудно ли е да се създаде добър медиен екип?

Неда Попова: Избираме всички в екипа си с конкурс. Явяват се на интервю при нас. Останалото е фирмена тайна :). Факт е обаче, че повечето от колегите са амбицирани и се развиват в поверените им ресори. Когато някой не си върши качествено работата, съответно бива санкциониран. И обратното – добрите професионалисти биват стимулирани – финансово, с командировки в чужбина и т. н. Що се отнася до създаването на екипа, това е най-трудното нещо за дадена медия. Слава Богу, на този етап късметът е с нас.

4. Интернет или печатни медии – според Вас правилно ли е да се експонира едно такова противопоставяне? Какво прави аромата на хартия така неустоим и за съвременния изкушен от благините на интернет читател?

Неда Попова: Печатните и онлайн изданията все още вървят по две успоредни прави. Разбира се, имаме и сайт, на който потребителите на интернет четат част от новините и коментарите ни. Останалото влиза в хартиеното издание. Специално ще отбележим, че партньорството ни с „Файнейшъл таймс“ и отпечатването на 4-5 техни матерала дневно в „Класа“ обогатява и нас, и читателите ни.

5. Как виждате вестника след 5 години? А бизнеса в страната по същото време?

Неда Попова: Виждам го със значително по-висок тираж, с повече страници веднага след като приключи кризата. Което автоматически означава, че може би част от младите и активни хора, живеещи в чужбина, ще предпочетат да работят и живеят в България. Тогава, надяваме се, че сенчестият бизнес ще е минимална част от икономиката ни, а предприемчивите и честни хора ще заемат челни позиции в обществото.

Да им пожелаем успех и до нови срещи!