Маркетинг екипът, който не мога да забравя

Включване от Мадрид на бивш колега от моя маркетинг отдел ми навя хубави спомени – за времето, през което работехме на 150%, смеехме през цялото това време, измисляхме и реализирахме страхотни идеи и… останахме приятели.

Където и да сме в момента, ние се търсим по повод и без повод, срещаме се по летища и болници, говорим по мобилния и чата, споделяме лични преживявания и професионални планове. Незабравимо време в опити да изградим перфектния маркетинг екип!

Какво направих аз, в опит да създадем перфектен маркетинг екип?

Нямах власт да избирам хората, които работят в него, но съдбата ме срещна с великолепни колеги – ентусиазирани, работливи, иновативни и с чувство за хумор. Ще попитате, какво тогава съм допринесла аз, за да се получи тази спойка?

 • Никога не съм имала любимец – аз ги уважавах по един и същ начин всички, от тогава до ден днешен. Всеки от тях беше различен – като знания, характер, воля за действия, емоции, но всички те за мен бяха еднакво важни!
 • Опитах се да се специализираме така, че всеки от нас да има свое поле на действие – така не само клиентите се чувстваха доволни и обгрижени, а ние израствахме като знания и позиции. Това ни даваше самочувствие и ни правеше отговорни едновременно.
 • Никога не забравях, че аз не съм се родила водач на този екип, а съм такава благодарение на много обстоятелства – възраст, опит, образование в основния бизнес. Затова аз чувствах само задължението да ги мотивирам да мислят и действат, но не и правото да налагам мнението си и да злоупотребявам с позицията си.
 • Споделях открито всичките си мисли и идеи с тях. Когато получех идея, винаги казвах кой е авторът й, когато се получаваше фал (а само който не работи, не греши) – се опитвах да запазвам самообладание и да мислим как да оправим фала, а не кой е виновен за него.
 • Стремях се в своето ежедневие на шеф да съм шефът, за който аз винаги съм мечтала. Дори и да не съм успявала да го постигна, винаги съм се опитвала… Ние не просто работехме заедно, ние мечтаехме заедно, градяхме заедно, грешахме заедно и успявахме заедно. И затова останахме приятели.
От своя страна, днес разбирам, че те направиха много повече от мен, за да съществува нашия маркетинг екип

За всеки от тях поотделно беше много трудно да влезе и да се развихри в моя компания – аз съм самозабравяща се работохоличка, която дори здравето си пренебрегваше години наред заради работата си. С темпото си на работа и заради амбицията си поемах толкова много ангажименти за отдела си, че понякога днес се чудя как сме издържали? Много съм критична и с мен не се работи лесно – летвата ми е вдигната високо, много по-често виждам първо как не се, а после как се, какво да се прави, и аз съм от Шопландия…

Благодаря ви на всички, вие ме научихте на толкова много неща:

 • Сами – за това, че за да иска един шеф от другите много, трябва много да дава, за човещината и толерантността във всяка една ситуация, в която сме попадали, за това, че ме научи как е много важно човек  да уважава себе си!
 • Светльо – за това, че успяваше да запазиш самообладание и в най-трудните и заплетени ситуации, че успяваше да заинтригуваш и най-трудните и дървени клиенти, че дори когато се наложи да си тръгнеш, не обиди и не обвини никого – дори и мен!
 • Мирела – за това, че оцени кой е най-хубавия екип във фирмата и се прехвърли да работиш при нас без капка колебание (колко типично за теб!), за последователността във всички твои действия, за чистите ти мисловни ходове, които биха били чест за най-добрия възпитаник на най-престижния западен университет, за точната ти оценка на ситуациите и хората!
 • Мири – за това, че никога не ми напомни за изключително темерутското ми държане по време на твоето интервю, за прекрасното ти чувство за хумор, за финеса на общуване с клиентите и колегите, за невероятно изобретателните ти начини да намираш нови клиенти, включително и обаждане на пожар в call center-a им 🙂 Бъди здрава, ти си най-травматичният случай, който познавам, наистина…
 • Ваня – макар и за малко в екипа ни, ти внесе спокойствие и увереност, един по-разумен начин на правене на маркетинг, при който с обмислени и премерени действия постигахме същите резултати. Вярвам, че съдбата ще ни даде още шансове да работим заедно!
 • Дани – или Малчо, защото е най-малката от всички нас – за твоя невероятен смях и ентусиазъм, за доверието в мен, което те амбицира да изтърпиш и най-заплетените проекти с неясни условия и изисквания! И за точността, която внесе в маркетинг плановете и отчетите ни! За това, че си моето малко скорпионско огледало…
 • Цвети – за упоритостта, с която се опита да изградиш нещо ново, несъществувало дотогава и за стремежа си да го направим професионално, не както и да е, а както трябва! И за това, че не ни забравяш и в Мадрид!

Където и да сме, ние си оставаме един екип, колеги и приятели, заедно в работата и в живота. Винаги ще се съветвам мислено или гласно с вас и ще търся мнението и идеите ви. И вярвам, че всичко това не е било случайно, както и че не е свършило!

Завинаги ваша: Поли К.Коментари

 1. Comment Arrow

  Хубави спомени и хубав екип, сплотен и задружен, като по филмите 🙂

  Пожелавам ви дълги години да си останете заедно, където и да сте!


 2. Бизнес идеи март 20th

  Comment Arrow

  Винаги съм искал да бъда част от екип в интелигентна организация с интелигентни и цивилизовани хора за да мога да обсъждам с тях своите идеи, ама и сам войнът е войн :).


 3. Поли Козарова март 20th

  Comment Arrow

  Благодаря ви, наистина е удоволствие да се работи така, въпреки ежедневното напражението от многото работа и неизвестността. Пожелавам ви и на вас да имате сили да изградите такъв екип и щастието да бъде с подобни хора!


 4. Ваня март 22nd

  Comment Arrow

  Здравей Поли,

  Много ми хареса статията. Радвам се, че все още се сещаш за нас. Сигурна съм, че професионалните ни пътища пак ще се пресекат.

  Уеб Дизайн България Груп: Този хубав екип вече наистина е само спомен.


 5. Поли Козарова март 22nd

  Comment Arrow

  @ Ванче, благодаря ти за включването! Както казва един мой познат, краставите магарета ще се надушат пак 🙂 Сърдечни поздрави!


 6. Comment Arrow

  Успех дано и вие изградите такъв екип:)


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com