Кой маркетинг автор ви вдъхновява най-много?

Хубаво е, когато блогът е на повече от една година, а екипът му има нови идеи. Наскоро обсъдихме с Димитър Николов, моят млад блог-колега, идея за нова категория постове в Буркана – „Имате думата“. С нея поставяме нова традиция. Искаме да направим нещо като форум за маркетинг, маркетинг-говорилня или маркетинг Хайдпарк, както ви се харесва. Вие, скъпи читатели, ще бъдете основен източник на съдържание тук.

Как ще стане това?

Хрумва ни идея (включително и заедно) и вие имате думата. По темата всеки от вас е добре дошъл да да даде мнение, колкото и дълъг да е неговият коментар, колкото и коментара да иска да направи.

Тоест, това ще бъде нещо като отворена анкета, в която само темата е фискирана, но отговорите не са предварително определени (изберете а/ б/ или в/), нито пък броя или дължината им.

Много се надяваме новата идея да ни допадне на всички – и на нас, авторите, и на вас, читателите и почитателите ни.

И така… Първата тема в „Имате думата“ е „Кой маркетинг автор ви вдъхновява най-много?“ Имаме предвид любими автори на книги за маркетинг, книги, които са ви повлияли по особен начин – дали са ви вдъхновение, дали са ви идеи, полезно ви е било да ги четете, обичате да се връщате към тях…

Е, да си пожелаем успех. Имате думата – микрофонът е ваш, скъпи приятели!

Ако искате да предложите тема за следващ разговор, идеята ви е добре дошла също 🙂Коментари

 1. Бизнес идеи март 28th

  Comment Arrow

  Аз няма любим автор, но мога да посоча две книги които са ме вдъхновили + един филм. „Loosing my virginity“ от Р.Брансън, The Perfect Store ( това е историята на ebay ) и филмът е The persuit of happyness. Основното от коментарът ми обаче е по скоро предложение за тема. Посочваме някакъв продукт, а след това всеки да трябва да дава идеи как и под каква форма може да се продава най-добре.


 2. Comment Arrow

  Идеята е много интересна! Какъв продукт предлагаш?


 3. Бизнес идеи март 29th

  Comment Arrow

  Ами може да е реален казус поставен на някаква маркетингова агенция и всеки да дава предложения за маркетирането и реализацията или да си измислим някакви странни неща, като например измислете 5 неконвенционални начина за разпространение на брошура от заведение за бързо хранене или 3 неконвенционални начина за продажба на слънчеви очила


 4. Comment Arrow

  🙂 Идеята наистина е интересна, още повече, че ще е съвсем реален казус и ще е предизвикателно!

  Колкото до авторите… и аз нямам любим, най-вече защото не съм изчела достатъчно такива книги, за да се затвърди някой в съзнанието ми, но Сет Годин ми допада много. Иначе определено черпя знания и вдъхновение от тук, от твоите статии, Поли (не те лаская излишно, а съобщавам факти). Предстои ми да изчета още много книги и сигурно тогава ще се появи и авторът-фаворит. 🙂 Успешна и усмихната седмица! 🙂


 5. Стефан Русев март 29th

  Comment Arrow

  Моите три фаворита за автори по маркетинг са: Сет Годин, Марк Хюз и Дейвид Миърман Скот.

  Те направиха революция в моето виждане за маркетинг. Харесва ми, че дават идеи, но по важното е, че внушават, че ние сме създателите на новите идеи. А не да дават схеми на работа, които да се следват неотлъчно.

  А книгата на Брансън: „Как изгубих девсвеността си“ ме вдъхнови много. Интересното е, че автора не е завършил маркетинг, но им невероятно вдъхновяващ подход при предлагане на своите пордукти.


 6. Бизнес идеи март 29th

  Comment Arrow

  Мисля, че Стефан успя да даде отговор защо аз нямам любими автори. Някак си, най-добрите идеи, които са проработили за мен са дошли от мен самия именно заради изграденото усещане че ние сме създателите на новите идеи.


 7. Comment Arrow

  Автори на тема маркетинг – излиза, че най-добри са практиците?


 8. Бизнес идеи март 29th

  Comment Arrow

  Ами сякаш да, защото ние като хора които си имат представа от маркетинг по-трудно се впечатляваме от разни красиви думи и.т.н. а за нас е по-важен крайният резултат, именно затова и практиците са по интересни. Когато чета за Сет Годин ми е по интересно да прочета той какво по-точно е направил реално и как отколкото какво мисли по-този или онзи въпрос да речем


 9. Mili Ruseva март 29th

  Comment Arrow

  Аз също нямам любим автор… 🙂
  Старая се от всяка книга, статия или др. материал, който чета да си „извадя“ идейки, които да приложа в моята работа 🙂


 10. Поли Козарова март 29th

  Comment Arrow

  @ Александрина – наистина благодаря! Дано да имам сили и вдъхновение, за да вдъхновя още много млади хора за тази прекрасна професия.

  @ Мили – само по себе си това също е добър подход, от всекиго да вземеш най-доброто и да прецениш как то ще ти върши работа 🙂


 11. Желяз Кольовски март 29th

  Comment Arrow

  Ал Рийс и Джак Траут…. изключителни … просто изключителни… Кевин Келър, също и да не забравяме и Сержо Зийман… се звезди на моя небосклон 🙂


 12. Поли Козарова март 29th

  Comment Arrow

  @ Желяз – Благодаря за коментара! Добави още една звездна плеяда от маркетинг автори и… практици.


 13. Поли Козарова март 29th

  Comment Arrow

  В моята класация най-високо са Сет Годин и Ричард Брансън.

  Първият – защото ми подсказа пръв преди доста години, че най-добрият маркетинг кара клиентите сами да идват при теб и че за комуникация с клиентите трябва да има позволение… иначе си един досадник.

  Вторият – заради безспорните си постижения и заради смелостта да направи добър бизнес и навлезе там, където са спрели да уважават клиента и да се съобразяват с него.


 14. Comment Arrow

  Аз пък харесвам Питър Фиск – книгат аму „Гениален маркетинг“ и изказът му кореспондират пряко с начинът, по който аз говоря и мисля – изключителено „лек“, забавен и интригуващ автор.


 15. Поли Козарова април 5th

  Comment Arrow

  @ Ива – Благодаря за включването! От Питър Фиск има много какво да се научи, наистина. И най-хубавото е точно това, което споменаваш – че говори леко, сякаш на шега за много големи фирми и техния маркетинг и всичко изглежда толкова лесно… в неговите книги. Но истината е такава, каквато я има там – който не умее да прави иновативен и провокативен маркетинг и да се фокусира върху клиента, няма да оцелее.


 16. Augusta април 16th

  Comment Arrow

  Книгата, която преди 5-6 години „направи пробив“ в съзнанието ми беше „Марките на любовта – бъдещето отвъд търговските марки“ на Кевин Робъртс, изпълнителен директор на Saatchi&Saatchi.
  Всички останали книги, които прочетох след това, бяха благодарение на вратата, която той отвори. 🙂


 17. Поли Козарова април 16th

  Comment Arrow

  @ Augusta – Благодаря за споделеното и добре дошли в Маркетинг Буркан!


 18. Zaya юни 1st

  Comment Arrow

  Максим Бехар от M3 Communications Group! Даже съм му фен във Facebook! 🙂


 19. Comment Arrow

  Здравей и благодарим за първия ти коментар в Маркетинг Буркан! Чудесно е, че един български PR eксперт попада сред вашите любими автори. Съвсем заслужено 🙂


 20. Стефан Коларов октомври 5th

  Comment Arrow

  И аз съм за Максим Бехар, вече не помня колко години е на върха на българския ПР…май откакто съм ученик още.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com