Маркетинг иновации в издателската дейност

Днес имам удоволствието да ви разкажа за добрите маркетингови практики на едно сравнително ново и сравнително малко българско издателство – AMG Publishing. Създадена през 2006 година, фирмата  е фокусирана в издаването на преводна литература за самоусъвършенстване и бизнес успех. Успява много бързо да спечели привърженици и да стане известна благодарение на иновативния подход при лансирането на новите си заглавия.

Как се свързах с тях? Свърза ни общата ни страст към книгите и четенето. Тези от вас, които следят Маркетинг Буркан отдавна, сигурно знаят, че въпреки изключително малкото си свободно време, аз имам няколко големи лични изкушения – източната философия, психологията, пътешествията и четенето. Наскоро участвах в една анкета колко книги средно годишно чета и изчислих, че досега (имайки предвид, че чета от 5-годишна възраст) съм прочела около 2000 книги. Стори ми се страшно малко, честно. Трябва да се поправя!

Четейки, аз съм много досадна, защото обикновено разказвам на близките и приятелите си какво чета и какво ме впечатлява в книгата, в която съм потънала в момента… Знам го, но въпреки това продължавам да споделям. Използвам с удоволствие всяка възможност да ви досадя и на вас с мислите, които ми хрумват докато чета книги на маркетинг и бизнес тематика… Така ме откриха AMG Publishing.

Те забелязаха, че в блога няколко пъти съм споделяла впечатленията си от новоиздадени техни книги (предимно на Ричард Брансън, моят любимец-предприемач) и така установихме контакт. Получих наскоро  покана за представянето на новото им заглавие „Осъществи целите си с НЛП“ на Анне Линден. Възнамеряваха да направят представянето в книжарница „Пингвините“ в  подлеза на метро-спирката на университета.

Много рядко приемам подобни покани, признавам си, че освен малкото си свободно време съм и доста пестелива в новите контакти, които установявам. Може би е последица от многото комуникация, която имам в рамките на работния си ден, но вечер предпочитам да прекарам времето си в къщи, с близките, мислите и книгите си…

Тази покана ме изкуши поради две причини – темата на книгата (самата за също се интересувам от нерво-лингвистично програмиране) и най-вече от прекрасния маркетинг подход на издателство AMG Publishing.

Ето защо отделих от времето си за да отида на представянето. Удоволствие е наистина да прекараш времето си сред хора, които обичат да четат книгите, които и ти харесваш! Малкият мотивиран екип на издателството се беше справил отлично!

Самата книжарница е много добър избор за подобно събитие. Тя е съвсем нова, разположена на едно от най-оживените кръстовища в София и със сигурност – място, на което се кръстосват маршрутите на най-запалените читатели в града. Книжарницата е с амфитеатрален дизайн, уютна и добре подредена, с много вкус. В нея има специални пейки, почти като в парк, където можеш да почетеш книгата, която те интересува, без някой да ти досажда да я купиш веднага. Можеш и да се видиш с приятел, да пийнеш чаша сок или кафе и да си побъбриш, докато си купуваш нова книга. Едното от малкото уютни места за book-маниаци в София.

Екипът на издателството беше поканил именно такива хора! Бяха ни издирили страшно сполучливо. Издателите не само се похвалиха с новата си книга, но и бяха поканили един от най-известните български инструктори в областта на НЛП – Ангел Лазаров.

Ангел говори за основните принципи в НЛП-комуникацията и как НЛП може да ни помогне да имаме повече приятели, да общуваме по-добре и да бъдем успешни. Обясни също защо смята, че книгата е сред най-интересните на тази тема четива, които са излизали досега в България. Демонстрира върху доброволец от нас силата на НЛП-практиките при опит да се освободим от неприятен спомен, който ни е тежал и  с който сме живели дълго време…

На влизане получихме по един нестандартен подарък – пликче с картичка с корицата на книгата (на която има нарисуван орех) и няколко ореха в него. Част от нас, на чиито картички имаше номера, имаха късмета да получат новата книга като подарък! Аз бях сред тях.

Научих още, че издателството има практиката да обсъжда дори дизайна на кориците на новите си книги с почитателите си във facebook групата! Именно те са им подсказали идеята за ореха като един не-често използван символ на силата на мисълта поради приликата с мозъка! И се бяха съобразили с идеите на фен-групата.

Накрая изпихме по чаша вино (изборът беше наистина добър) и се разделихме като приятели! Тези, които не спечелиха книгата, си я закупиха веднага!

Аз препоръчах издателството на мои приятели с маркетинг агенция и те започнаха да подаряват на своите клиенти техни книги на бизнес тематика. От AMG Publishing им предоставиха едни наистина чудесни партньорски условия.

Много съм впечатлена от смелостта и идеите на тези мотивирани издатели. Те доказват с опита си, че и:

  • Малка българска компания, с ограничени финансови и човешки ресурси може да стане известна бързо благодарение на маркетинг иновациите
  • Продуктовата специализация предоставя много добра възможност да се позиционираш като компетентен и качествен доставчик
  • За успешния маркетинг не са необходими много пари, а много добри идеи.

Поздравления, приятели! И специално благодаря на Йоана, главният редактор на издателството!

Напомняме на нашите читатели, че Маркетинг Буркан е независима и некомерсиална блог-медия. Всичко, което четете тук, не е резултат от платена реклама, а е информация на теми маркетинг, реклама и мениджмънт, която се надяваме, че ще бъде полезна в професионалното ви ежедневие!