Една рекламна къща по време на криза

Приятели, време е за второто ви включване в рубриката „Имате думата“. Този път въпросът е съвсем истински и доста горещ… Получих е-мейл от една рекламна агенция – достатъчно малка, за да бъде гъвкава и същевременно – да има огромни затруднения с намирането на нови клиенти…

Ето какво пише в е-мейла:

Здравейте Поли,

Имам рекламна къща със собствена печатна база. В нашата професия кризата първа дойде. Аз я почувствах от миналата пролет. Имах определени клиенти, директни или посредници но залагаха поръчки с които бизнеса вървеше. Поради ежедневните приказки от страна на правителството, че сме в криза клиентите ограничиха свойте рекламни материали и свиха поръчките до минимум.

Нашата печатница е малка и сега ни се налага да разширим клиентелата за да повишим поръчките.

На всяка фирма се налага да си изработва и отпечатва многократно визитки, фактури, договори на химизирана или на офсетова хартии, бланки заявки, етикети, флаери, стикери, отпечатванена  собственото лого върху пликове за коренспонденция, листовки, проспекти, дипляни, брошури и др. рекламни материали.

Ние имаме:
– гъвкаво обслужване – за поръчката може да се пита, да се изпрати и възложи, и по електронната поща.
По всяка приета от нас поръчка могат да бъдат извършени корекции, промени и уточнявания по време на нейното изпълнение;
– поддържаме обратна връзка с цел по-доброто обслужване;
– поддържаме база данни и архив за всеки отделен клиент-партньор. Съхраняват се всички възложени поръчки с цел бързото отреагиране при повторна заявка. Само едно обаждане и уточняване на тиража, и няма никакъв проблем за изработване на поръчката.

Изпращам по електронната поща писма за нашата дейност, но българинът е свикнал да отива с препоръка от приятел независимо, че цените са им по-големи от нашите .

Ограничихме се само до двама работници. Наложи да се лишим от персонал, което допълнително затруднява намирането на нови клиенти .

Поли, ако можете да ни помогнете бих се радвала!“

Надявам се, че ще ми простите, че оставям името на рекламната къща в тайна…

Приятели, нека да помогнем! Призовавам на помощ общия ни маркетингов потенциал 🙂 Имате думата  – микрофонът е ваш!Коментари

 1. Бизнес идеи май 10th

  Comment Arrow

  Айде аз да се опитам да набележа някои точки за своеобразен маркетингов план, а ако на хората им хареса да се свържат с мен за да разработя плана както трябва и да го приложим в действие, за мен ще е супер интересно. Ето го и плана:

  1. Старт на партньорска програма за уебмастъри
  2. Корпоративен блог
  3. Нетуъркинг с дизайнери чрез т.2, отпратка към точка 1
  4. Малки тиражи нишова литература
  5. Ел.магазин за плакати, визитки и др.
  6. Ел. магазин за визитки за чужбина
  7. Фото принт


 2. Comment Arrow

  Благодаря много, Бизнес Идеи!

  Само да отбележа, че става въпрос за безплатна маркетингова акция, тъй като хората нямат пари 🙁


 3. Бизнес идеи май 11th

  Comment Arrow

  Да бе Поли, ясно ми е :).


 4. Comment Arrow

  🙂 🙂


 5. Тихомир май 11th

  Comment Arrow

  @Поли

  Здрасти Поли,

  чудя се дали не могат да опитат да пробият при фирми, които работят с рекламни агенции като им предложат по-добри цени и по-добри услуги: визирам „- поддържаме обратна връзка с цел по-доброто обслужване;“ Не съм сигурен, че другите го правят съвестно.

  Аз лично бих опитал да се свържа с фирми, за които знам, че имат нужда от такова обслужване, и бих се опитам да ги „открадна“ като клиенти ?!

  Поздрави,


 6. Бизнес идеи май 11th

  Comment Arrow

  Хрумна ми идея да се поготвят и печатат комплекти документи за регистрация на фирма, касови книги и всякакви други бумащини, да се окомплектоват + инструкции за попълване ама написани от някой дето разбира за какво са тия книги + инструкции къде се заверяват и.т.н. За мен ще е много по лесно да си поръчам целия комплект онлайн и толкова. Днес платих за една ревизионна книга от 20 стр и една малка касова книга към 8 лв.

  СУПЕР ИДЕЯ :

  сега се разрових из списъка с идеите си и намерих една супер идея точно за печатница но няма да я обявя открито , да ми пишат , може да измислим нещо, но ще я харесат.


 7. Поли Козарова май 11th

  Comment Arrow

  Аз бих си закупила база данни с фирми, създадени през последната година, и бих направила мейлинг кампания за тях.

  Идеята за стандартен пакет с материали за регистрация на фирми е невероятна!


 8. Бизнес идеи май 11th

  Comment Arrow

  Ще ми се повече хора да се включат с идеи :), голяма ми е страст точно такъв тип брейнсторминг


 9. Бизнес идеи май 11th

  Comment Arrow

  Поли пращам ти разрботката си за идеята за печатница да я погледнеш!


 10. Comment Arrow

  Интересен пост, чак ме накара да пиша… Имам няколко безпокоиства:
  1. „Изпращам по електронната поща писма за нашата дейност“ –
  – СПАМ? Това не е начина. Това за мен е най-неадекватното поведение, към което някой може да тръгне, без значение дали се нарича „маркетингов списък“ или по др. начин.. Няма да коментирам.

  2. „Ние имаме:“..
  – Всичко изброено там го има всяка една друга агенция (поне на теория). До колкото съм работил с такива агенции, навсякъде ги предлагат тея неща. Това което @Тихомир спомена е.. колко съвестно? Тук идва и проблема… аз не бих се доверил на тези казани неща, освен ако не е от референция (word of mouth от бизнес парнтьор/приятел).

  3. „Нямаме пари“, доста усложнява нещата.
  – Агенцията казва, че клиентите са свили парите за рекламни материали, а тя (агенцията) реално е в същата ситуация относно „“кризата““.

  Лично аз винаги съм се опитвал, чрез разработка на някаква бизнес идея да решавам някакъв проблем. Това могат да направят и те.
  Пускането на сайтове/блогове/“парнтьорска програма“ (affiliate?), не мисля, че са неща които 100%та ще сработят. Ключовата дума която е спомената в поста, е че компанията е малка. Това им позволява (ако някак си не им е ясно, да им го кажа) да могат да променят тотално начина си на работа/бизнес.
  Щом според тях няма клиенти в нищата на „рекламния бизнес“, да се конкретизират към дадена ниша, която е готова да даде пари, по един или по друг начин, перфектен пример е идеята за принтираните документи по-горе. Ще имат по-малко потенциални клиенти, но повече _реални_ 🙂

  Горе долу това е, което ми хрумна. Не мога да дам конкретна идея, на къде да им тръгне бизнеса..това си е тяхно решение и никой друг освен тях не може да го вземе по-добре от тях 🙂


 11. Бизнес идеи май 13th

  Comment Arrow

  Още една идея: да се назначи приятен човек, наясно с Интернет и онлайн кореспонденцията да отговяря на запитвания и въпроси, аз редовно се отказвам от продукт или услуга заради проблем в комуникацията/отношението. Много е важно кой продава, за съжаление повечето професионалисти в даден бранш не са много добри продавачи защото имат други приоритети, затова във всеки бизнес трябва професионален продавач, това мисля да го обясня по-подробно в статия и да дам реални примери.


 12. Villy Krandzhilska май 13th

  Comment Arrow

  Здраей, Поли! Приветствам инициативата и се включвам с моята идея.

  Долкото рабирам фирмата е в лека безисходица, така че може би е добра идея да се приложи нещо агресивно- услуга на по-ниска цена, която да впечатли клиентите. Може би те няма да печелят колкото им се иска, но идеята до колкото разбирам е да се даде сила и да се осигури стабилност по време на кризата, а не толкова да се прави голяма печалба- разликата е огромна.

  Ето и как би изглеждала идеята ми на практика: с оглед на споменатите мейлинг кампании би било уместно да се организира създаването на атрактивно и впечатляващо предложение, което да се разпраща по мейл, включващо „хитовете на най-добри цени“. Рабира се ефекта би бил по-голям при предшестващ телефонен контакт за по- сериозно ангажиране на вниманието на целевия клиент, но при липса на бюджет и с цел да се избегнат разходи и време мейлингът сам по себе си би свършил работа.

  Идеята да се не кара клиента да сравнява дълги екселски списъщи с цена с и без ДДС, технически характериситики и изброяване на всевъзможни печтани продукти би привлякла хората, които ежедневно получават спам под формата на писмо с кратък текст и прикачени 3-4 файла с името „оферта“.

  Мейла трябва да съдържа цветно и естетическо графично оформено каре с 4-5 продукта, които се предлагат на конкурентни цени с идеята, че пълния списък може да бъде достъпен на сайта или допълнително персонализиран в ценово отношение.

  Идеята за развитие в бъдещето, която трябва да бъде заложена е такъв тип кампании да се правят на 2-3 месеца като всеки път продуктите на ниски цени са различни. Основната цел е след привличане на определен брой клиенти да се въведе политиката клиентите да се възползват само от текущата промоция, като това гарантира праг на смъкването на цените и шанс повече клиенти, заинтересувани от различни продукти да бъдат привлечени.

  Идеята може да се развие и доизясни за което разчитам на активните ти читатели :)))


 13. Comment Arrow

  @Вили: Идеята ти е добра, но няма да стане с мейли според мен. Ето защо:
  1) Мейл кампанията, уж да е най-евтина, може да излезе най-скъпа. За повече информация: http://spambulgaria.com/
  2) Спам по телефон + мейл… съмнявам се да има голяма ефективност, по-добре нещо друго за същите разходи.
  3) В мейловете не може да има картинки. Може, но не винаги ще се появяват..дълга тема, просто го отпиши като вариант.

  Това което е идеино е, че може да се опитат да представят услугите си по-опростено, така че да достигнат таргетираните от тях клиенти (това е, очевиден проблем на повечето такива агенции).


 14. Поли Козарова май 13th

  Comment Arrow

  Здравейте!

  С общи усилия, мисля че очертахме интересни и полезни варианти за маркетингова стратегия на рекламната къща по време на криза.

  Едната възможност е да се пренасочат към свободни ниши за печатни услуги и да се позиционират бързо там.

  Друга възможност е да разработят нови продукти – като например аутсорсинг на фирмени поздравления, защо не и покани за семинари и др.

  Трета възможност е да наблегнат на ниско-бюджетни маркетинг подходи – например интернет маркетинг (с комбинация от различни тактики като мейлинг кампании, блог, приемане на поръчки през уеб страницата), както и партньорски маркетинг.

  Четвърти подход – да се представят по-ясно и разбираемо услугите на потенциалните клиенти! Вили, специални поздравления за тази идея. Мисля, че много доставчици на услуги в България има какво да правят по този въпрос.

  Благодаря на всички, които се включиха в подпомагането на рекламната къща.

  Ще се радваме да чуем и мнението на хората от фирмата, освен ако разбира се, те не желаят да запазят в тайна своите сегашни проблеми. И в този случай ги разбираме, нали?

  И се надяваме, че всичко това, което споделяме с тях, при това абсолютно професионално и безкористно, ще им бъде полезно 🙂


 15. Villy Krandzhilska май 13th

  Comment Arrow

  @ Любомир- да, може и да не стане само с мейли, но това е първата стъпка. Комуникацията неможе да бъде само едностранна и активността при търсене на клиенти е задължителна. Мейла и телефона са безспорно най- използваните така да ги нарека „първични“ канали за бизнес комуникация и има голямо значение как ще бъдат изполвани, така че да не се възприемат като спам.

  Приравняването на мейл или телефонно обаждане със спам е грашка и затваря основни канали в комуникацията на една фирма, а в момент на безизходица това е най-малко желано и нездравосложно.

  Всъщност това, на което исках да наблегна в поста си бе работата по едното П- промоцията. Ценовата стратегия трябва да се оптимизира и да се намери вариант, при който фирмата да предлага ниски цени с малка печалба за да закрепи дейността си, а в последнствие да премине към по- раздвижен тип промоции и ъпсейл на вече съществуващщите клиенти. А мейлинга е физическото въплащение на идеята и начина на нейното презентиране.

  Доколкото до твоето виждане- не съм против него, тъкмо обратното. Мисля, че идеята за преориентиране ще е добра в моента, в който е достатъчно добре обоснована и конкретна, така че наистина да работи. Иначе в конкертния случай твоя съвет звучи като: след като не ви върви това което правите- насочете секъм нещо, което ще ви носи пари. Както са казали хората: едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто…


 16. Поли Козарова май 13th

  Comment Arrow

  @ Любомир и Вили

  Честно казано (макар, че малко отместваме фокуса) и аз съм на мнение, че мейлинг кампаниите не трябва да се преследват и тълкуват като спам! В крайна сметка, е-мейлът служи и като персонално, и като фирмено средство за комуникация. А комуникацията значи не само изход, ти да изпращаш и да говориш каквото си поискаш, а и вход – светът да ти изпраща послания.

  Ако не ни харесва, можем да си пуснем сполучливи спам филтри и да си трием излишните мейлове.

  Дори и в семейната ни пощенска кутия всеки ден получавам поне по 3-4 реклами, промоционални съобщения, фирмени каталози. Как да се защитя от това и дали това е престъпление? Аз просто запазвам това, което ме интересува и изхвърлям останалото. Fair play.


 17. Comment Arrow

  Добър вечер и от мен!

  Първо леко отклонение за различните типове комуникационни канали. Аз съм в сферата на търговията с IT продукти и уеб решения от около 3-4 години. Често използвам мейли и телефонни обаждания като първичен контакт и мисля, че това са основни канали и не трябва да се пренебрегват.

  Сега за казуса:

  Нямат пари–> Трябва да разчитат на собствения си потенциал

  Нямат клиенти–> Имат време

  Практиката ми за намиране на клиенти е показала, че простичките планове за действие може да те измъкнат, когато имаш нужда от бързи резултати. Тогава ти трябва нещо, което просто работи.

  Ето един вариант, в който са необходими време и усилия и почти никакви средства (да не кажа никакви):

  Промоционална страница на сайта им–> Ежедневно популяризиране в мрежата–> Първа страница на Google–> Посещения–> Запитвания/ поръчки

  Времето е необходимо за:

  Да обогатят знанията си за този комуникационен канал (има източници на ниво подходящо за различно напреднали)

  Усилията:

  Популяризирането в мрежата изисква проучване и намиране на различни възможности за линкване.

  За тези, които ще кажат, че първа страница в Google е непосилна задача и неможе да се случи ще кажа само… може, може… 😉

  И запомнете- ако нищо не ви помага…. ами вземете си помогнете вие- може да звучи като шега, но не се шегувам, това е най-добрия съвет

  Лека вечер и хубави сънища


 18. Comment Arrow

  @Вили: Хм.. или не съм те разбрал правилно или.. ми хрумна нещо на базата на това което спомена – „мейлинг“. Вместо да пращат писма по e-mail, защо не го направят с обикновенни пощенски писма/пликове и да таргетират различни бизнес сгради. Това е вариант, които (ако не се лъжа), не е защитен от закона (т.е. няма да последват n+1 глоби) и пак не е мн скъп 🙂
  Относно „след като не ви върви това което правите- насочете секъм нещо“..нямах това предвид, дори не бих го нарекъл и „преориентиране“.
  В доста други държави (дори и в България) при тази „криза“, която се появи, фирмите започват да сегментират клиентите си на още по-малки ниши. По този начин се отварят нови ниши и така има „по-малко за всички“, вместо (това което е в момента) „по-много за малцина“.
  Дали това е удачно? Това е доста труден въпрос и зависи изцяло от фирмата и нейния екип.
  Този вид сегментиране идва с много плюсове, ако се замисли човек – по-лесна обратна връзка с клиентите, няма нужда от сваляне на цените, не е нужнo наемане на голям брой персонал и т.н.
  Ако открият няколко сегмента, може да си намерят достатъчен брой лоялни клиенти, които да им осигурят стабилен поток от приходи и въобще да забравят кризата. Ако не открият, то…ще е загуба на време/пари, но пък иначе да стоят на едно място и да чакат да си тръгне „“кризата““ ли ? 🙂

  @Поли: Аз спам не получавам, ползвам за всички фирмени мейли GMail и всичко (почти) отива в спам. Скоро мисля, да се регистирам в списъка за търговските съобщения и въобще няма да ми мигне окото ако получа „безсмислено съобщение“ от някоя фирма… повечето ми приятели/клиенти правят точно така. За това имах предвид, че чрез e-mail, може да излезе скъпо.

  Започна да ми става трудно самия аз да си следя сам мисълта…тежък ден, лека и от мен 😉


 19. Поли Козарова май 13th

  Comment Arrow

  Приятели и колеги, наистина съм горда с вас! И със себе си, както би казал сина ми…

  Преди година и нещо, когато стартирахме с моя съ-автор блога, си мечтаех точно да съберем една общност от съмишленици-професионалисти, с които да можем да обсъждаме проблеми, да търсим решения, да споделяме възможности.

  И, нападната от самота в професията, огорчена донякъде от липсата на разбиране за това какво толкова правят маркетьорите и защо тяхното мнение е важно, аз (да си призная), почти не вярвах, че това е възможно да се случи в България.

  Но ето, че сбъдваме нещата заедно!


 20. Comment Arrow

  Идеите ви са страхотни! Много практически ориентирани и много ви се изкефих!!! Това ме накара да се замисля и да напиша нещо и аз. 🙂
  Мисля, че тази компания знае много добре как да се справи и сама.:) Просто не си задава правилните въпроси.
  На първо място трябва да бъдат себе си.
  Да предлагат онова, което обичат да правят и го правят най – добре. Незнам защо, но това си личи много и клиентите го оценяват.
  Нашите клиенти например идват точно при нас, защото сме много различни… а ние просто сме себе си…

  След това най – важният въпрос, който трябва да си зададат не е „Какво искаме да продадем?“, а „Какво клиента иска да купи?“… След като си отговорят на този въпрос ще бъде много лесно да се продава и независимо от каналите за комуникация промоцията ще бъде много по – ефективна.
  Те познават клиентите си много по – добре. Да анализират запитванията си и тези от тях, които не са се превърнали в поръчки. Ако е необходимо да направят запитвания в други компании като тяхната за да разберат къде нещо куца. Това е ключа според мен.
  По някога твърде ниската цена е сигнал за клиента, че нещо не е наред. Да проверят какви са цените за печат в конкурентните фирми и да дадат цена малко по – ниска. В случая опцията е „Мога да спечеля по – малко или мога да не спечеля нищо“. Предполагам са съгласни, че е по – добре да се печели по – малко, отколкото да не се печели изобщо. 🙂

  Това е единственото нещо, което мога да добавя към страхотните идеи!


 21. Comment Arrow

  Категорично се съгласих с отговора на Григор!

  Щом нямат желания обем работа, съвсем спокойно биха могли да инвестират част от свободното си време в social media маркетинг и корпоративен блог, дори редизайн на сайта (ако могат да се справят сами) – не знам как изглежда сайта, но подозирам, че имат и проблем със SEO-то щом имат отлив на клиенти.

  Освен това могат да използват блога и социалните мрежи, за да получат разрешението на клиентите си да им изпращат рекламни материали, могат да активизрат „стари“ клиенти ако ги контактират.

  За съжаление, каквото и да направят няма да е съвсем без пари, осебено ако нямат съществен опит в маркетинга и маркетинговите инструменти, а искат този път да реагират адекватно – на всички ни е ясно, че онлайн консултациите ни тук може и въобще да не доближават до това, което хората имат като идея, цели и желание, а личният ни контакт би струвал пари (съжалявам ако звучи твърде меркантилно, но е факт) и второ наистина ще трябва да организират времето и стратегията си така, че да успяват да предвидят „подводните камъни“ в бизнеса си и да отреагират по-отдалече следващия път. Убедена съм, че на тези хора им трябва съвсем мъничко лична помощ и бизнесът им ще тръгне в съвсем друга посока и по съвсем различен начин – много по-успешен и рентабилен.

  Поли, преди няколко дни пуснах една статия „Ней-често допусканите грешки от бизнеса“, дали няма да им е от полза (http://markbit.net/2010/05/top-business-social-media-mistakes/) – съжалявам, просто винаги имам да кажа повече, отколкото ми позволява полето за коментар 🙂


 22. Comment Arrow

  @ Ива – Благодаря за включването.

  Според мен един от основните проблеми е в това, че нямат опит в маркетинга и действително работата с блогове и социални мрежи, както и SEO изисква специални познания. Важното е да започнат да мислят в тази посока и ако се наложи, да използват услугите на професионалист, та дори с нетрадиционен начин на заплащане – например, бартерна сделка.

  Благодаря и за споделения линк!


 23. Бизнес идеи май 14th

  Comment Arrow

  Цената на един добре поддържан и изцяло оптимизиран блог на WordPress с изцяло аутсорснато съдържание ( да речем 15-20на статии на месец) може да им излезе около 100на лв , а да им донесе толкова по 10


 24. Comment Arrow

  @Бизнес идеи: я ми драсни един мейл на: lpetrov AT bizz.bg, с повече информация, за тази оферта.. звучи ми интересна 🙂


 25. Поли Козарова май 14th

  Comment Arrow

  Според мен не е реалистично да аутсорват поддържането на блог с толкова специализирана информация. Особено за такава ниска цена?


 26. Comment Arrow

  И на мен това ми е странно – цената.
  Предполагам, че става дума за сателитни блогове (с цел повишаване на ПР-а) на основния сайт. Едва дали съдържанието става за основен блог на компанията…няма как друг да пише за работата на компанията ако няма нищо общо с нея (outsource).
  Не съм сигурен, до колко в SEO средите се ползва тази методика за крайните клиенти, но … сигурно работи 🙂

  Хайде @Бизнес идеи, дай повече информация, че започнахме да любопитстваме :)))


 27. Бизнес идеи май 14th

  Comment Arrow

  Цената е напълно реална, един корпоративен блог не включва само информация – какво правихме днес Аз, Пешо и Иван в офиса, а главно някакви полезни съвети от сферата за която става въпрос, новини от сектора, новини за нови услуги и промоции ( тези си ги пишат хората от фирмата ). Нека дам пример http://blog.mobio.bg/ вижте блога на Мобио, който е добър пример. Та обикновенно корпоративния блог е поддомейн на основния домейн да речен. Не става въпрос за съдържание за сателитни блогове ). Идеята на корпоративния блог е :

  – да осведомява за нови промоции и услуги ( ако блога е интересен и се следи ще има много rss абонати )
  – да дава иновативни идеи за това как може да се ползват услугите на фирмата – пратил съм на Поли 3 такива статии на мейла за пример
  – да осведомява за новини от бранша
  – да дава полезна информация и съвети
  – да забавлява и да го четата хората за удоволствие защото им е интересен сектора
  – да привлича посетители ( чрез SEO оптимизация на заглавия и текст ) от търсачките.

  Относно цената – не виждам проблем едни фрилайнсър с добро езиково равнище да инсталира един уърдресс, да му сложи нужните SEO и други плъгини, да направи онпейдж оптимизация, да плати на някой да събмитне блога по директорийки, да пише по 15на статии на месец с по 350-400 думи и да ги събмитва по соц.мрежи срещу едина абонаментна такса от 100 лв .

  Ако някой не вярва, че това е възможно и иска доказателства, моля да се свърже с мен за да проведем експеримента.


 28. Бизнес идеи май 15th

  Comment Arrow

  @Любо имаш мейл за да можем да се свържем и да обсъдим нещата, ако се интересуваш. Освен това съм отговорил и по горе за дам дам малко по голяма яснота за всички. Само искам да допълня за цената, че тя е малка за да може да си я позволи всеки и да се убеди в предимствата на услугата, но в този бизнес се печели главно от упорита работа в големи количества.

  @Поли, съжалявам ако е станал много рекламен диалога ама Любо ме попита :).


 29. Comment Arrow

  @ Е, той разговорът тръгна в тази посока.


 30. Comment Arrow

  @Бизнес идея, нещата тръгнаха в посока нелоялна конкуренция – извинявай, но в вие по колко взимате на час работа? 100лв. абонаментна такса за 15 статии + събмит идва под 6лв, а за статията трябва да се отделят около 40мин. за събирането на информация и написвнето й, предвид, че авторът няма да е професионалист, който работи в сферата години наред, за да познава материята – ми звучи несериозно. Още повече, при все че цените в бранша се движат средно около 50лв. на час, аз лично не бих се доверила на който и да е фрийлансър, който ми поиска 6лв. за 1 час, за да сподели своето ноу-хау и да ми свърши работа!

  Ако посочените цифри бяха колкото за един експеримент – извинявам се, тогава мога да се съглася!


 31. Бизнес идеи май 16th

  Comment Arrow

  @Ивелина здравей,

  За „нелоялна конкуренция“:

  Не ми стана ясно защо да е нелоялна конкуренцията, при положение че тук не става въпрос за някаква конкретна оферта или за конкретизация за какъв точно тип съдържание става въпрос и за какъв клиент и за каква експертиза на изпълнителя. И изобщо какво значи израза „нелоялна конкуренция“, когато става въпрос за честен и открит подход и умение да намериш клиенти и да им предложиш услуга, която те в противен случай така или иначе не биха ползвали. Според мен „нелоялна конкуренция“ в случая е една измислена дума за нещо което явно не ти допада, но не се учудвам защото типично е за старата школа е да гледа в паничката на другия. Как може да има нелоялна конкуренция в сектора на услугите за нещо, което е много трудно да се измери защото рядко е съизмеримо, та дори и при различните сектори един експерт взима едни пари, друг други, да не говорим за разликата в населените места, дръжавите и.т.н. Нелоялна конкуренция би имало ако автора на статиите има същата екпертиза както теб и е твой идентичен двойник и предлага на твоите клиенти същото като теб на нереално ниска цена. Бъди уникална, наложи се като специалист и взимай и по 1000 лв на статия, ако има кой да ти ги предложи. Мога да ти дам пример какво е нелоялна конкуренция и как може да се определи, измери и дефинира, но това е експертиза и струва пари и може да ме обвиниш че съм нелоялен като споделям знания без пари.

  Цената

  Никъде в българския интернет не попаднах на фирма която да предлага писане на статии за корпоративни блогове и да има ценоразпис, така че и за мен е шокиращо кой и как взима 50 лв на статия и за какъв тип експертиза става въпрос. Тази цена я научавам от теб и сега. В кой бранш се движат цените по 50 лв на час? Ако това е цена за маркетингов специалист, който да работи по маркетингов проект и да дава своята уникална експертиза съм съгласен, но пак той би бил един много щастлив маркетингов специалист като се има предвид мащаба на местния пазар и заплащането в него. За твоя информация на международния пазар цените на статиите почват от 5 долара за 500 с посредствено качество и вървят нагоре като ескперти филолози американци пишат статии за по 25-50 долара, но за известни сайтове, които могат да си го позволят. Кажи ми според теб колко са сайтовете в България ( даже не говорим за корпоративни блогове) , които мога да генерират 50 лв приход от реклами на статия за да си позволят такъв разход? Става въпрос за статии за блог – не за алманах на супер високо литературно ниво, който да има печатна версия. При онлайн журналистиката, дори и да има някаква грешка в статията тя може лесно да се коригира за разлика от печатните издания. Бих се съгласил някой да взима по 50 лв на статия, че и по 150 лв ако статията е за някое списание и е някаква супер уникална а не просто превод. Освен това мога да допълня, че хората вече предпочитат нивото на текста да не е някакво супер експертно за да възприемат нещата по близо до тях, а не като някакви безлични обръщения на висок стил. Ако ти вземаш по 50 лв за новините които си превела в Нютренд, шапка ти свалям и искам да ти стана чирак! Искам само да ти кажа че 6 лв на час за един студент филолог за си много добро заплащане да се рови из нета и да търси подходящи материали за съставяне на статии. Ако днес той напише 5 статии това са 30 лв, по 5 дни в седмицата – 150 лв = 600-700 лв на месец за по 100-110 часа работа на месец, при което нуждата да си търси ниско платена работа в някой супер маркет отпада. Извинявай но не виждам каква ескпертиза трябва за да съставиш една що годе прилична статийка за да отразиш някаква новина в бранша, освен правилен правопис и дар слово. Моля те слез на земята и пусни обява в jobs.bg за да видиш колко автобиографии ще те затрупат и то от какви качествени хора. Иска ми се заплащането да е повече, но пазара ни е малък, сайтовете печелят в пъти по малко от западните, хора да пишат има много и.т.н. – ти си маркетолог разбираш за какво говоря. Нали се сещаш че в Германия за смяна на масло взимат едни пари а тука други?

  Експертиза

  В западните медии където печалбите са различни в мащаб, пазара също, журналистите са обикновенно специализирани в дадена област – примерно финансови журналисти. У нас това рядко е точно така. При писането на статии има подобно положение, някак си не излиза сметката да си експерт в писането на съдържание за корпоративни блогове с 100 годишен стаж и да работиш само в нишата финанси. Да ако наемеш някакъв професионален финансист да ти отразява новини в бранша , те вероятно биха били страхотни и биха съдържали неговата уникална гледна точка и докосването на експерта, но дали това би било толкова нужно за блог с 200тина читатели примерно и дали би било икономически изгодно. Мисля, че разбираш какво имам предвид.

  Искрено се надявам да не сме се разбрали кой какво има предвид и затова да се получава това разногласие, уважавам те като специалист и харесвам работата ти и ако аз предлагам експертни маркетингови съвети не бих взел по малко от 50 лв на час, но ми се струва нереално това да е цената на някаква статийка за корпоративен блог

  Просто исках да помогна на хората от печатницата да си решат проблема, а не да предлагам някакви услуги или нещо такова, моля Поли да изтрие след няколко дни цените и всичко след като Ивелина види какво съм и написал в отговор и потвърди че го е прочела. Аз не си скъпя идеите и не ме притеснява да споделям.


 32. Бизнес идеи май 16th

  Comment Arrow

  *5 долара за 500 думи ( пропуснал съм думата „думи“ по-горе) 🙂


 33. Comment Arrow

  @Бизнес идея, цялото ти изложение е изключително интересно, въпреки че не мога да се съглася напълно с него 🙂

  Уточнението, което искам да направя беше, че ти предложи 100лв. абонаментна такса за написването на статиите, събмитването им + месечното SEO обслужване и това ми прозвуча непрофесионално и нелоялно. Освен това не останах с впечатление, че се говори за превод на статии, а за copywriting, където всички знаем, че цените са различни, най-малкото защото отделеното време е поне двойно.

  Освен това знаеш, че SEO се прави след одит на сайта, след съответните проучвания по ключови думи, на конкурентите, на пазарната ниша, след което се изготвя план за действие, задават се целите и сроковете, правят съответните редакции по сайта или с други думи се поставят основите на т.нар. on-page SEO (говоря по-скоро за сайта, към който ще има „вързан“ блог), което също струва пари, след което започва абонаментната поддръжка. Тук цените ги споменах в горния коментар. Категорично съм убедена, че ако говорим за SEO и професионално извършени услуги това е схемата, която се следва – всеки клиенти би могъл да се обърне към която и да е преводаческа агенция (ако не може сам) да му преведе малко статии от областта, в която работи и да си свърши работата и за под 100лв. на месец.

  Прочети пак коментарът ми – никъде не споменавам цена на статия, а цена на час работа, както се ценообразува по цял свят. В България цените на специализираните услуги и консултациите се движат от 30-50лв./час до 130лв./час – последните са цените на акредитирани лица от университетите.

  @Поли, моля те не изтривай постовете ни – съжалявам, че коментарите ни преминаха от етап съвет на етап спор, но е добре клиентите да не остават с погрешно впечатление за предлаганите цени и услуги в сектора.

  @Бизнес идея, с радост мога да споделя, че NewTrend.bg е изцяло собствен проект, по който работя 🙂

  И искрено се надявам да не си възприел, който и да е от коментарите ми лично, не съм го целяла в никакъв случай!


 34. Бизнес Идеи май 16th

  Comment Arrow

  @Ивелина – прибързаните обвинения в „нелоялна конкуренция“ няма как да не бъдат приети лично.Пак казвам, не съм дал оферта за да можеш да изказваш мнение, освен това кой ги определя тия цени, ти ли? Разбирам да копирам 100% твоя оферта и да я пусна на 1/2 цена, но не съм. Аз мислех, че цените се определят от търсенето и предлагането, ако някой предлага много евтина и некачествена услуга колко мислиш че ше се задържи на пазара а – хайде нали си учила маркетинг и знаеш че пазара особено в Интернет има начин да се саморегулира. Пак казвам че при консултанските услуги цените може да са 2 лв и 2милиона за едно и също нещо. Сама каза че професорите взимали по 120 и нагоре щото имат титли, а някой може да ти свърши и по добра работа за 30 лв особено когато става въпрос за Интернет. Помня как един дизайнер ми иска за „цялостно решение за обзавеждане“ сума която беше по-голяма от цената на обзавеждането на магазина , а друг направи страхотни неща за цена която беше разумна и поносима. Беше мой избор кой дизайнер да ползвам, така и хората сами решават кой консултант да ползват. Съгласен съм да има някакви стандарти при определяне на цените, да се стандартизират самите услуги и да се регулират и аз да се съобразявам с тая – това би било чудесно за всички нас, но не знам да има такова нещо ( тогава би имала роля отношение към клиента, бързина на работа, резултат, и това би определили кой ще вземе поръчка). Аз все си мисля че цените за СЕО са на кампания/пакет а не за час, но щом казваш :), явно сме посещавали различни школи.От прочетеното ми става ясно, че май и двамата не можем да разберем какво точно има другия в предвид. В случая имаше казус и аз приведох пример в действие и ще продължавам да твърдя, че примера е възможен и реален. Нека да обясня по-подробно: Фирмата може да се обърне към някой, който да им инсталира един WordPress + най важните плъгини като сайтмап, all in one SEO и.т.н., да се бутнат Home title, descriptions и.т.н, да се дадат инструкции как се борави с тия неща, това може да се свърши за нула време след договорка с фирма или фрийлансър който има нужните умения ( за тук цена не мога да кажа, свят широк – пазар малък :), кой колкото му се дава и на колкото някой се навие да го направи). След това може да се обърнат към студент филолог, който да работи почасово за тях, не говоря само за превод, ами и за съставяне на статия след ползване на данни от няколко източника и добавяне на лични разсъждения. Инъче съм съгласен за цените за професионални СЕО услуги, просто тук говорихме за някакво бързо, евтино и DIY решение. 100 лева бяха някаква примерна сума за която според мен може да се намри човек да ти върши работа. Тук ставаше въпрос за писане на статии а не за кой знае какво , а за събмит имам предвид едно Свежо или може да се автоматизира събмита и да се направи интеграция с фейсбук и туитър ама айде сега да не издавам пак ноухау че пак ще ревнеш. Само да уточня никъде не съм казал месечно СЕО обслужване – прочети и ти внимателно, казах някакво начално бързо сео. Не искам да подбивам цени, не е и в мой интерес, ставаше въпрос за съвет за печатницата и толкова и то за писане на статийки. Ако искаш дай ми този бюджет и да проведем експеримента – аз ще намеря човек и ще организирам нещата , за първоначаното СЕО ще се уговорим отделно , но няма да ми отнеме повече от 2 часа, така че може да си го изчислиш по специалната тарифа съгласна ли си, а и отделно ще има и някой лев за някой да събмитне по директорийки. Относно дали става въпрос за копирайтинг – ами става върпос за нещо като съдържанието на нютренд – малко преводи, малко интервюта, малко разсъждения.

  Виж мисля, че спорът ни е непродуктивен и толкова, аз си говоря за едно нещо, ти ми говориш за друго и изобщо не мисля че е в полза на никой.

  ЗА да не се заблъждават хората ще кажа. ЦЕНАТА ОТ 100 лв е за писане на 15на кратки статийки дето някой ако се напъне може и за един ден да ги направи или най много за 2. ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ СЕО УСЛУГИ, КОНСУЛТАЦИИ или МАРКЕТИНГОВИ ТАКИВА – цените на изброените са по скоро такива каквито казва ИВЕЛИНА, но не съм съгласен с нея, че се плаща на час а по скоро на проект.


 35. Поли Козарова май 16th

  Comment Arrow

  Колеги, част от предоставената информация беше интересна и свързана с темата. Най-малко, читателите на блога могат да се ориентират за голямото разнообразие от възможности да ползват външна помощ при реализиране на маркетингови инициативи в мрежата – и нискобюджетни, и такива на по-висока цена.

  Но наистина мисля, че преминаването към лични квалификации и ожесточен спор е малко повече от това, което читателите на блога очакват, а и могат да следят в подробности…

  Може ли да продължите (младите хора явно имат доста енергия…) да водите тази вече доста директна кореспонденция, която касае спорния въпрос, чрез е-мейл?

  Предварително благодаря за разбирането!


 36. Comment Arrow

  На час/на проект… Това е много кофти момент, особено при честата случка „определяш проект, че ще ти отнеме 1 седмица, даваш оферта..“, „клиента те бави още 3 месеца и си вътре с парите“.
  Това е причината, аз да мина на тарифи на час. Не всеки клиент се навива, но не ми пука..важното е, че получавам нормално възнаграждение за работата ми 🙂
  Така че, @Бизнес идеи…принципно трябва да се плаща на час..проблема при SEO-то май е, защото е по-трудно да се изчислява + работата понякога изисква 1 път в деня < 1час и за това го правите на проект ? 😕


 37. Бизнес Идеи май 16th

  Comment Arrow

  А сетих се да те питам защо не дадеш пример за това, колко получаваш за професионална статия която си написала за eTimes за да можем да сравняваем.

  Бтв много странно за някой, който се изказва толкова компетентно за SEO да има home title “ Welcome to the Frontpage“,

  Мога и още много неща да кажа, но ще се спра до тук защото не ме интересува кой какво прави и най-мразя да го обсъждам, да давам мнения за чуждата работа и да гледам в чуждата чинийка.


 38. Бизнес Идеи май 16th

  Comment Arrow

  Съжалявам, че изобщо дадох мнения по тематга и се опитах да помогна……


 39. Поли Козарова май 16th

  Comment Arrow

  Темата отиде доста настрани, но разговорът е много интересен и сякаш няма край.

  Ще направим един отделен пост за цените на маркетингови услуги, ако искате?

  Леле, как ще спорим тааааммм 🙂 Но нека не отместваме толкова фокуса от проблема на рекламната къща?


 40. Comment Arrow

  @Поли: направо ще трябва да разшириш полето за коментари, че ще ни е пракеленно тясно :D:D Идеята е много добра 😉


 41. Поли Козарова май 16th

  Comment Arrow

  Не бива за съжалявате, че сте дали мнение и сте се опитали да помогнете. Проблемът на рекламната къща е реален и нуждата от помощ е явна.

  А част от проблема на всяка фирма, която се нуждае от маркетингова помощ е и как да намери подходящия за нея консултант и да се ориентира в цените на пазара, нали?

  Въпросът е да не преминаваме към лична война. Има различни нива, ако един консултант може да продава на ниски цени услугите си и да ги предоставя с високо качество, какво по-добро от това за клиентите? За самия консултант… хм, не съм много сигурна как ще издържи дълго време с такъв подход.


 42. Поли Козарова май 16th

  Comment Arrow

  Обещавам за ОНЗИ ПОСТ да имаме мнооого големи полета за коментари 🙂


 43. Бизнес Идеи май 16th

  Comment Arrow

  @ Поли приеми моите извинения, аз повече няма да споменя нищо по темата. Както те и помолих в началото след като Ива прочете написаното от мен и го потвърди можеш да изтриеш коментарите защото според мен не са по темата.

  @ Любо – за фрийлансъра е наистина по-добре да работи на час, но клиента рядко се навива. За случая когато клиента те бави може да се включат клаузи за неустойли в договора. Относно мнението ми за това че повече се работи на проект – просто това преобладава на пазара. Най-добре е когато клиента случи на изпълнител и изпълнителя на клиенти :):):).


 44. Поли Козарова май 16th

  Comment Arrow

  Спокойно бе, хора, нищо не е станало. Темата е наистина гореща.


 45. Comment Arrow

  @Бизнес идеи: Неустойките са проблемни, няколко клиента ни бяха много сърдити, че бяхме сложили неустойка от 2%та, чак изкараха, че договора ни е невалиден, защото било незаконно и да оказа се, че вярно имало някакви законови ограничения по тея неустоики..не може да кажеш 100%та/минута .. 🙂
  От друга страна .. стигне ли се до неустойка..проекта е пропаднал 🙂


 46. Бизнес Идеи май 16th

  Comment Arrow

  Абе аз съжалявам че се впрегнах, ама защо ще ме обижда с „нелояна конкуренция’ аз никога на никой с нищо не съм искал да се меся в работата. Малко съм алергичен на тази тема. Още преди много години си спомням едни възстарички лелки как мрънкат около един мой магазин,че плакатите ми за промоции били лоши за бизнеса на техните сергии щото щели да си помислят клиентите че и те правели намаления.


 47. Бизнес Идеи май 16th

  Comment Arrow

  Любо съгласен съм с теб, че има ли неустойки проекта пада. Има обаче и нещо друго – превантивно проучване на клиента, някои клиенти просто си го казват с вида си “ Trouble“ и по добре да не се занимаваш с тях, може да се проучи клиента, да се проведе пробен модул , да се разменят транзакции – продукт – плащане.


 48. Comment Arrow

  @Бизнес идеи: сам каза, че това което правиш не е „нелоялна конкуренция“, така че не виждам за какво има да се засягаш.
  Дали правиш бизнес както трябва или не, според мен се вижда от финансовите резултати и доволните клиенти, а не от чуждото мнение 🙂
  Стига с офтопика, трябва малко по-позитивно да го карате 🙂


 49. Бизнес Идеи май 16th

  Comment Arrow

  Любо прав си. 🙂


 50. Comment Arrow

  @Бизнес идея, съжалявам че съм те засегнала, в никакъв случай не съм го цялала.

  Колкото до NewTrend и всички мои проекти – имам ги именно затова, да си правя експерименти, с всички грешки и поправки, за да видя реакцията на търсачките 🙂

  Колкото до експеримента, нека проведем разговора на мейлите си – както разбра на мен ми дай възможност за експерименти и съм там 🙂 Имаш ли ми мейла?


 51. Бизнес идеи май 17th

  Comment Arrow

  @ Поли – във връзка за това което си написала „Има различни нива, ако един консултант може да продава на ниски цени услугите си и да ги предоставя с високо качество, какво по-добро от това за клиентите? За самия консултант… хм, не съм много сигурна как ще издържи дълго време с такъв подход.“

  Аз съвсем не защитавам тезата, че иновативни, консултански услуги и ноухау които сме придобили с много труд и учене трябва да се продават ЕВТИНО, тук съм съгласен с теб и Ива, че си има ниво на цените и АЗ лично не бих консултирал никой за ЛЕВ по-малко от тези цени. В случая просто изказвах тезата, че писането на простички и непретенциозни статийки може да се аутсорсне на студент, стажант и.т.н., за приемлива сума – тук не става въпрос за нещо кой знае какво ( тук също нямам предвид някакви супер яки иновативни статии ). Относно постановката блог-евтини статийки, това също е ноухау и би било част от платена консултация точно как да стане и как да се организират нещата, но нали ставаше въпрос да помогнем на хората от печатницата затова и споделих тази идея безплатно. 🙂

  Поздрави и всичко и желая на всички продуктивна седмица и по-малко излишни спорове :).


 52. Бизнес идеи май 17th

  Comment Arrow

  Ето и извода:

  * Маркетингови консултации – от минимум 30-50лв/час ( както каза Ива и аз съм съгласен с нея) до над 120лв/час и нагоре

  * Писане на елементарни статийки/новини от бранша от студент, стажант за пълнеж на корпоративен блог – 100лв за 15 на статийки по 350 думи


 53. Comment Arrow

  @Бизнес идея, аз пък ти благодаря за спора – по-интелигентен и „овежаващ“ спор, който да завърши толкова позитивно не помня да съм имала.

  @Поли, благодаря ти, че успяваш да обединиш толкова много и толкова буйни умове тук – няма как просто Маркетинг буркан да не ми е любимо място за дебати и онлайн срещи с готини хора, просто.

  Дано сме успели покрай всичките приказки, които ги изказахме да ориентираме и рекламната къща в пазарната ситуация и в каква посока би могла да доразвие маркетинг стратегията си занапред.


 54. Comment Arrow

  @Поли: 53 коментара..изглежда е доста интересно за всички ни..Защо не опиташ да развиеш това, като блог игра с измислени от теб казуси.
  Да кажем на всеки няколко месеца, да пускаш казус и отделните блогъри да предлагат решения в техните блогове…мисля, че идеята е интересна и доста хора с удоволствие ще си раздвижат ума по различни сложни маректингови проблеми 🙂


 55. Comment Arrow

  пс: браво, най-после обърнахте по-позитивно 😉


 56. Бизнес идеи май 18th

  Comment Arrow

  Обичам мира и разбирателството! 🙂


 57. Comment Arrow

  Аз ви благодаря за активността, за полезните съвети, които успяхме да дадем, и за интересните мнения 🙂

  Няма нужда да измисляме казусите, те са толкова много и са истински, че понякога мисля как е необходимо да се удвои броя на студентите по маркетинг!


 58. Янчо Костов май 18th

  Comment Arrow

  В това положение са 95% от фирмите на пазара в момента.
  Аз бих дал няколко съвета, които съм проверил в практиката:
  1. В никакъв случай не трябва да изпускат нито един от старите си клиенти
  2.Голямо предимство е наличието на печатна база, не всички рекламни къщи имат такава. Да се привлекът други рекламни къщи без такава база с изпилени цени за печат, може да се печели малко или нищо, но идеята е да се натовари и запази базата и работниците, а като мръдне пазара ще дойдат и печалбите
  3.Географско разширение на дейноста им- в цялата страна и не само при възможност
  4.Масирано интернет присъствие без да спамят
  5.Тази дейност дава възможност за разработване на афилейт програма
  6. Разширяване на дейностите ако може
  7. Навлизане на нова ниша с по-висока принадена стойност, ако виждат такава, свързано и с покупка на нови машини. в момента банките отпускат кредити ако има добър бизнесплан и виждане за пазара


 59. Бизнес идеи май 18th

  Comment Arrow

  Мда, и аз щях да допълня – ако се направи възможност за онлайн поръчка с куриер – тоест те да се лишат от печалбата на 8-15 лв за доставка в зависимост от килограмите, могат да доставят в цяла България и аз сега вместо за едни брошури за 300лв за ходя през цяла Варна в задръстванията с колата предпочитам да ми ги донесе куриера в офиса, вярно ще се лишат от 15на лв печалба, но почват да работят в цяла България.

  Вижте колко много идеи дадохме на тези хора. Аз бих искал да се включи и представител на фирмата за да разберем , дали са харесали нещо, дали възнамеряват да правят нещо и така…


 60. Поли Козарова май 18th

  Comment Arrow

  Благодаря на всички за чудесните идеи!

  Каня всеки един от вас, който има желание и време, да публикува свой авторски пост в избрана от него категория на блога Маркетинг Буркан.

  Обадете ми се 🙂


 61. Велинов май 22nd

  Comment Arrow

  Здравейте,
  включвам се като представител на въпросната фирма!

  На първо място искам да ме извините за късния отговор.

  Започваме по ред на мненията и съжалявам, ако пропусна някое!

  Прочетох че трябва да се намери ниша в която още никои не е стъпвал, но в София повярвайте ми няма такава! Все пак по последни данни тук има над 3000 частни печатници + големите полиграфични комбинати като Демакс,ИПК Родина….и т.н. така че като хора които сме в този бранш от 93г. (и преди това като работници в същата сфера) сме сигурни че няма ниша, която да не е вече заета! Въпросът е как да се изместят конкурентите!? Да, знам, че звучи лошо, но все пак действителността е такава!

  Прочетох за отпечатването на специализирана документация! Идеята е страхотна, но е вече пробвана! Първо, за да е рентабилно, тиражът трябва да е голям. За изпълнението няма проблем макар и финасирането да е малко трудно но …… да речем, не и непосилно!

  Идва въпросът с пласирането на стоката! И идва и проблема! Защото, за да пласираш стока където и да било трябва да имаш човек които да каже че именно твоита стока трябва да се купува! А ние не познаваме такива хора! Участвали сме в няколко конкурса, в които сме знаели цените на конкурентите и сме давали оферта с до 30% по-малка и пак не сме били избирани, защото не сме познавали този, който решава!

  „Малки тиражи нишова литература“ – да, хубаво е, но е нерентабилно, защото говорим за офсетов печат а не за принтиране! Разликата е тази че при насроиката на офсетовата машина за печат да речем на черно бял отпечатък са необходими 20 листа които отиват след това в кофата. Съгласете се че няма как клиент, който иска да речем 10 копия, да се съгласи да плати още 20, които да отидат в кофата! А ако иска и цветно, става още по зле!

  Да се сработим с рекламни агенции без печатна база. Имахме много такива, но след навлизането на дигиталния печат всички започнаха да пускат принтерни визитки с лошо качество, но за обикновения потребител явно е по-важно времето от качеството, защото принтерните визитки излизат за 1ч.

  Можем да продължим още дълго да говорим по темата!

  Има много иновации в предложенията Ви, но както сме споделили нямаме много излишен паричен ресурс. Прочетох още да намалим цените за клиентите – това сме го направили още с пускането на печатната база и до сега се стремим да сме най-конкурентни на пазара!


 62. Велинов май 22nd

  Comment Arrow

  Но все пак благодаря на всички отзoвали се на призива ни!

  Специална благодарност и на автора Поли Козарова
  за това че взе проблема ни толкова присърце!

  За сега желаем успехи на всички Ви !


 63. Поли Козарова май 22nd

  Comment Arrow

  @ Велинов – Благодаря и аз за включването!

  От думите Ви е видно колко е трудна работата на маркетьорите – най-трудно е да се решават реални проблеми с подходите, на които ни учат в университета. Така че – и аз благодаря за този своеобразен урок от страна на бизнеса.

  Желаем Ви от сърце успех и… дано все пак някоя от идеите да Ви послужи!


 64. Comment Arrow

  Поли, трябва да ти кажа, че ми е особено интересно да чета тази тема, въпреки разсейването в разни посоки. Чудесна идея да поговорим за конкретен казус и да си покажем възможностите.
  Аз не съм маркетолог. Управител съм на фирма и се сблъсквам със същите проблеми. Разбира се попивам всичко тук и определено ви ползвам за свежи идеи и зареждане с оптимизам.
  Та, не като маркетолог имам 1-2 неща, които може и да помогнат.
  1. Интернет – Предполагам, че фирмата си има сайт и си има начин да го управлява рационално. Предложението за Промоциите е наистина ценно. Другото, за което се сетих е да се направи регистрация на клиентите, които ползват сайта. „Добрите“ клиенти могат да ползват спец. отстъпки или предложения за всички как да станат добри и да ползват услугата (малко дълго стана). Дори могат да имат бонус при обратната връзка – да публикуват мнения и да получавт отстъпка например. Важно е сайта да е интерактивен. Да качва рейтинг и да работи за тях. Пък могат да станат и ценно място и да продават реклама на рекламни агенции:))
  2. „безплатни продукти“ – те никога не са безплатни, но колкото по-безплатни и необвързващи изглеждат, толкова са по-пелезни. Идеята ми беше напр. за „безплатни визитки“ – супер качество, с картинки или не, клиента поръчва онлайн от купчина варианти, и ги получава в офиса си срещу 10лв за транспорт. Транспорта ви струва 5лв и с останалите плаща 50те визитки. Това ми хрумна на първо четене, но може да се вкара цената в друга услуга, особено ако например си ги закарате сами без куриер в София.
  3. поп култура – в България това не е много разпространено, но в Германия има цял сегмент, който предлага постери. Каквито искаш, на хартия, на лен, с рамка или не. На Мерилин Монро или снимка на децата. Така, че ниши има. Трябва да се порови. И да се чете маркетингбуркан.:)))
  Със сигурност може да се комбинира между различни подходи.
  Стискам палци на колегите
  и съм на разположение, ако някой има идеи и за моя бранш ))


 65. Поли Козарова юни 8th

  Comment Arrow

  @ Велина – Радвам се винаги на твоите коментари!

  В Маркетинг Буркан всяка гледна точка е ценна, независимо дали е на маркетьор или не. Дори е още по-ценна ако е не е, защото ни помага да запълним пространството между нашите представи за това как да се правят нещата и как на практика се случват те 🙂

  Две от идеите са супер – тази за безплатните-платени продукти и новата ниша, която видя. Поздравления!

  Стига колегите от рекламната къща да не се страхуват да експериментират. От тяхното включване някак оставам с впечатление, че са позагубили надежда и ентусиазъм.


 66. Comment Arrow

  :))) да четат твоите материали по-често тогава. Място за отстъпление няма. Трябва да си даваме кураж и да работим заедно.
  Все от някъде ще изкочи зайчето… Докато не си опитал всичко, не може
  Кураж колеги!!!
  Има и далеч по-сложни ситуации, дерзайте и опитвайте. Иначе .. лесно – отказваш се и работиш за друг.


 67. Поли Козарова юни 8th

  Comment Arrow

  Което също не е лесно, повярвай ми – особено ако човек е съвестен. Аз съвсем съзнателно работя като наемен маркетьор, а не като маркетинг консултант, за да съм в час с реалната бизнес ситуация и проблематика.


 68. Велинов юни 10th

  Comment Arrow

  Здравейте!

  Съжалявам за тези хаотични включвания, но това не значи че не следя редовно мненията.

  И аз благодаря на Велина Карова за идеите, които е нахвърляла.

  Но и с риск да прозвуча малко като песимист, ще трябва да обясня пак,че от 3-те точки (идеи), които е предложила, едната е пробвана (идеите с безплатните визитки). но не даде резултат. Да не беше точно по този начин но все пак е пробвано! Идеята е при поръчка например фирмена бланка получаваш безплатни визитки.

  Втората с печата на тема поп-култура ще кажа, че съм дал отговор в предното вкючване. Но ще кажа пак, че печата не е проблем, важен е пласментът на готовата продукция! Защото е безмислено да имаш готов продукт, който да седи на палета и да не се търси! А по първото предложение (за сайта), вече се работи усиленно и ще мога да дам мнение чак когато заработи!

  Но за да не останете с грешно впечатление, искам само да кажа че въпреки песимистичните ми изказвания, си оставам доста голям оптимист защото не съм от хората, които могат да махнат с лека ръка и да загърбят всичко, изградено с много труд, безсънни нощи и с много много лишения!

  И пак Благадаря на всички които дават идея или поне насока, в която да се помисли!


 69. Поли Козарова юни 11th

  Comment Arrow

  @ Велинов

  Започва да ми харесва лекото преминаване от неумерен в умерен песимизъм. В очакване сме на следващия етап (слаб оптимизъм).

  Поздравления за работата по уеб сайта, чакаме с нетърпение анонса! Ще помогнем и от Маркетинг Буркан.

  С толкова много маркетьори, мислещи за Вас, при това абсолютно безплатно, не може да не постигнете добри резултати !!!


 70. Comment Arrow

  Ооо да, Поли, и аз забелязвам. Затова ще продължа. :)))
  Г-н Велинов, виждам, че сте опитали, но не това имам предвид. Представете си, че аз съм Вашия клиент. Само, че азникога не си поръчвам бланки. Поръчвам се визитки. В криза съм и не ми трябват рекламни материали, разчитам на труги подходи, за които гледам да не давам пари. Но визитки ми трябват, за да мога да работя и да се срещам с нови хора. И какво, идвам при Вас и Вие ми казвате : Ооо при нас за без пари, плащате само транспорта. Ако и не ме застреляте с въпроса „а как трябва да изглеждат“, а ми предложите различни готови варианти, Вие сте моя човек. Ще кажа за това на всичките си познати.
  Този въпрос за вида на картичката винаги ме обезкуражава. Аз не съм дизайнер, продавам гуми. Визитките ми не ми харесват, но не знам какви да си поръчам. Тогава на помощ ми идва Вашия прекрасен сайт, където като си задам данните, ми излизат 50 варианта – с картинки или без, делови или весели, обърнати така или иначе. И на всичкото отгоре без пари – Вие сте моя идол. Какво Ви трябва – малко софтуер и въображение.
  И пак относно сайта – интернет е вълшебно място. В него можете да покажете всичко, което Вие можете да направите. Виртуално. Без пари. Море от картини, картички, какво ли не. Когато клиента си поръча тогава имате разход и приход. Отпуснете се. Сега е момента Вие да си помечтаете, както аз си помечтах за картичките. А аз наистина имам мечта от дете да работя в книжарница, а после- в рекламна къща. Така, че бликам от идеи. Туку виж ми предложите да работя за Вас)))


 71. Роси Анчева октомври 8th

  Comment Arrow

  Какво се случи с тази печатница Поли?


 72. Велинов октомври 12th

  Comment Arrow

  Ами печатницата все още съществува макар и трудно!:-)
  Иначе идеите се опитват, но в повечето случаи без видим резултат!
  В все по голяма степен се uбеждаваме че тук в България още важи максимата, че да си на пазара трябва да си човек на някой! Ако не познаваш такъв, значи не си за тук!

  Но както казах и в по горен пост, аз трудно се отказвам особенно и след тези дълги години борба! Искам да работя и съществувам в тази държава а не някаде другаде!


 73. Comment Arrow

  Имам идея/ намерение да ви свържа с една рекламна агенция в Пловдив.
  e-mail: r_r_r@abv.bg


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com