За фирменото обучение на маркетинг специалистите

Темата е ясна. Говорим, че има още много какво да се желае от българските университети по отношение на обучението на студентите по маркетинг. Тази тема, по която за първи път писахме в Маркетинг Буркан през пролетта на 2009 година, се оказа изключително гореща и важна. Това е най-четеният пост в блога!

А какво да кажем за фирменото обучение на маркетинг специалистите?

В крайна сметка, много от маркетьорите ни, които работят в реалния бизнес, си остават със знанията, придобити по време на следването. И разширени, и задълбочени единствено и само благодарение на тяхната собствена интелигетност и настоятелност, на четене през нощите и общуване с колеги…

Разбира се, че не оспорвам решаващата роля на университетското обучение, нито огромното значение на личната мотивация и аблиция за професионалносто израстване. Но… маркетингът е основна фирмена функция, бизнес процес, от който зависи нормалното функциониране на всички останали процеси в компанията, а често и бъдещето на самата компания.

И какво от това? Колко фирми имат стратегия за развитие на знанията на своя маркетинг екип? Колко пъти са ви изпращали от фирмата на маркетинг обучения? Колко пъти сте участвали във вътрешно-фирмени семинари на тема „маркетинг и продажби“? Сигурна съм от собствен опит, че щастливците се броят на пръстите на… едната ръка. Ехх, дано не съм права…

От маркетинг специалистите фирмите очакват много:

 • Да показват посоката, в която трябва да се развива фирмата независимо от това колко трудни са времената
 • Да познават технологиите в индустрията, да следят новостите и състоянието на конкуренцията
 • Да могат да анализират състоянието на различни географски пазари
 • Да могат да адаптират фирменото портфолио
 • Да участват в проектирането на нови продукти и услуги
 • Да провят фирмата известна и разпознаваема на пазара
 • Да намират нови клиенти…

Това е в най-общи линии. Да бъдеш специалист едновременно във всяка една от тези области е огромно усилие, изисква инвестиция на време, интелигентност…

Какво правят обаче най-често фирмите?

 • Размиват задълженията на маркетинг специалистите така, че те вършат цялата нужна административна работа в компанията
 • Обикновено много голяма част от задълженията на маркетинг специалистите, особено в малките и средните фирми, на практика са в сферата на продажбите
 • Назначават по-малко хора в отделите по маркетинг и продажби, отколко е необходимо
 • Не отделят достатъчен бюджет за целите на маркетинга и рекламата
 • Не използват услугите на маркетингови агенции и консултанти
 • Във време на криза, започват „оптимизацията“ на разходите първо от разходите за маркетинг.

И не само това – фирмите не само, че нямат стратегия за обучение на маркетинговите си кадри, но и дори случайно не ги изпращат на външни курсове. Практиката да се организират вътрешно-фирмени обучения и семинари за маркетинг е почти непозната… Няма приемственост между специалистите, които напускат компанията и новопостъпилите. Много често дори мениджърите на отдели по маркетинг и продажби имат навика да не запознават нарочно новите хора с фирмените практики в тази област и продуктите на фирмата, за да … не си създадат конкуренция.

Картината според мен е тъжничка. Време е за промяна. Но как да стане тя?

Ще се радвам да чуя вашите мнения и коментари 🙂Коментари

 1. Бизнес идеи май 13th

  Comment Arrow

  Знам че звучи отвлечено, но всичко произтича от големината на пазара ни, там е проблема – обем. А наскоро имаше обява за маркетингов специалист ама ако може и да е уеб дизайнер и да може и брошурки да направи и сайчето да поддържа ….


 2. Тихомир май 14th

  Comment Arrow

  @Поли

  За съжаление май всичко, което пишеш съответства на реалността. Аз смятам, че проблема започва още от университета – та за бога, ако не си седнеш на гъза и не си купиш и изчетеш поне 50 книги за маркетинг воубще не разчитай на унито. Второ, мисля че проблемът свързан с фирмите, е че в повечето фирми воубще не знаят, какво е това „Маркетинг“ – абе да рекламираме и тва е – пък търговците ще свършат останалото. Е да ама НЕ. Повечето търговци дори не са чували, че има статистики, които да ги насочат и прочие.

  @Бизнес идеи

  Абсолютно съм съгласен с тебе. Ако може и да мие колата на шефа всеки вторник ще е перфектен 🙂

  Поздрави хора,
  Хубав weekend 😉


 3. Тихомир май 14th

  Comment Arrow

  въобще :), а не БОУБЩЕ


 4. Comment Arrow

  „Проблема е в мат’риала…“ Излизайки от университета много от маркетинг специалистите ИЗОБЩО не знаят какво са учили. И не, не е виновен университета! Не е виновна държавата! Не са виновни и фирмите! Виновни са самите „маркетинг специалисти“. Те са хората, които трябва да знаят в какво точно се състои тяхната професия, да имат ЖЕЛАНИЕ да учат и да се развиват именно в нея. Лично аз не съм на длъжност маркетинг специалист, но това не ми пречи да се обучавам, да посещавам маркетинг семинари (за сметка на фирмата, защото тя печели от моите знания), да се интересувам, да искам да знам просто защото ми е интересно…
  Относно най – разнообразните задължения на маркетинг специалистите в България пак проблема си е в „мат’риала“. За да си въобразяват шефовете на фирмите, че този човек трябва да мие и колата и да прави кафето в офиса – трябва някой да им позволи. Проблема в България е, че не сме инициативни, а чакаме нещо отгоре да се случи. Ако искате професията да е много уважавана – изградете се като професионалисти и ако е необходимо обяснете какво точно трябва да правите като такива. Да се обучавате, да се развивате… от какво имате нужда… просто говорете. Един маркетинг специалист, ако не може да маркетира себе си… значи не е никакъв специалист!


 5. Comment Arrow

  @ Maрия – Ха сега де, нали точно това правим, говорим ли, говорим за маркетинг 🙂

  Но и от двете страни трябва да има разбиране и да се полагат усилия – и маркетинг специалистите да обясняват какво искат и какво могат, и фирмите да не ги разпъждат като ги натоварват с неспецифични неща и не обръщат внимание на професионалното им развитие.


 6. Comment Arrow

  @Поли – Съжалявам, ако съм била малко рязка, но страшно лесно се паля. 🙂 Искам да кажа, че такива неща трябва да се коментират ВЪТРЕ в самите фирми. В по – голямата си част обаче, недоволството на хората остава недоизказано. Предимно е анонимно и предимно в интернет. И да, съгласна съм, че трябва да има разбиране и от двете страни. Иначе няма как да е диалог.
  А за това, че фирмите по подразбиране не полагат усилия и не изпращат хората си на обучения… мога да споря… много. 🙂


 7. Бизнес идеи май 14th

  Comment Arrow

  Има много причини поради които работя за себе си или като фрийлансър, но най-вече, че най-голяма разбиране си давам сам себе си. Освен това само мога да кажа че света е широк и с нужното образование и знания по английски можеш да намериш реализация на място където има традиции. Загубата за родните фирми е печалба за чуждестранните. Сега вече сме свидетели на нови феномени като виртуална емиграция :).


 8. Comment Arrow

  @ Мария – няма място за съжаление, това му е хубаво на света – че хората са различни 🙂 Абсолютно съм съгласна, че нещата трябва да се изговарят и да се обсъждат, макар че в българските фирми (в повечето от тях) отворената комуникация не е практика и от служителите често пъти не се очаква да мислят… Промяна предстои, убедена съм.

  @ Бизнес идеи – Хубаво е, че светът е широк и възможностите за реализация са много. Жалкото е, че благодарение на поведението си българският бизнесмен намалява шанса си да работи с иновативни и умни хора. Но да не обобщаваме – има и фирми, в които държат на тези неща!


 9. Бизнес идеи май 14th

  Comment Arrow

  За съжаление тези фирми, държащи на тези неща, са изключение потвърждаващо правилото. Но, аз няма да мрънкам за това защото не е градивно.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com