Маркетингът на новото време

Днес на гости ни е Антон Радев, съосновател на агенция за уеб дизайн и активен коментатор в Маркетинг Буркан. Тази публикация се роди при обсъждане на друг пост в блога – истинско потвърждение на това, че истината се ражда в спора. Особено, ако спорещите се уважават взаимно и се изслушват 🙂

Добре дошъл!

Социализирането на Интернет след навлизането на Web 2.0 средата, за която можем да кажем на кратко, че обедини социалните медии и мрежи, новите модерни уеб сайтове, създавани за потребителското удобство и удоволствие и комуникацията между Интернет потребителите, която вече е в реално време, оказаха силно влияние на Интернет и комуникационните технологии, които следват всички тези тенденции.

През изминалата година способността на Интернет потребителите  да боравят с Мрежата и да използват нейните възможности се увеличиха повече от колкото за изминалите 5 години. Същото важи и за Интернет и компютърните технологии.

Маркетингът  в новия интерактивен свят

Докато си говорим  за Интернет маркетинг, и докато българската  аудитория разбере смисъла на тази фраза, оставаме с една крачка назад от поведението на потребителите и възможностите, които Мрежата им предлага.

Така удобното презентиране на продукти или услуги, което все  още масово се използва и днес, много  скоро ще потъне в сянката на интерактивността и динамиката, която предлагат Уеб технологиите.

Комуникация и забавление, работа и намиране на информация –  всичко това вече има един общ нов  облик. Все повече хора прекарват цялото си свободно „Интернет време” в любимите си социални мрежи и тези от тях, които вече са открили възможностите им, реално не излизат от тях, докато боравят за лични или бизнес цели.

Горещ пример, които  мога веднага да покажа е току що изминалата SEO конференция, която на 11 юни събра стотици шефове на различни фирми, служители, любители и специалисти в бранша. Facebook и Twitter профилите на присъстващите в залите трудно можеха да бъдат проследени, тъй като собствениците им почти предаваха на живо какво се случва в момента на конференцията и липсваше само излъчването на живо по видео канал.

Но нито един от всички стотици хора не си изпратиха електронни писма и дори не се сетиха да отворят  e-mail кутиите си.

Както споменах в  коментарите си към публикацията „Спам ли е маркетинг мейлингът,“ използването на e-mail няма да бъде вечна технология и това е практика, която вече залязва.

В горещата дискусия наблегнах на бавната смърт на всички стари порядки и методи за класически маркетинг, като основна тема беше e-mail маркетинга.

Неоспорим факт е, че все по-малко потребители днес използват своите електронни пощи със  същата активност, с която ги използваха преди година и много от тях, включително и аз, влизаме в личните си пощи, колкото да „изтрием спама”.

Днес цветущо се развиват платформи като Google Reader и Feedburner, RSS каналите вече не са непонятни, Facebook и Twitter вече имат повече импресии от Google.com а Google Wave спокойно чака деня, в които от тестова среда ще се съживи в обединяващата всички услуги на Google интерактивна платформа, представяща цялата динамина на мрежата в реално време.

Корпорацията Google Inc. започна разработките на изключително новата технология Google TV. Но не се подвеждайте по името. Освен гледане на неограничен брой телевизионни канали, потребителите ще могат да използват целия Интернет в „телевизора” си, ще играят на любимите си игри, ще комуникират, докато гледат новините и докато пазаруват или качват новите си видео клипове в YouTube.

В тази медия на бъдещето няма да има брой на рекламни излъчвания в определено време от деня. Рекламата  на новото време ще бъде персонализирана  за всеки индивидуален потребител, таргетирана стриктно според неговия пол, възраст, политически и религиозни убеждения. Никой няма да бъде изненадан, ако за таргетиране на показваната реклама на всеки отделен потребител се използват дори неговите приятели, семейство, социален статус и бизнес положение, точно както и сега Gmail използва съдържанието и заглавието на писмата, за да показва рекламите в пощенската кутия.

Тук идва реда на Интернет маркетинга да прескочи една крачка и  да настигне всички тенденции в съвременната динамична Интернет среда. Маркетинг специалистите трябва да насочат вниманието към новите социални тенденции на комуникация с клиенти, да са гъвкави по модел на съвременния свеж корпоративен стил на големите компании, които общуват с клиентите си под формата на приветлива реклама в първо лице единствено число.

Начините на комуникация  с клиенти може да се превърне от досаден в приятен и забавен. Съвременното общество игнорира скучните стари порядки и има нужда от свежест във всеки един аспект от своя живот, независимо дали става въпрос за семейството, приятелите и бизнеса.Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.