Как да създадем успешен маркетинг слоган?

Маркетинг слоганът се използва за да се промотира продукт или услуга. Използва се в контекста на конкретната маркетингова кампания. Неговата задача е кратко, призивно и емоционално да отличи маркетирания продукт или услуга от конкурентните и да привлече вниманието на целевата група така, че да се постигнат целите на кампанията.

За значението на маркетинг слогана в условията на огромна конкуренция говори и фактът, че в момента две от най-големите бизнес издания в САЩ – New York Times и Wall Street Journal – си оспорват правата върху слогана „Not Just Wall Street. Every Street“. Оказва се, че това е слоганът, който The Times използват в Ню Йорк и той е регистрирана марка. Изненадващо Wall Street Journal започва без притеснение да използва същия слоган, добавяйки „#1 America’s Top Selling Newspaper“.

В България все още не се е стигнало до подобна ситуация може би защото ние сравнително рядко използваме толкова запомнящи се и силни маркетинг слогани.

Ето няколко прости правила за създаване на успешни маркетинг слогани:

1. Вложете основната характеристика на продукта в слогана

Слоганът трябва да казва какво рекламирате – дали туристическа услуга, велосипеди, езикови курсове или хостинг. Недейте да оставяте слогана  толкова общ, че да не се знае за какъв продукт се отнася и да може да бъде използван както за тоалетна хартия, така и за копринено шалче.

Австралийската правителствена агенция, която отговаря за промотирането на Австралия като туристическа дестинация, е измислила един страхотен слоган за една още по-оригинална маркетингова кампания – „Nothing like Australia“. Попадението тук е, че слоганът е едновременно оригинален и говори за предназначението на продукта, който рекламира – туристическа услуга.

2. Тествайте слогана

Една подценявана практика е слоганът да бъде тестван от представителна извадка. Както новият продукт, така и маркетинг слоганът може да бъде подобрен след като се установи реакцията на тестовата група. Това значително увеличава шансовете за успех на кампанията.

За разлика от тестването на продукт, което е скъпо и сложно занимание, тестването на слоган в днешни дни може да се направи значително лесно и евтино. Една добра възможност е да се използват за целта социалните мрежи. Това ще ви даде бърз и евтин отговор на това как се възприемат от аудиторията вашите проекто-слогани.

3. Комбинирайте слогана с атрактивно лого

Още по-добре е ако направите комбинация от текст и графика, така че да обхванете различен вид възприятия. Както ни учи нерво-лигвистичното програмиране, различните хора възприемат света с различни сетива.

Както виждате, австралийците са избрали уникалното в тяхната фауна – кенгурото – като съпътстващ символ на оригиналния маркетинг слоган.

Ако погледнем на сайта Bulgaria Travel, ще открием логото, представляващо България на силно-конкурентната туристическа арена  – маслодайната роза. Според нас, българите, това е достатъчно уникален символ. Аз обаче не съм убедена, че лого с такава роза, без контекст, без да има някакво обяснение за избора, още повече в тези жълти цветове,  е добро и върши работа. Да не говорим, че липсва маркетинг слоган.

4. Интегрирайте слогана в маркетинговата кампания

Маркетинговата кампания трябва да бъде създадена около същата основна идея и да носи същия емоционален заряд, както вашият слоган. Или обратното 🙂 – слоганът трябва да отразява основната идея на кампанията.

В рамките на маркетингова кампания за ваканция в Австралия е създаден един много оригинален и убедителен сайт, който можете да посетите.

Там ще откриете личните впечатления и снимки от прекарани ваканции в страната, които са почти 30 000! Ще видите какво са споделили различни хора, какво ги е впечатлило, какво са заснели… Разбира се, присъстват стандартните неща – информация за страната, за отделните дестинации, възможност да планирате пътуването си.

Но има една обединяваща емоция, една завладяваща идея, която ви грабва и ви увлича към Австралия.

Като българка, съжалявам да го кажа, но… разликата в класата е очевидна, нали?Коментари

 1. Zaya юни 24th

  Comment Arrow

  Страхотна статия 🙂 Най-важното найстина е слогата да характеризира продукта/услугата и да е силно въздействащ на потребителя/клиента 🙂


 2. Comment Arrow

  @ Zaya – Благодаря! Ще се радваме, ако и вие посочите примери за успешни слогани на български фирми.


 3. Comment Arrow

  Анализа ти доказва за пореден път защо е необходима маркетинговата наука. Не всичко, което изглежда добре върши работа. Защото трябва да признаем, че оранжево-жълтата роза не изглежда зле като изпълнение, но трябва и да означава нещо, за някой, който не е идвал в България както правилно отбелязваш.

  Поразрових се за по-интересни примери и…

  „Карловска луканка от щастливи прасета“

  Моето мнение е противоречиво.. яйцата от щастливи кокошки бих ги приел, но месо от щаствливите му дарители… хмм.. тук има нещо гнило. на пръв поглед дори звучи симпатично, но когато човек се замисли осъзнаваа, че всичко води, че животните от които е направено съответното изделие най-вероятно са били щаствливи преди да се превърнат в него.


 4. Comment Arrow

  Или „Кремвиршите от месо“? Пак предизвикват толкова противоречиви усещания…

  Едновременно се казва, че тази марка е символ на качество, но потребителите се чувстват страшно излъгани от отношението на хранителния бизнес към тях.


 5. Comment Arrow

  Именно.. все едно ти казват.. Хляб от истинско брашно!

  Но вяко зло за добро. Така има повече работа за маркетолозите 😉

  Хубав ден 🙂


 6. Comment Arrow

  *маркетьорите


 7. Comment Arrow

  Поли, а дали знаеш какво е развитието по новото лого? Нали имаше спецални конкурси, нови пари се отпускаха и т.н.? Дали скоро ще има развитие по този въпрос?

  Питам, тъй като ми е интересно дали отново ще бъде измъдрено само лого, както ти си отбелязала в статията си или този път ще се намери някой, който да сътвори и слоган за една цялостна картина (big picture).


 8. Поли Козарова юни 24th

  Comment Arrow

  @ Борислав – Благодаря за включването.

  Съвсем навременен въпрос, трябва да проследя развитието. Милиони (!!!) бяха предвидени за рекламни кампании в туризма, но нито се чу, нито се видя какво стана.


 9. man0l юни 24th

  Comment Arrow

  Хубава статия, дам. Но като се сблъсках с проект от университета по дисциплината корпоративен PR, се оказа, че в слогана трябва да се заложат „очакванията“ на потребителите, които сме изследвали преди това. И цялата тази анкета от няколко стотин души да я съберем точно в 1 изречение 🙂


 10. Comment Arrow

  @ Maнол – Да, това е важен фактор за успех: слоганът да се съгласува с потребителската група.

  Единият от начините е да се базираме на проучванията на нуждите и очакванията им, другият – да тестваме как потребителите биха възприели слогана (например в социалките).

  Може би, ако това се правеше в България, „кремвиршите от месо“ и „пържоли от щастливи прасета“ нямаше да се появят. Кой знае 🙂


 11. Mili Ruseva юни 25th

  Comment Arrow

  Отново се убеждавам, че в България имаме потенциал, но не го използваме правилно. Поли, страхотно сравнение! България е красива, бих казала прекрасна, но този сайт не го показва… 🙁
  Къде ли са тези милиони за реклама… 🙂


 12. Желяз Кольовски юни 25th

  Comment Arrow

  Няма нищо по-важно от слогана в една маркетингова кампания, а комбинирана с правилното лого -това са двата лоста на позициониране в съзнанието. Това са превключвателите в съзнанието на потребителя,нито една креативна рекламна кампания,независимо колко е добре,не може да постигне ефекта на добрия слоган и лого.още повече,че ако добрата реклама не се асоциира с вашия продукт,тя се асоциира с категорията,което значи,че вие правите реклама с вашия бюджет на всички останали марки на пазара и най-вече на пазарния лидер… няма нищо по-важно от позиционирането,слогана и логото…


 13. Comment Arrow

  @ Желяз – Добре дошъл в МБ отново!

  Абсолютно вярно, и е страшно приятно да се занимаваш с тези аспекти на маркетинга.

  Мечтата на всеки маркетьор, особено ако има влиянието да направи целия проект на кампанията както трябва, спазвайки високи професионални стандарти.


 14. man0l юни 25th

  Comment Arrow

  @Поли, това с тестването не е лоша идея, още повече, че един колега от университета има разработена система за онлайн проучвания и база данни от 500 човека, събирани прецизно. Та той ми спомена за тестване на лого и как то се възприема от потребителите.

  Същото може да се приложи и за слоган. Аз лично съм затруднен с измислянето на слоган на моята фирма, тъй като правим уеб дизайн, програмиране, интернет маркетинг, уеб приложения и почти всичко, свързано с уеб. „Интерактивна дигитална агенция“ не винаги значи, че правим уеб сайтове примерно, или (не)любимото ми „Интернет решения за Вашият бизнес“ звучи толкова абсурдно и неразбираемо. А в нашият бранш има едно избягване от думата „уеб сайт“, тъй, като не е „модерно“.

  Иначе „Кренвиршите от месо“ според мен е написано доста правилно 🙂 Но това за щастливите прасета е идиотско.


 15. Стоян Стоянов юни 25th

  Comment Arrow

  Здравейте, за пръв път пиша тук. Поздравявам създателите и всички които подкрепят проекта 🙂 Успехи на всички вас 🙂
  Не бих степенувал по важност различните елементи на промоцията, но слогъна наистина е сред най-изпъкващите. Не веднъж сме ставали свидетели на влагането му в жаргона на ежедневието и дори в общественето пространство под формата на завоалирани закачки и шеги. Доста абсурдни неща се чуват от ефира – да не говорим за радио рекламата…там нещата често са „…ти чу ли каква глупост…“
  Основното свойство на слогъна според мен трябва да е „дразни“. Това му качество го закотвя в съзнанието ни и ни провокира, но внимателно трябва да подходим за да не изпаднат тези няколко думички или думичка в отхвърляне. Да дразни по начин лесен за възприемане и възпроизвеждане. Така постигаме и вторичен облъчващ ефект от излъчените съобщения към аудиторията. Трябва да съобразяваме „сложноста“ на съдържанието на слогъна с целевите ни групи и по тази причина подозирам защо кренвиршите са от месо 🙂
  За слогъна на фирмата за която работя чак ме е срам да напиша : „Зарзават за един по-добър свят“ – Адска глупост според мен, но това е заварено положение, пък и ръководството ни е на мнение че когато намаляват оборотите на работа, не е време за инвестиции…и без да питам чия е идеята мога да се досетя кой е „маркетьора“ 🙂


 16. Стоян Стоянов юни 25th

  Comment Arrow

  Prista Oil – Смазващо предимство
  Megaсhim – Търсите ли си боя

  Тези са ми сред любимите, ако успея да се сетя нещо интересно ще Ви го споделя задължително 🙂


 17. Поли Козарова юни 26th

  Comment Arrow

  @ Стоян – Добре дошъл в Маркетинг Буркан и благодарим за коментара.

  Емоционалният заряд на слогана, способността му да въздейства или както ти казваш, да дразни, са наистина много важни за неговия успех. А силата на въздействие може да го направи нарицателен, така че да се употребява в контекст извън рекламната кампания.

  И аз харесвам много слогана на Приста Ойл, наистина е добър, поздравления за посочването му!


 18. Поли Козарова юни 27th

  Comment Arrow

  @ Манол –

  Относно нуждата от супер маркетинг SLOGAN за твоята фирма. МБ ти предлага да предприемем мозъчна атака по темата в „Имате думата“.

  Ако си съгласен, ти можеш да представиш идеята си и накратко фирмата и целевата група клиенти, а читателството на Буркана заедно с авторите му ще дава безвъзмездни и готини идеи.

  ?


 19. Comment Arrow

  Честит имен ден Поли 🙂 Много здраве, усмивки и интересни моменти през настъпващото лято от екипа на Бизнес насока.. Специални поздрави от името на Вили и вярваме, че ще запазиш характерния за теб позитивизъм завинаги :)))


 20. Comment Arrow

  ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ !!! 🙂


 21. man0l юни 30th

  Comment Arrow

  Поли,
  Благодаря за предложението! Ще се възползвам от него следващата седмица, хем новият ни сайт ще бъде готов 🙂


 22. Поли Козарова юни 30th

  Comment Arrow

  @ Манол – Ще очакваме знак от теб, за да стартираме кампанията.


 23. Калоян октомври 8th

  Comment Arrow

  Потребителите не се интересуват от продукта. Интересуват се от крайния резултат, продуктът стои между тях и резултата. Голям мотиватор за купувачите е да се изкаже в слогана резултата, или пък болката, от която се опитват да избягат.

  Ако едната книга се казва: „Успешна кариера“, а другата „Как да бутнем шефа от стола и да седнем на мястото му“ първото заглавие не казва нищо и е банално. Второто обаче удря право в десятката.


 24. Калоян октомври 9th

  Comment Arrow

  Всъщност не знам под слоган какво имате предвид 🙂 Ако е мантра, мисия, визия, може и да ги няма гореспоменатите от мен подходи.
  Там е позволено да е нещо по-идеалистично.


 25. Поли Козарова октомври 9th

  Comment Arrow

  @ Калоян – Да, зависи от типа на слогана.

  Ако е фирмен слоган или слоган на благотворителна компания, визионерството е добре дошло. Но пак трябва да има емоция и връзка с основната идея на кампанията или основната дейност на фирмата… Не е подходящо да наблегнеш на иновация във фирма, която се занимава с дистрибуция на перилни препарати, макар че сме виждали да се прави…

  Ако е продуктов слоган, колкото повече той стреля право в целта, толкова повече работа ще върши – примерът е страхотен. Само искам да обърна вниманието на това, че успехът му ще зависи от това от какви правила се води един човек в професията си – аз лично бих си закупила по-скоро книга с първия слоган 🙁


 26. pipi октомври 11th

  Comment Arrow

  @Поли, а какво ще кажеш за „Мека топлина“ ? За мен е хубав пример .


 27. pipi октомври 11th

  Comment Arrow

  Сещам се и за „“I’d rather die of thirst than drink from the cup of mediocrity“ на бирата Stella Artois 🙂 много любим 🙂


 28. pipi октомври 15th

  Comment Arrow

  Пак се връщам на темата 🙂 и вече можете да ме изгоните за флууд :), но призивът на една банка “ Необикновени неща за обикновени хора “ ми се струва ненормален.
  Не е ли далеч по-нормално да те „коткат“, да ти кажат, че си единствен клиент, а не „ние правим чудеса за теб , обикновени човеко“ ….


 29. Поли Козарова октомври 15th

  Comment Arrow

  @ Пипи – еее, не можем да се сърдим заради това, че си имаш най-любим пост 🙂

  Наистина е трудно да се създаде успешен фирмен или продуктов слоган. Както сама отбелязваш, има една невидима граница, която, ако не се спази, нещата звучат измислено или пресилено…


 30. Николета септември 4th

  Comment Arrow

  Здравейте, с приятелят ми си отворихме Почистваща фирма, за която не мога да измисля слоган. Мисля го от няколко дни и все нещо не ми достига. Бих била много благодарна, ако можете да ми помогнете 🙂


 31. Гергана Бонева август 8th

  Comment Arrow

  Здравейте, колко е хубаво да има съмишленици….. Много ми хареса идеята да се тества в социалните мрежи слоганът, пък и логото. Страхотно!
  Имам нужда от съдействие при измисляне на слогана на марка, която ще предлага елегантни дамски дрехи онлайн, за дами с по-големи възможности, като идеята е да са елегантни, изискани и свежи. Посъветвайте ме към кого да се обърна за идеи за лого и слоган. Аз също вярвам в огромната движеща сила на тези два елемнта за успешния бизнес и ми се иска професионалист да дава идеи за това. Аз опитвам и знам какво искам да излъчва, но не намирам точните думи.
  Успех на всички 🙂


 32. Поли Козарова август 8th

  Comment Arrow

  Здравейте Гергана,

  Можете да ми пишете на pkozarova@gmail.com и изпратете данни за контакт, ще се чуем в понеделник.

  Хубав ден!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com