Как да създадем успешен маркетинг слоган?

Маркетинг слоганът се използва за да се промотира продукт или услуга. Използва се в контекста на конкретната маркетингова кампания. Неговата задача е кратко, призивно и емоционално да отличи маркетирания продукт или услуга от конкурентните и да привлече вниманието на целевата група така, че да се постигнат целите на кампанията.

За значението на маркетинг слогана в условията на огромна конкуренция говори и фактът, че в момента две от най-големите бизнес издания в САЩ – New York Times и Wall Street Journal – си оспорват правата върху слогана „Not Just Wall Street. Every Street“. Оказва се, че това е слоганът, който The Times използват в Ню Йорк и той е регистрирана марка. Изненадващо Wall Street Journal започва без притеснение да използва същия слоган, добавяйки „#1 America’s Top Selling Newspaper“.

В България все още не се е стигнало до подобна ситуация може би защото ние сравнително рядко използваме толкова запомнящи се и силни маркетинг слогани.

Ето няколко прости правила за създаване на успешни маркетинг слогани:

1. Вложете основната характеристика на продукта в слогана

Слоганът трябва да казва какво рекламирате – дали туристическа услуга, велосипеди, езикови курсове или хостинг. Недейте да оставяте слогана  толкова общ, че да не се знае за какъв продукт се отнася и да може да бъде използван както за тоалетна хартия, така и за копринено шалче.

Австралийската правителствена агенция, която отговаря за промотирането на Австралия като туристическа дестинация, е измислила един страхотен слоган за една още по-оригинална маркетингова кампания – „Nothing like Australia“. Попадението тук е, че слоганът е едновременно оригинален и говори за предназначението на продукта, който рекламира – туристическа услуга.

2. Тествайте слогана

Една подценявана практика е слоганът да бъде тестван от представителна извадка. Както новият продукт, така и маркетинг слоганът може да бъде подобрен след като се установи реакцията на тестовата група. Това значително увеличава шансовете за успех на кампанията.

За разлика от тестването на продукт, което е скъпо и сложно занимание, тестването на слоган в днешни дни може да се направи значително лесно и евтино. Една добра възможност е да се използват за целта социалните мрежи. Това ще ви даде бърз и евтин отговор на това как се възприемат от аудиторията вашите проекто-слогани.

3. Комбинирайте слогана с атрактивно лого

Още по-добре е ако направите комбинация от текст и графика, така че да обхванете различен вид възприятия. Както ни учи нерво-лигвистичното програмиране, различните хора възприемат света с различни сетива.

Както виждате, австралийците са избрали уникалното в тяхната фауна – кенгурото – като съпътстващ символ на оригиналния маркетинг слоган.

Ако погледнем на сайта Bulgaria Travel, ще открием логото, представляващо България на силно-конкурентната туристическа арена  – маслодайната роза. Според нас, българите, това е достатъчно уникален символ. Аз обаче не съм убедена, че лого с такава роза, без контекст, без да има някакво обяснение за избора, още повече в тези жълти цветове,  е добро и върши работа. Да не говорим, че липсва маркетинг слоган.

4. Интегрирайте слогана в маркетинговата кампания

Маркетинговата кампания трябва да бъде създадена около същата основна идея и да носи същия емоционален заряд, както вашият слоган. Или обратното 🙂 – слоганът трябва да отразява основната идея на кампанията.

В рамките на маркетингова кампания за ваканция в Австралия е създаден един много оригинален и убедителен сайт, който можете да посетите.

Там ще откриете личните впечатления и снимки от прекарани ваканции в страната, които са почти 30 000! Ще видите какво са споделили различни хора, какво ги е впечатлило, какво са заснели… Разбира се, присъстват стандартните неща – информация за страната, за отделните дестинации, възможност да планирате пътуването си.

Но има една обединяваща емоция, една завладяваща идея, която ви грабва и ви увлича към Австралия.