Как влияе indoor рекламата на клиентите в мола?

Днес ще направим един PR & маркетинг експеримент. С фирма Brand Management ще изпробваме силата на новите медии – специализираните професионални блогове – за запознаване на тяхната таргет група с услугите за indoor реклама в моловете.

Проектът се състои от две части – пост, в който фирма Brand Management ще ни запознае с предимствата на този вид реклама и някои от техните проекти, и анкета, чрез която се надяваме да разберем вашето мнение като професионалисти.

Напомням ви, че Маркетинг Буркан е независима професионална блог-медия, затова този проект е безплатен за фирма Brand Management и си поставя единствено и само за цел да установи реакцията на маркетинг специалистите и евентуални нови възможности за фирмата.

Оставяме насаме Brand Management с взискателното читателство на блога:

Рекламни иновации в новите търговски центрове

Динамичното развитие на интернет и инвазията на нови медии в последните години, както и сериозната икономическа криза наложиха оптимизиране на рекламните бюджети и инвестиране в иновативни и бързо развиващи се комуникационни канали. Новите технологии и високата информираност на потребителите доведоха до драстична промяна в навиците им и провокираха рекламистите да потърсят нови подходи, с които да провокират своите клиенти.

Значителното редуциране на дела на телевизията при разпределянето на медиа микса, както и все по-засиленото използване на нови медии, сред които интернет и мобилните телефони промени значително рекламния пазар.

Навлизането на големите търговски центрове (тип „мол”) в България през последните години бележи сериозен ръст. Молът се превърна успешно, както в новото място за забавление, така и в алтернативна медия, която позволява на рекламодателите да достигнат до активната аудитория (25-50 години, работещи над 45 часа седмично) с висок стандарт на живот и отворени към иновативни и оригинални подходи за поднасяне на рекламната информация.

Брандиране на перилата на ескалаторите

Засилващият се интерес на потребителите към моловете, предопределя и нуждата от иновации в indoor рекламата. Една от най-новите и креативни медии са перилата на ескалаторите. С тях рекламните послания достигат до публиките на едни от най-забързаните места – бизнес и търговски центрове, летища, гари и др.

Многобройни са предимствата на тази нова медиа, като по-специално внимание заслужават:

 • 30 секунди видимост на рекламното послание
 • 60 метра директен контакт (който в повечето случаи е неизбежен) с рекламното средство
 • достигане до публики на локации близки до мястото на продажба

Уникалната, безопасна и иновативна платформа, дава възможност на рекламистите да разполагат брилянтни висококачествени графики върху перилата на ескалаторите. Като допълнение, новата indoor медиа e с анти-бактериална повърхност и намалено статично електричество, което гарантира повишената безопасност и комфорта на пътниците.

Според статистиката между 70%-90% от посетителите на търговските центрове и летищата по света предпочитат ескалаторите пред стълбите. Това прави избора на медиа подходящ за рекламни послания, които целят да достигнат до аудитория с висок доход и активен социален живот.

Брандиране на перилата на ескалаторите вече се предлага и в България от румънската компания Brand Management. Румънската компания Brand Management е първата на пазара за indoor реклама, която придоби ексклузивен лиценз за продукта ESCADS за България и Румъния от Escalated Advertising Australia.

Интерактивна Bluetooth stand-up колона

Интерактивната Bluetooth stand-up колона комуникира по нов и забавен начин с аудиторията. В четиристенната светеща колона с иновативен дизайн може да бъде поставено Bluetooth устройство, с което да се изпращат картинки, ринг тонове, mms и др. Новата медия е специално разработена, за да отговаря на профила и аудиторията на моловете.

Системата позволява създаване на персонални акаунти, като така се проследява в реално време как протича кампанията и се дава възможност на клиентите да получат подробна база данни за поведението на потребителите.

Повече информация можете да откриете тук

А сега, ще ви бъдем благодарни, ако отговорите на един или всички въпроси:

 1. Колко често пазарувате в мол-а?
 2. Обръщате ли внимание на рекламите в мол-а и влияят ли те на вашето решение за покупка?
 3. Коя е последната реклама, която забелязахте в мол-а?
 4. Коя медия забелязвате най-често в мол-а – брандирани входни врати, ескалатори, светещи кутии, друга?

Както обикновено, вашето мнение, изразено непредубедено и професионално, е приветствано!Коментари

 1. Comment Arrow

  Поли, много интересен експеримент! Включвам се с моето мнение по въпросите:

  1. Пазарувам в мол-а доста често, предвид че работя и живея близо- предимно в магазина за хранителни стоки и заведенията за хранене. Останалите магазини посещавам веднъж месечно.

  2. Аз съм от потребителите, които обръщат внимание на рекламите. И като потребител съвсем несъзнателно, и като сфера на интерес, се заглеждам и ги запомням нерядко.

  3. Има една реклама на бира от вида „Брандиране на перилата на ескалаторите“ и макети на бирата в края на ескалаторите- за съжаление имам колебание за името на бирата, затова не споменавам.

  4. Май вратите с огромни интересни решения за брандиране и ескалаторите, защото се брандират от скоро, ме впечатляват най-много. Светещите неща май по-скоро ме отблъскват или поне замъгляват сенситивността ми към букви или детайли върху тях.

  Успех в експеримента- ще следя и останалите отговори, резултатът ще бъде интересен за мен!


 2. Тихомир юли 7th

  Comment Arrow

  Здрасти Поли,

  С огромна радост ще отговоря на въпросите и се надявам да съм от полза 🙂

  1. Пазарувам в мол основно 2-3 пъти в годината – това е пролетно и есенно време. През тези периоди от годината си купувам главно дрехи за идващия сезон.

  2. Ако трябва да съм искрен до преди да започна да се занимавам активно с маркетинг – воубще не ги забелязвах. Сега съм започнал да се поискривявам и да забелязвам и най – малките детайли на реклама в моловете.

  3. „Загорка“ 🙂

  4. Определено вратите – ако киейтива е добър, като този на „Загорка“ – добре подбрани цветове и концепция – просто няма, как човек да не ги забележи.

  Успех в експеримента 🙂


 3. Comment Arrow

  Страхотен експеримент. Поздравления за начинанието и идеята. Надявам се приемате отговори по въпросите и на не-професионалисти 😉

  1. Поне веднъж седмично се отбивам, било то до заведенията или магазина, но в МОЛ-а ли съм никога не пропускам да мина през книжарницата и техномаркет. А останалите дрешкоподобни са удостоени с внимание по веднъж на месец.

  2. Обръщам внимание на рекламите, най-вече ме привличат иновативните и оригинални решения, но рекламите не оказват влияние на решението ми за покупка.

  3. Последното, което забелязах е бирата, която се стича по ескалаторите.

  4. Определено вратите. Не се сещам вече кога я видях, но все още ярко си спомням Дзън рекламата на 2 халби/чаши бира, които се чукат при затваряне на плъзгащата се врата. Страхотен ефект!


 4. Comment Arrow

  Благодаря ви! Вашите мнения са много ценни!

  Очакваме още включвания 🙂


 5. Comment Arrow

  Здравейте!

  Ето и отговорите:

  1. Не толкова често (Вили го прави, защото работи там ;))

  2. Напоследък обръщам повече внимание на по-горе споменатите реклами отколкото на другите.

  3. Последното беше.. една бира, която се стича по ескалаторите (поставих една халба отдолу, но… не се получи- нищо другия път:D)

  4. По-скоро ескалаторите


 6. slicer юли 7th

  Comment Arrow

  Здравейте
  Нямам нищо общо с маркетинга, но случайно попаднах в блога и ми е доста интересно да чета :). Понеже преди време ми казаха, че съм най-неподходящия човек на когото да се прави реклама, реших да отговоря на анкетата за да имате предвид и такива като мен 😉

  1. В мол влизам около 1път на 2 месеца заради кино, или приятелка, която търси конкретен магазин там.

  2. Внимание на рекламите обръщам само ако ме впечатлят с много лошо или много добро впечатление.

  3. Влизах в един от моловете преди не повече от месец, но не помня нито една реклама.

  4. От преди доста време си спомням 1 реклама на рол-он, на входните врати на 1 от търговските центрове, така че предполагам това е медията която забелязвам най-много


 7. Kalin юли 7th

  Comment Arrow

  В бъдеще ще трябва да се прилагат все по оригинални решения за indoor, защото все повеюе компании ще прибягнат до този вид реклама. За да изпъкне нещо на фона на многото indoor решения ще трябва да е наитина иновативно. Освен това трябва да е съобразено с концепцията на марката и текущата рекламна кампания, която върви.


 8. Поли Козарова юли 7th

  Comment Arrow

  Според мен indoor рекламата може да се използва не само в молове, но и в обществени учреждения, банки, бизнес центрове, хранителни вериги…

  Българските марки само биха спечелили от това – да се позиционират директно в таргет групата, като се конкурират с чуждестранни марки.

  Аз лично виждам много възможности за българските производители на месо, мляко и млечни продукти, спортни дрехи и принадлежности, козметика…


 9. Comment Arrow

  Здравейте,

  Благодарим ви за интереса и отделеното време за отговори на въпросите.
  Нашият опит, като агенция за пълно indoor обслужване е, че компаниите които залагат на indoor решения, са обикновено от сферата на бързооборотните стоки, банкиране, застраховане и телекомуникации.
  Те избират indoor-a, заради неговите основни предимства – позициониране близо до мястото на продажба, директен и дълготраен контакт на аудиторията с рекламното послание, както и интерактивност между клиента и бранда.
  Сред клиентите на Brand Management в България са: Kraft foods (Milka, Dynamix), McDonlads, HP, Bet 365, Unilever, BTC, HBO, Beiersdorf (Nivea), Roche, Vichy, AXN, Unilever (Dove, Rexona), Visa, Heineken, L’Oreal, Zagorka, ДСК, FIbank, Nokia, Reckitt Benckiser и др.


 10. виктор юли 9th

  Comment Arrow

  1. веднъж на два, три месеца
  2. зяпам хората, не рекламите
  3. някава бира беше
  4. беше пред ескалатора – едно пано, и гледах да не се бутна в него


 11. Кристина Пайташева юли 9th

  Comment Arrow

  Лично аз пазарувам от моловете сравнително рядко, тъй като като цяло не съм любител на „поамериканчването“ на обществото ни. Но въпреки това, като човек, работещ в сферата на рекламата адмирирам съвременните начини на използване на пространствата с цел реклама. Относно влиянието на рекламите върху избора ми на покупка мога да кажа, че рекламните послания сравнително рядко достигат до сърцето ми. В момента не мога да се сетя за последната реклама, която ми е направила впечатление. Най-често в мола посещавам кината и обръщам внимание на филмовите реклами. Иначе особено въздействащи за мен са светещите реклами и ескалаторите.


 12. Kalin юли 9th

  Comment Arrow

  @ Поли

  Да, съгласен съм за другите територии освен моловете, но в хранителните магазини си има вече in-store изпълнения които вършат функцията на indoor (разбира се в тези магазини те са си по-специфични). Компаниите и хранителните вериги като техен клиент вършат добра работа съвместно 🙂

  Ще видим какъв ще е отговора на българските производители.


 13. Владо Костадинов август 13th

  Comment Arrow

  1.Веднъж месечно
  2.Абсолютно не ми влияят при избора ми за покупка, дори в момента не се сещам и да съм обърнал някакво внимание именно на това.
  3.Каменица
  4.Вратите


 14. BM ноември 29th

  Comment Arrow

  Поздравления за добрия експеримент!
  1. В молове пазарувам рядко, по-скоро в чужбина, където indoor рекламата е дигитална и интерактивна. Единствено динамичен и добър digital signage успява да ме грабне (професионален дефект 😉
  2. Разбира се, в Европа 69% от посетителите взимат решение за покупка в самия мол.
  3. Samsung n150 notebook видео на Brand Touch digital signage тотем
  4. Digital signage


 15. Иван Йорданов ноември 30th

  Comment Arrow

  Поздравления за експеримента!

  1. В мола съм всеки ден, почни няма значение кой, важното е да ми е удобен, предпочитам в центъра, но често ходя на Ситняково, защото ми е най-близо.
  2. естествено, че ракламите ми оказват влияние, дори подсъзнателно, няколко пъти се храня там и взимам решение какво да избера, само защото има тотеми примерно на Бъргър Кинг.
  3. Загорка, Сони и доста други.
  4. врати ескалатори, разни висящи пана, но със сигурност не съм съгласен, че дигиталните медии в момента са работещи, при всики светлини в мола, само това липсва, представям си Мол в Китай, в който от всякъде те облъчват екрани, лед диодни китайски светлини и подобни, да не говориме, че визията се сменя 5 пъти на минута. кой е рекламодателя никой не знае.


 16. Антоанета октомври 25th

  Comment Arrow

  Привет,

  Правя проучване за рекланна колонка, имам задача да направя такава и така попаднах на Вашия блог. Понеже статията ми хареса, ще отговоря на въпросите.

  1. Пазарувам поне два-три пъти в месеца, защото живея близо до МОЛ. Но най-често се отправям към хранителния магазин.
  2. Рекламите ме дразнят! Смятам, че са твърде агресивни, не дават реална представа за продукта, рекламират продукти, които дори са вредни за здравето, изкарват хората глупаци, внедряват лоши стереотипи. Затова се заглеждам в добре наредените витрини със стоки, украсата, която няма връзка с продаваните продукти, но допринася за доброто настроение.
  3. Аз не съм добър потребител, купувам необходимото. Не си спомням за реклама в МОЛ, но ми харесва рекламата на една бира, младеж хваща есенно листо, носи го на приятелите си и това е знак да започнат да пият тъмно пиво. Обичам тъмно пиво, но дори не съм се запомнила името на бирата. Рядко се влияя от реклами, опитвам и така си съставям мнение за продукта.
  4. Както писах, светещи, гръмки, агресивни реклами ме дразнят и отдръпват, опитвам се да се сетя за някоя, обаче…


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com