Как да използваме маркетинг консултант?

Маркетинг консултантът е една почти непозната професия в България. Едва няколко човека се осмелиха да нарекат себе си маркетинг консултанти и да се потопят в мътните и трудни за преплуване води на консултантския бизнес. Но… този пост не е за тях, а за нас, всички останали – техните клиенти. Защото на нас ни e по-трудно, нали?

С намерението да ви помогна да използвате маркетинг консултант, пиша този пост.  И така, няколко съвета от мен за успешна работа с маркетинг консултанта:

1. В никакъв случай не определяйте предварително ангажиментите му

Да не вземете да губите време и предварително да мислите от каква точно консултация имате нужда?

Ако се фокусирате само върху стратегиите и планирането, можете да загубите ценни съвети относно ефективността на работата ви. Ако пък се ограничите само върху един продукт или услуга от портфолиото си, какво ще правят останалите, горките, без професионалната намеса на консултанта?

Оставете възможност на консултанта да си прецени силите и сам да определи за какво да ви консултира. Така или иначе ще ви изложи пред шефовете и ще се постарае да изглежда по-компетентен от вас – нека поне здравата се помъчи преди това!

Другата възможност за определяне на обхвата на консултацията му е да му предоставите най-успешната си марка, там, където сте най-добри – нека да го видим как ще ви критикува тогава 🙂

2. Не му позволявайте да одитира дейността ви

Някои маркетинг консултанти настояват да одитират онзи аспект от маркетинга, който ще консултират!!! Ама че нахалство – предоставете им няколко рекламни материала и нека да си четат от интернет сайта какво правите и как работите. В крайна сметка, защо сте го наели – вие него да обучавате или той вас да консултира?

Освен това, ще му плащате за да работи, а подобни излишни разговори само ще го разфокусират – я, да не се разсейва толкова!

Алтернативно решение при поискване на информация от консултанта е да му изпратите първо договор за конфиденциалност от петдесетина страници, от който да му настръхнат косите и или да не посмее да го подпише, или да не посмее да отвори документите и данните, които ще му изпратите след това. Не забравяйте да вмъквате непрекъснато клаузи от договора в разговорите си с консултанта.

3. Не му разрешавайте да се среща с ръководството

Някои по-напористи маркетинг консултанти упорито напират към вратата на шефа. Вземете мерки – изпратете го в командировка в чужбина, на среща с важен клиент, при нотариус… Измислете нещо, за да охладите ентусиазма на консултанта.

Ако пък случайно успее да влезе в кабинета, вмъкнете се бързо с него и вземете думата. Постарайте се да го уморите, объркате и зашеметите така, че да забрави какво е искал да попита и какво е възнамерявал да каже.

4. Когато получите доклада му, скрийте го

Когато (ако) получите доклада му, веднага си го сложете в бюрото. Лекичко се постарайте всички да забравят за него. Какво пък толкова – в крайна сметка вие в маркетинг отдела сте тези, които би трябвало да изучават този доклад като библията и да започнат да се молят по новому.

Ако все пак някой някога се досети за този документ, небрежно изкоментирайте „Всичко това всъщност отдавна го правим… Чудно как нищо не е разбрал?“

Изобщо, в случая, най-подходящо е да следваме съвета на един мой любим преподавател по математика, който сериозно твърдеше, че проблемите … не са за преодоляване, а за заобикаляне 🙂

Приложете съвета към вашия консултант и със сигурност ще изпитате задоволство от съвместната ви работа! Успех!Коментари

 1. Василена юли 18th

  Comment Arrow

  Този пост изключително много ме развесели! 🙂 Мисля, че като консултант досега не съм попадала на клиенти, които да следват всички съвети, но някои от тях определено са ми познати 😀


 2. Поли Козарова юли 18th

  Comment Arrow

  Ммм, сигурна бях, че ще ви хареса. Само че това са само част от триковете. Още по-интересен е проектът, когато консултантът е чужденец. Тогава си е направо веселба!


 3. Comment Arrow

  Не знам дали статията ти, Поли е забавна или реално тъжна, но определено ми хареса 🙂


 4. Поли Козарова юли 19th

  Comment Arrow

  @ Иве, радвам се, че си отново тук. Работата с консултант изисква също различно ниво на мислене, определена работна култура, която е в процес на формиране у нас (нека да се изразим позитивно) и от страна на фирмите, и от страна на консултантите. Определено в момента един такъв проект е предизвикателство и за двете страни.


 5. Big Things юли 21st

  Comment Arrow

  Здравейте, ние сме BIg Things – агенция за рекламни и маркетинг комуникации. Маркетинг буркан, Маркбит, и Васи ли?(която наскоро открихме) много ни допадат и са част от връзките, във фирмения ни блог. Статията на Поли, за това дали фирмите трябва да наемат маркетинг консултанти и как максимално ефективно да се възползват от техните знания и умения, е много свежа. Нашето мнение е, че фирмите трябва да получават маркетинг консултации конкретно по дадена кампания поверена на рекламната агенция която са наели за комуникиране на продукта или услугата им при изграждането на маркетинг микса. Това разбира се, е погледнато през нашата призма, произлязло от нашите възприятия и не ангажираме никой с тях(само нашите клиенти) 🙂 Успех!


 6. Поли Козарова юли 21st

  Comment Arrow

  Добре дошли в Маркетинг Буркан, колеги и благодарим за добрите думи!

  Маркетинговите консултации могат да се правят и по стратегически въпроси, още повече че българските фирми не са много силни в бизнес и маркетинг стратегиите, но това са отговорни проекти с дългосрочен ефект, който е по-трудно и бавно измерим.

  Така че маркетинговите консултации, свързани с конкретна маркетингова / рекламна кампания, безспорно показват много бързо колко може консултантът и разбира се, имат едно страхотно предимство – по-евтино е удоволствието 🙂


 7. Светльо Козаров юли 28th

  Comment Arrow

  изв. ПАК съм аз, вече редовно проверявам дали публикувате нови неща и ако имате и на други места бих искал да ме насочите.
  не е задължително да не ги харесвам ВСЕКИ път
  поздрави


 8. Comment Arrow

  Това е мястото, където аз творя 🙂 Димитър пише също в http://www.kreativen.com


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Павлина Д. Козарова

Павлина има 20-годишен бизнес опит в развитие на бизнеса, маркетинг и продажби. От над 5 години Павлина се занимава с разработване и комерсиализация на иновативни продукти и услуги, включително и със средства от еврофондове и инвестиционни фондове. Основател и собственик на консултантска фирма primavera88.com.