Starbucks и отношението с клиентите

Рядко посещавам Starbucks. Не съм от свръхлоялните им фенове, за които посещаването на други заведения е чисто табу. Но имам голямото намерение да стана от тези хора, които редовно се наслаждават на добро обслужване, приятна атмосфера и традиция на качеството там. По доволната причина, че човешкото обслужване на клиенти стана изчезваща черта в любезното ни отечество.

Усмивката

Изключително рядък феномен, когато поръчвате кафе в повечето софийски заведения, а да не говорим за горчивия ми опит в черноморските ресторанти. Изглежда че повечето търговци просто забравиха, че доброто отношение към клиента никога не е в излишък.

Но тази жалка гледка не се отнася само за заведенията. Ако наскоро се е наложило да използвате куриери за международни пратки, сами сте станали свидетели на нервните телефонистки, които така щастливо отхвърлят всяко ваше запитване за цена и срокове на доставка, ако решат че не сте се подмазвали достатъчно по тефелона.

Погрешното разбиране, че клиентът е длъжник, винаги дърпа назад. Клиентът не е длъжен да е в добро настроение, да покрива всяко ваше скрито условие в дъното на уебсайта ви, нито да дава дълги обяснения, само за да получи капка информация, за да прецени дали вашата фирма предлага това, което търси.

Вкусът

Едно нещо наистина ми харесва във веригата Starbucks – във всяко тяхно заведение вкусът на кафетата е неповторим и качеството винаги е налице.

Отношението с клиентите не се ограничава само до една не толкова истинска усмивка и рутинна любезност. Клиентите трябва да получат качеството на продукта или услугата, което заслужават. И ако вашата фирма не култивира стремежът към качество в персонала и в бизнес модела, значи трябва сериозно да преобмислите стратегията си.

Подкупът

Признавам си, бях подкупен, за да напиша тази статия за Starbucks. Не директно, разбира се.

Но докато пих съботното кафе с приятелката ми, ни дадоха безплатно един много освежаващ малък фреш и талон за безплатна напитка. Затова ви питам като клиент и като маркетьор – защо да посещавам другите заведения, където ми се цупят защото не правя 100 лева сметка, вместо да се наслаждавам на добре изпито кафе в приятна атмосфера?