Как рекламираме?

Последните няколко дни преди да се приберат софиянци от родните си места и ваканционните скитни, София се напълни с чисто нови стотици реклами по билбордовете. Пътувайки по все още човешките софийски булеварди (еххх, почти можеш да си въобразиш, че си в Париж), им хвърлям по едно око. И понеже по време на пътуването си слушам радиото, избрано от маршруткаря, съчетавам рекламен текст и визия с рекламна музика…

Е, и какво толкова ме впечатли, ще попитате? Абсолютно сте прави – ами нищо…

Колко жалко за дадените големи суми, колко жалко за напъните на рекламните агенции и мечтите на маркетинговите отдели 🙁

Реклами за родителите на първокласниците

Да живее 15 септември! Моловете се състезават да отбележат началото на учебната година с ужасни рекламни хрумки.

Рекламодатилят със сигурност е могъл да си спести парите за сълзливите молби на детенцето по радиото за закупуване на 12 фулмастера само за 7,99 лева, 3 тетрадки за 2,99  и заедно с тях – един малък лаптоп за първия учебен ден. Билбордът по същия този повод може още повече да откаже майката да закупи нещо на своя първокласник – с отвратителното цветосъчетание от неясно какво зелено, мърляво жълто и тъмносиньо, върху което с едри цифри и грозно (като изписано от първолак) е изтипосана една ценова листа.

Конкурентът му е намерил подобно решение в жълто и светлосиньо, изпълнено със старателно изрисувани смърфове и смърфиетки с ученически чанти. Децата биват канени някъде да празнуват, а родителите – да купуват. Колко елементарно. Бедна рекламна фантазийо, не ти ли е направило впечатление, че това бяха любими детски герои отпреди петнадесетина години? Днешните първолаци гледат съвсем други филмчета…

Добре, че дечицата са залисани с приятни летни игри и не забелязват грозотиите и пошлотиите наоколо.

Реклами на нови и познати маркови стоки

Чудесно е, че в България продължават да навлизат много нови (за нас) марки. Казват, че все още сме рай за големите вериги и марковите стоки. Въпреки малкия обем на пазара и данните за неизпълнение на очаквания ръст на продажбите. Въпреки ежедневно намалявашите маркови магазини по софийските улици за традиционно пазаруване.

Рекламите са очевидно скучни, в тях няма грабващо предложение, дори картинките по тях са сякаш създадени и аранжирани от начинаещи дизайнери. Не ме трогват с някаква емоция, нито пък се различават много една от друга, както и от подобните им реклами, свалени от полезрението преди ваканцията. Може би се използват пре-дефинирани темплейти?

Реклами, които залагат на най-ниската цена

Това е тенденция от началото на кризата, от която няма отърваване. Интернет само за 10 лева на месец. Покупки за първокласник на същата цена. Най-евтините зеленчуци са при нас – а и вие самите сте едни евтини зеленчуци…

Това, съчетано с факта, че през 2009 година цените на българския производител са се увеличили със средно 9%, не ви ли звучи малко нагло?

Не ми трябва интернет без пари, а компания, която, когато ми спре интернетът, не ме разтакава по 15 минути с нежни гласчена на записани call операторки, а ми обяснява кратко и с извинение какъв е проблемът. И най-вече – бързо го отстранява.

Не са ми нужни плодове без пари, от които се обривам или които започват да гният още преди да съм ги поставила в хладилника.

Сигурна съм, че всеки родител на първокласник ще се стреми да купи на детето си не най-евтиното, а най-хубавото и практичното (по възможно най-бързия и приятен и за родителя, и за детето начин). В България все още, въпреки всичко, държим на образованието и знанието. И обичаме да пазаруваме с удоволствие!

Някои основни правила в рекламата

В тази връзка, ще ми се да напомня някои основни правила в рекламата:

  • Целта на рекламата е да буди интерес и желание за покупка, а не почуда или погнуса
  • Хубаво е рекламата да е насочена към хората, които вземат решение за покупка или влияят върху него, но защо пък да не е направена с вкус?
  • Ако се използва радиото като канал, нека да се съобразяваме не само с броя думи в минута, които човешкото ухо може да регистрира, а и мозъкът – да обработи
  • Ако се използва визуална медия, нека има ясно послание и буквите да се четат, нека има поне малко уважение към съчетанието на цветове
  • Рекламата не бива да обърква и заблуждава клиентите
  • Качественият продукт заслужава качествена реклама
  • Понякога, когато нямаш какво ново и интересно да кажеш, по-добре недей да рекламираш.


Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.