„Разделяй и владей“ или „Обединявай и побеждавай“?

С преминаването ми в златната житейска възраст  все по-често се замислям над основните принципи или водещи правила в моя живот. Сигурно това е вид потвърждение, че младостта ме напуска, но пък ми дава спокойното усещане, че плавам не напосоки, а има нещо, което обединява различните ми проекти, идеи и превъплъщения…

Разделяй и владей

Правилото „Разделяй и владей“ е било сред любимите принципи на някои римски императори. Разделяй народите, които побеждаваш, за да можеш да господстваш над тях столетия. Разделяй своите поданици, за да се страхуват от теб и да не загубиш първенството си дълго време. Разделяй враговете си, за да не се обединят срещу теб…

Мнозина смятат, че това правило е печелившо, в това число и в бизнеса и в частност, областта, в която аз работя – маркетинга. Аз не споделям това мнение.

Обединявай и побеждавай

Може би съм такъв човек, че се чувствам зле в екип, който няма своето спояващо начало, в който няма общ мотив, водещ хората напред, който не споделя общи ценности и цели. Може и да е индивидуална нагласа. Или пък нещо, което идва от детството, от семейството на родителите ми, за които чувството за общност и взаимност винаги е било много важно. И колкото и да се съпротивлявах аз, единственото им дете, случайно или нарочно, това чувство се е настанило у мен като основен житейски мотив, като импулс за действие и очакване към околната ми среда…

Опитвайки се обаче да разсъждавам обективно, ето няколко важни причини според мен да предпочетем максимата „Обединявай и побеждавай“ пред старата римска поизтъркана максима „Разделяй и владей“. В това число и като правило за работа в маркетинг екипа:

 • Хората в маркетинг екипа са различни. Някои са творчески личности, други са систематични анализатори. Има хора отговорни и съвестни, които трудно поемат рискове. Други пък изглеждат повърхностни, но в условия на криза и промяна се превръщат в смели и находчиви лидери. Ако се доверим на разликите в екипа и успеем да създадем база да се възползваме от качествата и индивидуалните особености на всеки, ще имаме един екип, който е способен да преодолее различни ситуации, да бъде гъвкав и адаптивен!
 • Хората не обичат да са конкуренти и да се чувстват конкурирани. Хората предпочитат да са не „поли“, а „моно“, дори в интимния си живот. Помислете си за самите вас – в коя ситуация се чувствате по-комфортно и давате повече от себе си – когато някой ви диша във врата и непрекъснато ви заплашва с по-добрите си резултати или когато се състезавате със себе си и идеите си и не се страхувате от нищо? „Разделяй и владей“ не е успешна тактика в дългосрочен план. Тя създава напрежение в екипа и чувство за малоценност и незащитеност у всеки от членовете му. Високите постижения в такава среда са наистина случайност!
 • „Обединявай и побеждавай“ е максима, която ще ви помогне да общувате и с клиентската си общност. Хората са социални същества, те имат нужда да усещат, че са част от по-голяма група, която споделя техните виждания и емоции. Ето защо съвременният маркетинг толкова набляга на формирането и общуването с потребителски групи – независимо дали става въпрос за facebook или на живо.
 • Бизнес култура, основаваща се на принципа „Обеднявай и побеждавай“, ще помогне за постигане на единодействие между различните организационни звена – структурни (функционални) и географски. Не напразно в някои големи американски банки има специални курсове за новопостъпилите, в които обясняват какво прави организацията, различните звена в нея и какви са взаимовръзките между тях. Защото създаването на бизнес общност и чуство за единство е сред най-важните вътрешни задачи на съвременната компания. И това чувство не може да се създаде с еднократно излизане за напиване сред природата и игра на пейнтбол, каквото представляват повечето български тийм-билдинг събития.

Разбира се, не отричам, че много по-трудно се създава и управлява среда, водена от максимата „Обединявай и побеждавай“. Но не бива да забравяме, че изтече първото десетилетие на 21 век и е време да мислим и работим по нов начин!

Възможно ли е това или е още една от мечтите на Поли? Ако, както твърдят китайците, бизнесът е война, каква войска вие предпочитате – обединена или разделена? Ще ми бъде интересно да науча и вашето мнение 🙂Коментари

 1. Тихомир Петров ноември 23rd

  Comment Arrow

  @Поли

  Аз също споделям твоето виждане, но понякога в бизнеса другата страна те принуждава да правиш точно обратното. Все пак наистина може и да има такъв паралелен свят, в който тази максима да е на 100% валидна 🙂


 2. Поли Козарова ноември 23rd

  Comment Arrow

  В бизнеса нещата винаги са по-сложни и гъвкави, отколкото в управленските теории (или в нашите мечти).

  Но създаването на добра бизнес култура предполага набор от правила, които обединяват служителите на фирмата около значима кауза, а наличието или липсата на бизнес култура се отразява върху бизнес резултатите.

  Според мен в бизнес културата, както и във всичко останало на този свят, има тенденции. Не е модно да се воюва, а да се обединява. Успехът в бизнеса отдавна вече не е печалба само за неговите собственици, а нещо много повече… за много повече хора.


 3. Евгения Маринчева ноември 24th

  Comment Arrow

  Гласувам с две ръце „ЗА“ максимата „Обединявай и побеждавай“!
  Разбира се, че трябва да мислим и да работим по нов начин.
  Добрата организация и сплотеният колектив винаги побеждават и дори постигат и повече от предначертаното.
  Винаги съм се стараела да обединявам хората, с които съм работела. И нещо друго – какво по-добро от „взаимо-заменяемия“ екип? При този вариант няма как да разделяш и да владееш. Защото направиш ли го, губиш доверието на екипа си.
  Един за всички, всички за един! – колкото и клиширано и изтъркано да звучи.

  Поздрави!

  P.S. Не успях да открия как си поствате снимките тук 😉 🙂


 4. Поли Козарова ноември 24th

  Comment Arrow

  @ Eвгения – Добре дошла в Маркетинг Буркан!

  Винаги се постига повече с мотивиран и обединен екип! Дори много повече, отколкото е планирано за всяка една задача 🙂

  За снимките – става чрез създаването на аватар 🙂


 5. вицове ноември 27th

  Comment Arrow

  Обединението винаги е било и ще бъде правилната посока на действие, но както сама казваш, трудно е да се постигне среда от хора, които да съгласуват напълно действията си. Все пак това е животът.


 6. Деки март 14th

  Comment Arrow

  Обединявай съюзниците си и побеждавай врага, като го разделяш.
  Ти си прав и римляните са прави


 7. Violeta Angelova септември 3rd

  Comment Arrow

  Тези две максими са приложими за всички сфери на обществото в това число и за брака като институция.Постнах този коментар за да изложа моето мнение по този въпрос.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com