Къде са вашите клиенти?

Че клиентите са малко – малко са. Това е неприятен факт за повечето от фирмите в България днес (пък и не само у нас). Но и че често ги търсим не там, където те наистина се намират, това е повече от вярно.

Още преди няколко години ми направи голямо впечатление книгата „Маркетинг на позволението“ на Сет Годин, в която видях блестящо систематизирани моите усещания, че рекламата и маркетингът в България не са това, което трябва да са, че клиентите очакват до достигаме до тях по друг начин и да общуваме по друг начин с тях.

Въпреки кризата, все още в България се рекламира по неподходящ начин.

Големите компании дават луди пари за остарели форми на реклама, които отгоре на всичко не работят!

Те преобладащо използват билбордове, печатна или телевизионна реклама. От екраните на телевизорите ни, които гледаме все по-рядко, ни заливат еднотипни реклами на лекарства, автомобили, храни и перилни препарати. Как не се промениха ни най-малко нещата дори и във време на криза?

Лекарствата повтарящо се рекламират с натрапчиво кашляне и кихане, които изчезват при вида на вълшебното прахче, хапче или сиропче. Самолети се вдигат във въздуха за да ви убедят, че проблемът с простата ви ще бъде завинаги разрешен. Завива ви се свят от бързия говор, който ви убеждава в елементарното правило да си четете упътването преди употреба и да се отбиете бързо в близката аптека, а не при вашия лекар… Натрапчивост. Досада. Липса на оригиналност и човечност. И то – на неподходящото място. Когато съм болна, отивам при лекар или в аптеката. Това е най-подходящото място да рекламираме лекарства. Бих предпочела да си взема няколко брошури за в къщи и да прочета спокойно информацията в тях. Защото да се лекуваме не е като да гълтаме бонбони или да си купуваме модни дрехи…

Малките компании отделят със скърцане на зъби скромни бюджети за своите рекламни кампании и пак ги правят по неподходящ начин.

Ежедневно изхвърлям от пощенската си кутия няколко реклами на учебни центрове, фризьорски салони и фитнес центрове. Кой използва днес пощенската си кутия за нещо друго, освен за получаване на сметките си? А и никога пликовете със сметки не са били свързвани с положителни емоции. Мили рекламиращи, вашите клиенти не са там, където ги търсите.

Това, което един мой познат нарече сполучливо „хартиен маркетинг“, е мъртво. Вече получаваме информацията по друг начин. Нямаме време да четем вестници и списания. Нямаме време и желание да гледаме телевизия. Вместо да слушаме радио, си пускаме в колата любими записи. Затова всички тези рекламни канали са не само остарели, но и не водят при нас клиенти – това, заради което ги използваме.

Търсете вашите клиенти там, където са те наистина, където те ще имат полза от вас:

 • В интернет, докато преглеждат любимия си спортен портал
 • На работното им място, докато четат новините сутрин
 • В Google докато търсят информацията, от която се нуждаят
 • В магазина, където пазаруват
 • В училището, където водят децата си
 • В ресторанта, в който се отбиват вечер
 • Където сменят гумите на колата си
 • Където правят фитнес тренировката си
 • При лекаря, който посещават, когато имат някакъв проблем…

Защото рекламата не е само внушение, което трябва да предадете. Или пари, които трябва да похарчите, за да отчетете някаква активност. Тя е полза, информация, от нея трябва да има нужда. Освен това и рекламата трябва да бъде човечна. Пожалете потребителите и не пълнете главите им с натрапчива информация, която в момента не им е нужна. Направете го във вярното време и на точното място.

Защото и клиентите са хора – също като вас!Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.