Нови техники за продажба в Интернет: Груповото пазаруване

Всичко започва през не толкова далечната 2007 година с една американска компания и сайт за колективно събиране на пари за някаква обща цел или проект. The point, първоначалният проект не добива дори и частичка от популярността на започналия уж като страничен проект и базиран на платформата му сайт за групово пазаруване наречен Групон.

Услугата представя всеки ден по една оферта за конкретен град с намаление над 50%, като офертата става активна и ваучерът може да се счита за закупен само след като определен брой хора закупят това, което се предлага. Предлагат се предимно спа и разкрасяващи услуги и процедури, ресторанти и почивки. Групон е атрактивен за потребителя, защото дава възможност да си купиш нещо с невероятна отстъпка, а бизнеса може да спечели нови клиенти и да се рекламира. Групон сега е бизнес носещ милиони долари.

Докато чакаме Групон да дойде в България, у нас вече се появиха първите сайтове за групово пазаруване. В момента, в който пиша тази статия има повече от 40 такива, но водещите са не повече от 4-5. Нашите сайтове усвоиха формулата на Групон и леко променена я предложиха на родния пазар. Една от промените е, че повечето промоции в повечето сайтове са активни без значение дали ги е закупил един или сто човека, тоест няма нужда да се събира критична маса. Другото интересно в случая е, че за разлика от Групон, който взима комисионни от порядъка на 50% от стойността на продадения ваучер, комисионните в България са доста по-ниски.

Участието в сайтовете за групово пазаруване и намаления не е за всеки бизнес. Трябва добре да се преценят и плюсовете и минусите от едно такова начинание. При всички положения това е нов и иновативен начин за бизнеса да се възползва от Интернет, като среда за маркетиране и продажба на стоки и услуги в мащаб. В следващите няколко реда ще нахвърлям основните плюсове и минуси, или по-скоро нещата, които е хубаво да се вземат предвид, ако решите да предоставяте промоции в сайт за групово пазаруване.

Плюсове на сайтовете за групово пазаруване

1. Бърза и безплатна реклама

Вашата марка и продукт ще бъде в светлините на прожекторите за няколко дни, сайтовете за ГП генерират огромен трафик и имат хиляди фейсбук членове. Най-хубавото е, че ако не продадете нищо, то поне сте си направили безплатна реклама

2. Нови клиенти, че и печалба

Дали ще спечелите нови клиенти си зависи само от вас, но определено ще имате възможност да го направите. Ще имате и възможност да продадете нещо допълнително на нормална цена ако владеете добри техники за продажба. В зависимост от договорената отстъпка, комисионни и типа на вашия бизнес вие можете и да имате възможност да реализирате печалба дори и при такива големи намаления. Хубавото при тези сайтове е, че поне можеш да видиш директно и бързо работи ли това, което предлагаш, купували ли се, или не.

3. First in — first out

Който се е занимавал с ресторантьорство сериозно знае какво значи този принцип. В много браншове стоката има срок на годност. В други браншове пък трябва да закупиш определена бройка от даден артикул, за да ползваш търговска отстъпка, или по-голяма такава. Има браншове подвластни на модни течения. При всички случаи, участието в промоции с потенциал за голям обем реализирани продажби може да се окаже решение на тези проблеми, да внесе свежи парични потоци в организацията и да спомогне за обновяването на артикулите на склад.

4. Опознай клиента, за да го обикнеш

Голямата маса прииждащи клиенти ще ви даде възможност да си създадете база данни с контакти на клиенти и да си направите полезни маркетингови проучвания, защото хората с ваучери ще бъдат доста благоразположени да попълнят вашия въпросник, по простата причина че плащащият малко клиент е щастлив клиент. Всичко знаем, че парите са в списъка.

5. Празни места в автобуса

Никой няма да ви даде пари за 10-те празни места в автобуса за екскурзията, която сте организирали или за 30-те празни места в залата за вашия семинар. Ако действате бързо можете да пробвате с една промоция.

Ето и няколко неща, които е хубаво да имате предвид, когато организирате вашата промоция:

1. Проба

Ако не сте сигурни как функционира целия процес, пробвайте с малка оферта. Например ако имате ресторант пробвайте с оферта за салата и напитка. Така ще придобиете представа за нещата

2. Валидност на ваучера

Добре помислете за това и планирайте. Ако сте хотел и очаквате заетостта да се увеличи през юни, е по-добре вашия ваучер да е валиден само до края на май.

3. Условия

Искате ли да наложите някакви ограничения? Ако вашето студио за красота получава най-много запитвания за час от редовни клиенти за уикенда, може би е по-добре да упоменете, че е нужна предварителна резервация и самия ваучер не важи за събота и неделя. Ако пък искате да привлечете повече различни гости във вашия ресторант, то наложете ограничение за 1 брой ваучер на човек.

4. Лимит

Ако счетете за нужно сложете таван на броя ваучери за продаване. Просто преценете за колко клиента имате капацитет.

5. Персонал

Ако очаквате голям наплив на клиенти с ваучери, подсигурете допълнителен персонал. В никакъв случай не бива вашите редовни клиенти да бъдат пренебрегвани, защото ще ги загубите. Информирайте персонала подробно за промоцията. Обслужвайте клиентите с ваучери като редовни клиенти, за да станат такива.Коментари

 1. Поли Козарова февруари 14th

  Comment Arrow

  Още не съм ползвала сайт за групово пазаруване, но много мои познати вече са изпробвали и са доволни. Може би трябва и аз да опитам?

  Има ли специализирани сайтове за групово пазаруване в България? И има ли смисъл от такива?

  ПП Напомням на читателите на Маркетинг Буркан, че всички гост-автори, в това число и Свилен, публикуват в блога безплатно. Стига материалът им да е свеж и актуален за читателите и приятелите на блога. И, разбира се, да е свързан с маркетинга 🙂


 2. ВИктория Узунова февруари 15th

  Comment Arrow

  Да, в повечето случаи досега съм била доста доволна от ползването на оферти от такива сайтове, а те в момента така се нароиха, че изборът не е лесен! Определено по-удовлетвоена съм от офертите за козметични услуги, отколкото за заведения или почивки! Посещенията на теаър също бяха добро попадение.


 3. Tihomir февруари 15th

  Comment Arrow

  Поли искам да кажа, че се радвам, когато българските предприемачи успяват умело да пригодят чужди модели в родната картинка. Това означава, че се мисли. Другото хубаво на този вид търговия е, че можеш да контактуваш с хората и да прилагаш новите техники много по-лесно, защото почти целият процес е он-лайн. Надявам се е-търговията да се развива добре като цяло, не само в определени сектори и модели 🙂 P.S. прецака ми се Gravatar-a и затова съм анонимен 🙂 Тишо


 4. Свилен Николов февруари 16th

  Comment Arrow

  Радвам се, че тези услуги ви харесват.
  @Вики – ако ни подскажеш начин как да направим избора по-лесен ( да изберат нас ) ще има бонус :).


 5. Светльо Козаров февруари 17th

  Comment Arrow

  Да! И аз като цяло съм доволен… искам да спомена и чисто психологическия ефект върху клиента, от една страна знае, че си купува нещо от което (почти) няма нужда, от друга страна отстъпката, която получава му създава едно „ведро“ настроение… 🙂


 6. Групово пазаруване февруари 21st

  Comment Arrow

  Много хубава статия. Браво! Надявам се груповото пазаруване да се развие и в България, защото наистина предлага много добри възможности както за търговците така и за потребителите. Успех и на всички сайтове, които предлагат тази услуга.


 7. Поли Козарова февруари 21st

  Comment Arrow

  Както се казва, да дадем думата на всички заинтересовани! Успех на сайтовете, които предлагат групово пазаруване – техните услуги са в интерес на всички нас!


 8. Славев февруари 23rd

  Comment Arrow

  Не си заслужава да смъкнеш цените на стоките и услугите си с 50 процента, и да очакваш да направиш печалба от някакъв сайт, на който дори не му знаеш посещенията колко са и абонатите за e-mail-ите. 🙂


 9. Свилен Николов февруари 24th

  Comment Arrow

  Всеки който желае получава статистики, но за успеваемостта най-добре говори секция „Пропуснати сделки“ , както и броя на ФБ феновете.


 10. Comment Arrow

  Вече има и сайт който събира [url=http://vsichkioferti.bg]всички оферти[/url] от сайтовете за групово пазаруване на едно място. Офертите се актуализират на всеки 15 минути, много е удобно. Може да откриете всякакви оферти, от маникюри, солариуми и масажи, до хотели и билети за кино и театър и всичко това на половин цена


 11. Васил Илиев април 15th

  Comment Arrow

  Сайтовете от сорта – стоки и услуги с от 50 до 70% отстъпка според мен няма да просъществуват много дълго. Причината е, че те не предлагат благоприятни условия за фирмите и онлайн магазините, които предлагат самите стоки и услуги, а са изгодни единствено за клиентите, които пазаруват по интернет. Всички фирми, които са се хванали на хорото, след време ще осъзнаят, че това не е изгодно и ще престанат да пускат услугите си в такива сайтове.


 12. ВИктория Узунова април 15th

  Comment Arrow

  Сайтовете за колективно пазаруване дота се увеличиха от предната ми реплика, а събирателните сайтове за оферти също са (поне) няколко … за съжаление оше не съм усяла да систематизирам „на хартия“ впечатленията си. За момента мога да кажа само, че не бива всички да се слагат под един знаменател, нито като условия за доставчиците на стоки и услуги, нито като професионализъм. Преди време малко се бях отчаяла, но последните ми две посещения ми върнаха оптимизма, наистина получих качествени (козметични) услуги на добра цена. Но, както казах, това са само разхвърляни впечатления, за да си оформя мнението, трябва да намеря мало време. А то не се предлага дори в тези сайтове 🙁


 13. kamelia74 юли 16th

  Comment Arrow

  Здравейте,
  аз попаднах на един страхотен сайт, който събира всички изгодни оферти за групово пазаруване на едно място! Има много интересни предложения, а и спестява време, защото не се налага да посещавам сайтовете за колективни покупки един по един.
  Сайта е на адрес: http://www.kolektivno.bg


 14. Mira октомври 5th

  Comment Arrow

  За нашите географски ширини тези сайтове наистина са иновативни с услугата, която предлагат. Да полезни са за потребителите. Само че твърде много хора почнаха да се съмняват в обявените цени. Или по-скоро пък е от полза за бизнес с продукти или услуги, чиито надценки са огромни.


 15. julian nenchev януари 19th

  Comment Arrow

  От скоро на пазара за групово пазаруване се появи един нов сайт, събиращ най-убийствените оферти от най-добрите сайтове на едно сайт. Много е различен от други агрегатори 🙂 Без конкуренция е според мен 🙂

  адрес: http://www.kill.bg

  Дерзайте 🙂


 16. Еми януари 19th

  Comment Arrow

  А погледнато от другата страна? Как ти и твоята оферта да попаднете в печеливш сайт за колективно пазаруване? А именно в тези 4-5 сайта, за които говори Свилен?


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Свилен Николов

Свилен Николов е маркетинг консултант на сайта за групово пазаруване Deals.bg, и ще се навърта около коментарите, за да отговаря на вашите въпроси, в случай че имате такива.