Нови техники за продажба в Интернет: Груповото пазаруване

Всичко започва през не толкова далечната 2007 година с една американска компания и сайт за колективно събиране на пари за някаква обща цел или проект. The point, първоначалният проект не добива дори и частичка от популярността на започналия уж като страничен проект и базиран на платформата му сайт за групово пазаруване наречен Групон.

Услугата представя всеки ден по една оферта за конкретен град с намаление над 50%, като офертата става активна и ваучерът може да се счита за закупен само след като определен брой хора закупят това, което се предлага. Предлагат се предимно спа и разкрасяващи услуги и процедури, ресторанти и почивки. Групон е атрактивен за потребителя, защото дава възможност да си купиш нещо с невероятна отстъпка, а бизнеса може да спечели нови клиенти и да се рекламира. Групон сега е бизнес носещ милиони долари.

Докато чакаме Групон да дойде в България, у нас вече се появиха първите сайтове за групово пазаруване. В момента, в който пиша тази статия има повече от 40 такива, но водещите са не повече от 4-5. Нашите сайтове усвоиха формулата на Групон и леко променена я предложиха на родния пазар. Една от промените е, че повечето промоции в повечето сайтове са активни без значение дали ги е закупил един или сто човека, тоест няма нужда да се събира критична маса. Другото интересно в случая е, че за разлика от Групон, който взима комисионни от порядъка на 50% от стойността на продадения ваучер, комисионните в България са доста по-ниски.

Участието в сайтовете за групово пазаруване и намаления не е за всеки бизнес. Трябва добре да се преценят и плюсовете и минусите от едно такова начинание. При всички положения това е нов и иновативен начин за бизнеса да се възползва от Интернет, като среда за маркетиране и продажба на стоки и услуги в мащаб. В следващите няколко реда ще нахвърлям основните плюсове и минуси, или по-скоро нещата, които е хубаво да се вземат предвид, ако решите да предоставяте промоции в сайт за групово пазаруване.

Плюсове на сайтовете за групово пазаруване

1. Бърза и безплатна реклама

Вашата марка и продукт ще бъде в светлините на прожекторите за няколко дни, сайтовете за ГП генерират огромен трафик и имат хиляди фейсбук членове. Най-хубавото е, че ако не продадете нищо, то поне сте си направили безплатна реклама

2. Нови клиенти, че и печалба

Дали ще спечелите нови клиенти си зависи само от вас, но определено ще имате възможност да го направите. Ще имате и възможност да продадете нещо допълнително на нормална цена ако владеете добри техники за продажба. В зависимост от договорената отстъпка, комисионни и типа на вашия бизнес вие можете и да имате възможност да реализирате печалба дори и при такива големи намаления. Хубавото при тези сайтове е, че поне можеш да видиш директно и бързо работи ли това, което предлагаш, купували ли се, или не.

3. First in — first out

Който се е занимавал с ресторантьорство сериозно знае какво значи този принцип. В много браншове стоката има срок на годност. В други браншове пък трябва да закупиш определена бройка от даден артикул, за да ползваш търговска отстъпка, или по-голяма такава. Има браншове подвластни на модни течения. При всички случаи, участието в промоции с потенциал за голям обем реализирани продажби може да се окаже решение на тези проблеми, да внесе свежи парични потоци в организацията и да спомогне за обновяването на артикулите на склад.

4. Опознай клиента, за да го обикнеш

Голямата маса прииждащи клиенти ще ви даде възможност да си създадете база данни с контакти на клиенти и да си направите полезни маркетингови проучвания, защото хората с ваучери ще бъдат доста благоразположени да попълнят вашия въпросник, по простата причина че плащащият малко клиент е щастлив клиент. Всичко знаем, че парите са в списъка.

5. Празни места в автобуса

Никой няма да ви даде пари за 10-те празни места в автобуса за екскурзията, която сте организирали или за 30-те празни места в залата за вашия семинар. Ако действате бързо можете да пробвате с една промоция.

Ето и няколко неща, които е хубаво да имате предвид, когато организирате вашата промоция:

1. Проба

Ако не сте сигурни как функционира целия процес, пробвайте с малка оферта. Например ако имате ресторант пробвайте с оферта за салата и напитка. Така ще придобиете представа за нещата

2. Валидност на ваучера

Добре помислете за това и планирайте. Ако сте хотел и очаквате заетостта да се увеличи през юни, е по-добре вашия ваучер да е валиден само до края на май.

3. Условия

Искате ли да наложите някакви ограничения? Ако вашето студио за красота получава най-много запитвания за час от редовни клиенти за уикенда, може би е по-добре да упоменете, че е нужна предварителна резервация и самия ваучер не важи за събота и неделя. Ако пък искате да привлечете повече различни гости във вашия ресторант, то наложете ограничение за 1 брой ваучер на човек.

4. Лимит

Ако счетете за нужно сложете таван на броя ваучери за продаване. Просто преценете за колко клиента имате капацитет.

5. Персонал

Ако очаквате голям наплив на клиенти с ваучери, подсигурете допълнителен персонал. В никакъв случай не бива вашите редовни клиенти да бъдат пренебрегвани, защото ще ги загубите. Информирайте персонала подробно за промоцията. Обслужвайте клиентите с ваучери като редовни клиенти, за да станат такива.