Как да отглеждаме щрауси?

От няколко години насам ентусиазирани предприемачи се захващат с отлеждане на екзотични животни у нас. Изграждат се ферми за охлюви, разхождат се бизони из склоновете на Пирин, щрауси наддават странни гласове край балканските села.

Огромни труд, грижи и средства са необходими за да отглеждаш изобщо животни, а за да се занивамаш с екзотични животни с цел продажба на месо, яйца, пера, кожи и други техни продукти, се изискват много повече неща от авантюризъм или работливост. Необходим е бизнес модел.

Доколко българските предприемачи, които се захващат с подобна дейност, имат ясен бизнес модел?

Източникът на финансиране е първото нещо, за което обикновено се мисли. Въпреки високите лихви и недостига на инвестионни банки и специализирани банкови продукти за животновъдството, през последните години определено има възможности за финансиране изграждането на подобни ферми. Това са програмите на фонд „Земеделие“, а също и оперативна програма „Конкурентноспособност“.  Ако възнамерявате да продавате в чужбина, най-добре е да имате чужедстранен бизнес партньор, който да съ-финансира фермата. Обикновено почти на 80% предприемачите изграждат фермата си на собствен финансов риск. Лошото е, че смятат финансирането и  създаването на фермата за най-сложното и важно нещо, а рисковете идват след това.

Наличието на знания и умения за отглеждане на подобни животни е ключово за успешното продължаване на начинанието. Тъй като такива традиции в България няма, няма и много компетентни кадри в университетите, нито специализирани институции и ветеринарни лекари, които да могат да оказват помощ в грижите за животните. И фермерите започват да се борят с това сами. В най-добрия случай, когато предприемачът знае чужди езици, на помощ идва интернет. Но не бива да забравяме, че не можем да разчитаме на всяко нещо, публикувано в мрежата, да не говорим, че такава професионална специализирана информация в другите страни не е безплатна. Съветът ми е да направите всичко възможно да проучите в подробности особеностите на отглеждането на екзотичните животни:

  • Как трябва да ги храните?
  • Колко пространство им е необходимо?
  • Какви медицински грижи изискват?
  • Какви са болестите, от които трябва да ги предпазвате?
  • Как трябва да съхранявате продуктите, които произвеждате?

Задължително е да си намерите качествен ветеринар, който предварително да е изчел доста литература по въпроса, тъй като най-вероятно ще му липсва всякакъв практически опит в работата с вашите животни.

Как ще продавате животните и техните продукти е основното, за което трябва да помислите, преди да се захването с подобно предприемачество. В България няма изградена система за изкупуването им. Вие не само ще се борите съвсем сами за отглеждането на животните. Вие ще трябва да мислите по какъв начин месото, яйцата и другите продукти, от които очаквате не само да върнете инвестицията си, но и да спечелите, ще достигнат до техните потребители. В  България ли ще пласирате продукцията си или на чужди пазари? Тъй като българите не сме свикнали да употребяваме подобни продукти, не ви съветвам да разчитате на местния пазар. В краен случай можете да търгувате с някои ресторанти с екзотично меню или  големи хотели, в  които отсядат чужденци. Ако не познавате особеностите на чуждите пазари, нямате опит в изнасянето на подобни продукти или нямате уредени търговски взаимоотношения или опитен търговец, който може да ви помогне, рискът да не изплатите инвестицията си и да си останете само с надеждите, е изключително голям. Съветвам ви да се обърнете към търговец -професионалист, а ако работите за външните пазари, към местно лице. В противен случай шансовете ви за успех са малки.

Не се отчайвайте. Бизнес планирането може само да ви е от полза. Намерете си бизнес консултант срещу заплащане още по-добре, срещу процент от бъдещите ви приходи, който да ви разработи качествен бизнес план. В него ще бъдат отразени всички тези подробности, които със сигурност ще ви затруднят в бъдеще, ако не ги обмислите и планирате в началото. На добър час!