За отговорността и за големите марки

Големите марки… Някои от тях са вече с вековна история. Teekanne. Coca Cola. IBM… Оцелели са повече от 100 години и са минали през доста перипетии, някои от тях са променили съществено продуктовата си гама, други продължават да разчитат на основния си продукт.

Други са сравнително нови, но като свързани с нови технологии много бързо спечелиха световна популярност и завладяха света. Google. Apple. Microsoft.

Големите марки с дълга история са световни лидери. Те принадлежат на глобални компании и вече са част не само от спомените на предишните поколения, но и от ежедневието на поколението Y. Мощни и силни, отделят огромни средства за реклама. С тях се раждат децата ни, с тях прохождат и преминават през детските си години, с тях празнуват първите си рождени дни… Завладели са цели периоди от живота ни. McDonalds и Coca Cola в детството. Apple и Facebook в тийн-годините. Bayer и Teekanne, когато навлизаме в третата третина от живота си.

Струва ми се напоследък, че голямата популярност на големите марки, огромното количество клиенти, печалбите, фактът, че конкурентите им не могат да ги достигнат, ги направи малко непредпазливи. Малко арогантни. Малко глухи за обикновения човек и неговите проблеми. Човекът, който е техен клиент, от който зависи тяхното съществуване.

Coca Cola държи в тайна съставките на продукта си. Е, хубаво, не може да бъде достъпна рецептата за конкуренцията. Но… променя ли това факта, че кока-колата от нашето детство беше съвсем различна на вкус от днешната. Спомням си, че не ми разрешаваха да пия кола късно вечер като дете, защото съдържаше много кофеин и оставах будна до късно през нощта… Сега пия някаква рядко оцветена течност без вкус и мирис, и почти не се усещам ободрена дори и да изпия три чаши. Това нормално ли е?

Coca Cola се гордее, че прави социално отговорен бизнес в пустинна Африка и в отдалечените райони на Хималаите, където няма пътна инфраструктура. Как точно, мислите? Като сключва договори с „дилъри“, транспортиращи продуктите с колело, камила, на гръб или на глава! Не се шегувам, за съжаление! И е горда, че им дава възможност да живеят нормално.

За всеки, който се интересува от здравословно хранене, не е тайна, че прекалената употреба на газирани напитки с над 10% съдържание на захар и фосфорна киселина е доста вредна за здравето. Въпреки това, на всеки празник всяко семейство, включително и това с малки деца, бива подканяно и стимулирано да употребява огромни количества от такава напитка, срещу нереалната възможност да получи още 1 литър подарък, ако изконсумира поне 50…

Coca Cola сe рекламира като „напитка на щастието“.

Какво общо има един продукт с любовта и щастието?

Ако накараме един обикновен американски гражданин да занесе кашон кока кола на гръб до в къщи, дали това ще го направи щастлив? А защо не изпиете 300 милилитра кока кола и не опитате веднага след това да премерите нивото на кръвната си захар в най-близката аптека? Уверявам ви, че няма да се почуствате щастливи от резултатите!

Не можеш да изтегляш стотици хиляди автомобили от пазара поради технически проблеми, които могат да струват живота на толкова хора и да продължаваш гордо да се рекламираш като продукт с най-високо качество. Toyota също има за какво да се замисли.

Ами производителите на разтворими витамини? Купувам Витамин С, за да овладея възпалителен процес на детето си и откривам, че съдържа аспартам! Знаете ли колко вреден е аспартама? А колко точно аспартам ще погълне възрастната ви баба, ако трябва да изпие 3 разтворими таблетки аспирин? Ако го пие в продължение на години, дали това няма да е станало причина за инсулта й?

Искам големите марки да бъдат отговорни към нас! Те трябва да носят голяма отговорност, ако искат да бъдат уважавани и да бъдат купувани. Какво общо има любовта с това?

Брендинг не значи само популярност и печалби, брендинг значи уважение и отговорност.

Ние също трябва да бъдем отговорни! Към себе си и към другите…

Смятам, че трябва да бъдем внимателни към своето ежедневие като клиенти. Ако искаме да консумираме като съвременни, интелигентни хора и да живеем здрави и дълго. Големи марки, позволете ни да използваме големите думи „любов“ и „щастие“ по други поводи…

За рождения ден на Coca Coca много блогъри изляха хвалебствени думи… Сигурна съм, че са писали от сърце и без преструвка. Сигурна съм, че нищо не са спечелили от това… И все пак – струва ми се, че и ние, блогърите, хората, които разпространяваме своето мнение на хиляди други като нас, трябва да имаме своята отговорност и да сме по-внимателни за какви цели предоставяме своята трибуна.

Големите марки са големи тогава, когато са загрижени за своите потребители. И ние като техни потребители  с влияние трябва да сме загрижени за останалите, които следят нашите блогове и се интересуват от нашето мнение. Властта, която ни дават нашите блогове, трябва да служи на хората.

По тази тема в Маркетинг Буркан можете да прочетете още:

 Коментари

 1. Martin Stefanov юни 23rd

  Comment Arrow

  Отговорност чрез образоване и грижа в интерес на клиента, така го виждам за себе си. Не Ви ли се случва, след консумация на Cola да сте още по-жадни и ли гладни? Та, подлагам на съмнение Cola. Поли много добре си го казала- имаме своята отговорност и да сме по-внимателни за какви цели предоставяме своята трибуна.


 2. Поли Козарова юни 23rd

  Comment Arrow

  @ Мартин – Благодаря ти за разбирането! Мислех, че всички колеги ще ме разбият. За съжаление, аз от личен опит се убедих нещастно, че вярата в големите рекламни кампании на Кока Кола вреди на здравето. Ето защо не преставам да говоря за това. Трябва ли много други хора да се опарят?


 3. Пламен юни 24th

  Comment Arrow

  Добре – големите компании трябва да са по – отговорни.

  Ако сравним, големите и малките компании, може би ще излезе, че големите компании са къде къде по – отговорни от малките.


 4. Comment Arrow

  С разивитието на бизнеса големите марки се отдалечават от своите клиенти. Дали го правят нарочно или просто големия мащаб на бизнеса вече си казва думата и не могат да контролират целия процес…….Мисля, си че е нещо като в разказа: „Приказка за стълбата“ на Смирненски – с всяко стъпало се отказваме и губим по нещо човешко…, не знам…

  Големите марки са и много мразени. Аз не съм фен на големите марки.

  Мисля, че именно поради тези проблеми все по-успешни са малките фирми, които са се специализирали в точно определено нещо и доставят много специфичен продукт или услуга на своите клиенти. Клиентите са доволини и затова плащат много повече, защото тези фирми работят именно за тях и не ги забравят.

  За това говори и Сет Годин. Бъдещето е на малките марки, които са близо до своите клиенти и знаят, защо те купуват техните продукти.

  Поздраление за новия дизайн на блога. Логото е страхотно.


 5. Comment Arrow

  Здравей Поли,

  честит нов дизайн на блога от нас! Логото и слогана са страхотни и споделяме мнението, че Маркетинг буркана има едно от най-качествените маркетинг съдържания, в което няма и помен от консерванти :)))

  Хубави дни!


 6. Поли Козарова юни 25th

  Comment Arrow

  @ Стефан & Григор – И ние много си харесваме новото лого и дизайн. Дело са на Дим. Николов. Благодаря за чудесните думи.

  Радвам се, че за 3 години в България се създаде страхотно маркетинг общество, изключително активно онлайн!


 7. Митко Миланов юни 26th

  Comment Arrow

  Поздравления за статията и затова, че най-после сложи ID-иконка на блога. Може дори да съм ти повлиял с моя инат:) Много симпатично бурканче – сега ще се сещаме по-често да четем какво си ни написала.


 8. Поли Козарова юни 26th

  Comment Arrow

  @ Митко – Радвам се, че новата дрешка се харесва. Инатът също допринесе, но трябваше да изчакаме вдъхновението на Дим.Николов – новият дизайн е негово дело.


 9. Тихомир юни 27th

  Comment Arrow

  Накара ме да се замисля в доста интересна посока Поли. Радвам се, че си написала този пост и то толкова умерено и отговорно. Аз лично като блогър се замислям доста върху тези думи, защото в тях има адски много истина!


 10. Martin Stefanov юни 28th

  Comment Arrow

  Да го кажем по-просто – стига с това хвалене на известните брандове. Не казвам, че техните истории на успеха са лъжа, но съдържат такива елементи. А една лъжа, която се повтаря много, става истина, която не подлагаме на съмнение.


 11. Поли Козарова юни 30th

  Comment Arrow

  @ Мартин – Радвам се, че се включи отново. Аз напълно те подкрепят, че големите марки няма нужда да се хвалят и да прекаляват с емоции и напъни да изглеждат велики и близки на клиентите си. Има страшно много други начини да го направят. Ако Кока Кола беше спонсорирала едно училище в Африка или реновирането на една болница за деца, това би имало много по-добър ефект и със сигурност нещо общо с щастието!


 12. Йоанна юли 14th

  Comment Arrow

  Не марките трябва да са отговорни, а ние хората.Купуваме разни боклуци, на чийто етикети пиеше „натурално от природата“, дори не си правим труда да прочетем състава, ама нали онази жена от рекламата каза, че купува само този натурален сок за семейството си и те изглеждаха така щастливи, усмихнати и здрави.
  Така ще е до тогава до когато престанем да ходим като коне с капаци и започнем да се интересуваме какво купуваме. Големите марки никога няма да спрат да се опитват да ни пробутат продуктите си, решенията са само и единствено наши.


 13. Leni февруари 7th

  Comment Arrow

  Няма за какво да те разбиват колегите Поли. Кола не обичам и газирано не пия. За мен Кока Кола просто се превърнаха в продукт, който прави бизнес дори с рекламата си. Забелязали ли сте колко се развиха в тази посока и как всички останали се опитват да им подражават. Сякаш не правят реклама за да се продават или да напомнят за себе си, а за да кажат – вижте ни колко сме добри и как правим качествени клипове – защото не мога да отрека, че полагат усилия да им стане качествена рекламата. Опитват се да диктуват и тази мода и този пазар. Погледнах останалите фирми, които си споменала и честно нито една от останалите марки не бълва толкова клипове колкото тях ( да не кажа почти никаква ) и пак си имат добрия имидж – тогава с какво е наложен, като не с постоянна комуникация – може би с добър продукт. Нещо повече – чичко Стив по много хитър начин успя да завладее света :)) – огледайте се и погледнете всички нови продукт в категория таблети и смартфони и пр. как копират дизайна на Епъл… Що ли не взе човека приживе да си иска комисионна за всеки продукт, който се произведе в бял цвят – понеже бих казала, че той го наложи като мода :)))


 14. Поли Козарова февруари 8th

  Comment Arrow

  Това е позицията на рекламистите. Но бизнесът съществува не заради тях, а заради клиентите си. Бизнесът има отговорността да не уврежда здравето на клиентите си – по този въпрос се надявам да няма различия? Независимо дали продуктите са черни, бели и с какъв вкус.


 15. Анна Кираджиева юни 13th

  Comment Arrow

  Здравейте Поли!
  Преди всичко поздравления за поддържането на постоянно качество на съдържанието в блога!
  Сега по темата – напълно съгласна съм с гледната точка, която изразяваш. За съжаление страните на монетата са поне две 😉
  Ако си представим ситуацията, в която ние маркетираме подобен нездравословен продукт, как бихме подходили? Да се фокусираме само в/у продуктовите характеристики не би ни дало конкурентно предимство спрямо останалите, а да не говорим и, че именно на продуктово ниво излизат наяве и негативите на въпросната напитка. От тук насетне не ни остава друго освен да се фокусираме в/у емоциите в контекста на случаите, когато продукта се консумира, и да се опитаме на техен гръб да създадем образ, който да докосва хората…
  Позитивното все пак е, че последните няколко години формулата за щастие работи, макар и не в полза на бранда ;), и продажбите на Кока Кола падат. Единствената категория, която съумява да изпълзи нагоре като обем и да съхрани „здравословния“ си имидж са студените чайове. До кога ли?…


 16. Поли Козарова юни 13th

  Comment Arrow

  @ Анна – благодаря за първия ти коментар в блога, радвам се, че нашите теми и размисли ти допадат…

  Напоследък ми попадна една мисъл на Филир Котлър от книгата му „Маркетинг 3.0“ – че най-новата тенденция е… че в бизнеса и маркетинга трябва да има морал. Нещо, в което аз лично винаги съм вярвала!

  „Вече сме свидетели на зараждането на Маркетинг 3.0 или ерата, чиито двигател са ценностите. Вместо да възприемат хората единствено като потребители, маркетолозите трябва да започнат да ги третират като човешки същества, притежаващи ум, сърце и дух. Потребителите във все по-висока степен започват да търсят решение на безпокойството си за глобализиращия се свят и се стремят към превръщането му в едно по-добро място. Те търсят компании, чиято мисия, визия и ценности биха удовлетворели най-дълбоките им нужди за социална, икономическа и екологична справедливост. „


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com