Маркетинг идеи за един стартиращ бизнес

Към нас се обърна Силвия Илиева от малкото, но смело и иновативно варненско фотостудио Фотоленд. Молбата й е да напрегнем заедно маркетинг мозъци и абсолютно безкористно, но затова пък – много професионално, да дадем подкрепата си. Как? Като й помогнем с идеи за маркетиране на новата им и непозната услуги – копиране на снимки.

Фирмата е стартираща и макар че офисът и магазинът й са на изключително място – самия център на Варна, и въпреки чудесните идеи, и добре изработения сайт, изпитва затруднения с намирането на достатъчно клиенти. Разбираемо е – криза е, а и навлизането на дигиталните фотоапарати напоследък вероятно не помага на хората, които се занимават с фотографска техника и услуги.

На умния и работливия обаче и въздухът помага! Както и Маркетинг Буркан. Убедени сме, че ще дадем заедно чудесни маркетинг идеи на Силвия!

Студио Фотоленд, представено от Силвия

 • Предмет на дейност: Фотоленд е студио, предлагащо копиране на снимки, продажба на фотоматериали и фототехника, професионални студийни фотосесии и всичко друго, свързано с фотографията.
 • Локация: гр. Варна.
 • Настоящи платформи: магазин е централната част на града, фирмен уебсайт онлайн магазин, в който се предлага всеки един продукт.
 • Водеща услуга (към момента): ОНЛАЙН ПОРЪЧКА НА СНИМКИ ЗА КОПИРАНЕ – искаме да развием тази услуга, която, както вече писах, е непозната за нашите ширини.
 • Цел: Развиване на бизнеса посредством онлайн магазина в цяла България, както и онлайн поръчката на снимки посредством специализирания модул, което да обхване цяла България. За целта имаме сключен договор с куриерска фирма, която да осъществява доставките на поръчаните стоки и услуги.

Ето и нейният мейл

След дълго мислене по въпроса как да популяризирам сайта на фирмата ни (за възможно най-малко пари, разбира се, тъй като сме малка фирма… все още и нямаме голям бюджет!), стигнах до извода, че първата ми задача е да популяризирам услугата! Няма как някой да търси нещо, което не знае, че съществува.

Молбата ми е свързана точно с това: моля за съвети за запознаване на аудиторията ни с услугата и със сайта ни, за възможно най-малко пари! Готови сме да експериментираме, да рискуваме, да творим! Моля за съвети от всякакво естество!

Какво представлява услугата Фотопринт?

Всеки от нас си е водил „истински снимки“ от дигиталния си фотоапарат. Да, така е. Макар и не много често, случва ни се. Всички имаме компютри и фейсбук профили и все повече дигиталните снимки се превръщат в ежедневие… Това не помага никак на традиционните фотостудия.

Но има и поводи, които са прекрасни и за които всеки от нас иска да запази спомените си, като си направи стария и добър фотоалбум. Раждането на детето. Първите му усмивки. Първите му стъпки. Сватбата. Някое прекрасно пътешествие. Абитуриентския бал…

Новото в услугата на Фотоленд е, че те я предлагат отдалечено:

 • Можете да поръчате снимките си, без да се налага да губите време и да отивате лично до студиото. Просто използвате интернет.
 • Не е необходимо да ходите лично да си вземате хартиените снимки. Фотоленд ви ги изпращат по куриер.
 • Лесно, бързо и удобно. При това имат и специална промоция.

Колеги и приятели, да помогнем заедно на Фотоленд с идеи за популяризиране на услугата 🙂Коментари

 1. Поли Козарова юли 13th

  Comment Arrow

  Силвия, добре дошла в Маркетинг Буркан! Ще се радваме да ти помогнем!

  Ето и моите първи идеи – малко несистематизирани, но това е на прима виста:

  1. Помощ от блогърите – Еднократна и безплатна услуга на 10-те най-популярни блогъра срещу пост в техния блог, свързан с приятните мигове, които са запазили на снимките. И естествено – с линк към фотостудиото. Може публикацията да бъде тематична, с общо заглавие на постовете, което да използвате като слоган на рекламната си кампания. Например „Моите 100 най-хубави мигове“. Или нещо подобно, тук е въпрос на въображение.

  2. Направете AdWords реклама за 5-6 месеца.

  3. Представете по-пълно услугата на сайта – дайте идеи на посетителите по какъв повод могат да използват услугата. Нещо все забравяме напоследък, че има мигове и преживявания, които можем да си спомняме заедно, разгръщайки албума. Или да изпратим спомените на своите родители и възрастни роднини – те не са много добри в ползването на интернет, компютри и фейсбук. Помогнете ни с конкретни идеи!

  4. Опитайте се дългосрочно да спечелите клиенти. Особено младите семейства са много добра таргет група. Те имат много поводи, събрани в няколко години, а нямат време да идват лично и да вадят снимки многократно. Направете нещо специално за тях. Можете например да изпратите куриера до къщата на баба и дядо с албум-изненада от първия рожден ден на внука / внучката. И първото изпращане да бъде за ваша сметка.


 2. Comment Arrow

  Здравейте и от мен,

  Поли идеите ти са супер и се надявам фирмата да изпълни поне половината!

  Преди да дам и моята идея ми се иска да споделя мнението си за самата услуга, защото в противен случай би било лицемерно (поне според мен).

  На всеки, които се занимава с маркетинг и продажби са ясни основните пазарни сегменти, към които се стреми конкретната фирма. Съществуват фактори като развитие на технологиите (когато говорим за технологичен продукт или услуга), промяна на потребителските навици, проникване на пазара на определен тип услуги (проникване на Интернет, плащане в Интернет т.н.) и други, които могат да вдигнат нивото, което тярвба да се прескочи за осъществяване на продажбата до толкова, че прескачането му да се окаже трудно от голяма част от иначе добрия потенциален пазар (съвкупността от целевите сегменти).

  В този ред на мисли услугата според мен е добра и със сигурност тярбва да съществува в портфолиото на фирмата, но не съм сигурен дали към това тярбва да са насочени повечето услия при наличието на добър за стандартите в България онлайн магазин на сайта.

  Ето и моите идеи за подобрения:

  1. Разгледах сайта и ми направи впечатление, че статията на Поли + писмото от фирмата ме спечелиха повече като рекламен текст, послание и обяснение за услугата отколкото рекламния текст на самия сайт. На фона на идеята текстовете в сайта звучат доста сухо (почти като ценоразпис). Може да се вложи повече художествена и търговска стойност в рекламните съобщения на сайта за да таргетират наистина сегментите, които сте посочили.

  2. Самата услуга за много хора би звучала много по-завършено ако се предложат възможности за допълнителни екстри. Кожен албум към снимиките (на съответната цена), метални или кожени рамки за най-ваните снимки и други елементи ще придадат на услугата завършеност и ще дадат причина на клиентите да си кажат „Уао! Е такъв подарък ще направя на …..“. Другото предимство на този подход, е че ще сложите повече бариери пред конкурентите ви, които технически имат възможност да осъществят подобна услуга и съвсем физически се намират в квартали в големите градове, където са удобни и са обхванали голяма част от вашата целева група.

  Да зададете върпоса си в Буркана е първата правилна стъпка към успеха и в този смисъл вие вече сте уловили пътя, по които тярвба да вървите.

  Успех в начинанието!

  Поздрави,

  Григор Йовов


 3. Comment Arrow

  *забравих да отбележа „Изпрати ми мейл, когато някой друг коментира“ (сега го направих ;))


 4. Comment Arrow

  Така…преди година и нещо имаше една печатница, която трябваше да консултираме – те тогава не взеха под внимание изобщо нашето старание. НО да видим

  1. Наемане на подходящ копирайтър, който може да пише истории/статии защото те продават, а не друго.

  2. Създаване на фирмен блог където да има шоукейсес, различни интересни истории колко яка е услугата и идеи за приложението и ( пратете снимка на баба и дядо в Карнобат без да ходите до пощата ала бала ), като тези идеи може и да са в основния сайт.

  3. В магазина продуктите са малко и еднотипни – никъде не видях да има опция да се правят а) тениски със снимките ви б) дигитални фоторамки в) фотобук

  4. Групово пазаруване

  5. Корпоративни договори – когато трябва да се изкарат всички снимки от фирмения тренинг за 20 служители учатвали там.

  6. Конкурси, Конкурси, Конкурси в Интернет и интеграция във ФБ групи.

  7. Единия ми проект може да им помогне много ( ама изобщо нямам намерение да го споделям публично ). Но ако тия точки горе са им се видяли интересни бих могъл да ги консултирам и да им помогна по всяка от тях и с конкретни неща + евентуално сътрудничество с мой проект (и аз съм от Варна). При интерес да следват линка и да видят контакт детайлите в блога ми.


 5. Comment Arrow

  Забравих да допълня

  8. Има ли начин да заинтересувате и навлезете в средите на полу-професионалните фотографи като им предложите преференциално обслужване? Пък и на професионалните?


 6. Comment Arrow

  И аз мисля, че блога е добра идея, защото ще се отличите от конкурентите. При търсене в google на думите СНИМКИ ЗА КОПИРАНЕ сте на първа страница. Пред вас има 4 конкуренти и трябва да се отличите от тях. Видях, че имате фен страница в facebook – развивайте я, непрекъснато. Най-добрия начин е да пишете статии в блога и да ги публикувате във фен страницата си. Така все повече хора ще научат за вас. Добре е да се покажете, кои хора стоят зад фирмата, но не само в сайта и блога ви, но и в социалните мрежи. Това е важно според мен за да се позиционирате като специалисти и да се отличите, поне мениджърите.

  Подкрепям Поли, обърнете внимане на блогърите за да обърнат внимание и те на вас :).

  Според мен трява да се опитвате да предлагате не само основната си услуга, за да ви научат хората, че при нужда от фото услуги вие сте хората. Не се ограничавайте само в едно нещо. Комплексността на услугите ще ви даде възможност различни хора да идват в магазина ви и вие на място да им обяснявате новата си услуга. Какво по-лесно от това. Всеки човек, който влезе при вас, не го остовяйте да си тръгне безразличен. Обяснете му, че сте по-широкоскроени, че предлагате повече неща и може да сте му полезни в много посоки.

  Защо не и клиентски карти с отстъпки. Но помислете да е нещо различно. На постоянни клиенти дайте възможност да пробват в началото услугата безплатно за да се убедят, че е добра и си струва.

  Пишете за тези неща в блога. Какво правите, как го правите, защо го правите, какъкв е резултата когато го правите и т.н. и т.н. Публикувайте статите в социалните мрежи и сайтове като svejo.net. Не забравяйте twitter..

  Предлагате студийна фотография. Това може да го развиете много. Може да органиизрате изложби, конкурси, любителски курсове..Не се ограничавайте само около сватби и балове. Мислете кой има нужда от професионална фотография. Майките с дечица са големи фенове на подобни снимки.

  Замислих се. Когато имам нужда от фото услуги не се сещам за нито една фирма, нито една не ми изплува в съзнанието ми. Всички са ми безразлични и отивам в първата срещната. Това, че с няколко стотинки цената е по-нагоре или по-надолу не ме грабва. Важно е да изградите познаваемост на марката и доверие. Когато хората (в случая Варна) имат нужда от фото услуги да се сещат за вас и да идват при вас.

  Трябва да бълвате инфо, новини, статии, снимки и всяка друга информация за вас, която да показва вашата работа за да се намесите в съзнанието на хората като познатата фирма за фото услуги, където ще ми свършат винаги работа. Много е важно отношението когато си в магазина. Направете го запомнящо се. Вариантите са много. Повечето такива центрове са стерилни и незапомнящи се. Снимки по стените, приятна музика, чай, кафе, нешо различно в интериора свързано с фотографията…….Важно е да запомним човека, който ни обсъжва за да искаме пак при него да отидем.

  Помислете за някаква off line реклама. Например нещо като плакати, които да са интересни и различни да показват вашите услуги или пък да са интересни фотоси. Разлепете ги из Варна. Грабнете ги с нещо яко. Вие си имате фото хартия, така че екпериментирайте.

  Е-mail маркетинга е добра идея. Опитай те.


 7. Comment Arrow

  Здравейте, мои нови приятели… вече!

  Аз съм Силвия Илиева, автор на писмото от по-горе и на отправените въпроси.

  На първо място, искам сърдечно да благодаря на всички, които се включиха до тук и които ще се включат по-натам (надявам се).

  Идеите към момента са много добри. Смятам да взема под внимание много от тях. Но! За много от тях вече съм се сетила сама.

  Поли, AdWords рекламата вече я проучвам. Не съм правила досега такива кампании и първоначално ми е малко объркано. Ще се науча обаче. Другите съвети, които си ми дала – започвам още сега да мисля над нови текстове и начини да ги интегрирам и покажа в сайта. Скоро ще има резултати и промени. За блогърите – малко ми е неясно и там, но имам желание да пробвам. Засега има една-2 статии за нас – едната: http://m-coffee.net/articles/view:kak-da-zapazite-po-dylgo-spomenite-si.

  Григор, благодаря ти за мнението за услугата ни. И ние вярваме, че е добра и че има бъдеще. Подаръците, за които си споменал към поръчките на снимки (в т. 2) в момента сме планували да ги предлагаме в имейл кампания, обвързани с брой поръчани снимки. Наложи се да свалим много цените на снимките, за да спечелим клиенти, затова ще ни излезе много не на сметка към всяка поръчка да подаряваме нещо.

  Свилен, благодаря и на теб. За печатницата, за която говориш, се сещам и ти разбирам много добре първото изречение. НО да видим. Сега по съветите ти:
  1/ Копирайтър – смея да твърдя, че аз съм точно такова животно. Имам много написани статии, това ми е голяма страст. Имам дар слово. Имам винаги какво да кажа.
  2/ Фирмен блог – направих наскоро – http://dig-photoland.blogspot.com/ – тепърва ще поствам в него… при всяка възможност!
  3/ Тип продукти в магазина – тениски, чаши, фотокниги, календари… ще има. Но тъй като са персонифицирани продукти, т.е. със снимки на клиентите, се налага програмирането на специален модул за целта. С този модул ще може да се избират размери, тип на продукта (еднолистен календар или с 12 листа; чаша с 1 или с 2 снимки…) – това е причина да отнема повече време програмирането му. Но ще стане.
  4/ Групово пазаруване… – това в някой от колективните сайтове, предполагам? И това ще пуснем, проучвам ги в момента.
  5/ Корпоративни договори – ние сме заложили отстъпки при поръчка на 150 снимки, отделно от това безплатна доставка при други условия и т.н. Ще помисля за други варианти.
  6/ Конкурси също обмислям да правим, в момента пиша правила, условия. Но тях ще ги пуснем през септември, защото сега е сезонът на отпуските и няма да получим желания отзив, на който се надявам. Но през това време си действам по ФБ:
  http://www.facebook.com/profile.php?id=100002212438765
  http://www.facebook.com/pages/ФОТОЛЕНД-Дигитален-фотоцентър/201127276577640
  http://www.facebook.com/home.php?sk=question&id=128853203865093&notif_t=question_forward_success
  7/ За проектът, за който си писал в 7 – ще се свържа с теб!

  Отново БЛАГОДАРЯ на всички мнения. Надявам се дискусията да продължи и да е все така градивна.


 8. Поли Козарова юли 13th

  Comment Arrow

  Благодаря на всички, които се включиха с конструктивни идеи и свежи предложения за маркетинг на услугата! Сигурна съм, че ако Силвия намери енергия и време да реализира и половината от тях, нейното фотостудио ще бъде лидер за тази услуга в цялата страна!

  @ Григор – Много ми хареса идеята ти, че услугите трябва да се представят ясно, простичко и по човешки. Да трогват, да грабват!

  @ Свилен – Прав си, че за наша обща изненада предишният собственик на бизнес не съумя да се възползва от общата ни професионална експертиза. Дали защото е безплатна? Или защото самият той някак не вярваше в тези подходи?

  @ Стефан – Точно това е, от което се нуждае българския бизнес, независимо дали е малък, среден или голям. Разпознавамост. Индивидуалност. Собствено лице. Не се страхувайте да бъдете РАЗЛИЧНИ!


 9. Comment Arrow

  Силвия, радвам се че се включваш. Ясни са нещата – трябва нещо от типа на bootstraping busines plan да се измисли, явно бюджетът ти е малък ( това го казвам без да искам да те обидя ).

  Бързи реплики по отговорите ти:
  1. към публикуваните статии – това което видях в М кафе не ти върши никаква работа – нито за посещения – трафик нито за SEO ( класирано по ключови думи ) – а) сайта няма почти никакви посещения б) от една статия има налинкнато 1000 пъти като първия и най-важния път изобщо не е с някакъв анкор текст плод на анализ за брой търсения в Гугъл – моя съвет е да вземеш консултация или да почетеш по този въпрос.

  2. Блог – най добре на поддомейн към твоя сайт – по ред причини които нямам време да разясня. Тоя безплатен блогъл нямаш никакъв контрол над него…и.т.н. но това не е основното – блога носи трафик и класиране и на основния сайт при правилна интеграция

  3. Групово – докато чакаш то вече няма да е със същата сила – вълната минава вече и пазара се установява и успокоява, няма какво да ги проучваш – сайтовете са 4-5 основните – само внимавай че има от тях някой които комисионните им са безбожни – добре си прецени дали искаш 100 продажби при безбожна комисионна или 50 при нормална

  4. К.договори – ти недей ги чака те да дойдат при теб – направо им пращай оферти по пощата – създай сътрудничество със фирми за тийм билдинг, булчински салони и.т.н и да не се пинтосваш с някакви смешни 5-10 % от печалбата – по добре да се наложиш с по-голям процент но да те вземат на сериозно, може и без печалба да работиш.

  7. моя проект – ами да пиши ми няма да е зле – наистина можем да си сътрудничим :).


 10. Comment Arrow

  @Силвия Илиева- ако вникнете в смисъла на това, което съм написал за услугата ще доловите много повече критични нотки отколкото оптимистични. Никъде не съм споменал нещата да се дават като подаръци, а тъкмо обратното:

  „Кожен албум към снимиките (на съответната цена), метални или кожени рамки за най-ваните снимки и други елементи ще придадат на услугата завършеност.. “

  Не се засягам или недоволствам от неразбирането, а по-скоро искам да се уверя, че съм се опитал да обясня какво имам предвид.

  Целта ми беше само да помогна с мнението си. Още веднъж ви пожелавам успех!


 11. Comment Arrow

  Здравейте отново на всички!

  Много благодаря за ценните ви съвети – много от тях вече са в ход.

  Григор, ще отговоря първо на теб. Явно наистина не съм те разбрала добре в първия ти пост. Много съжалявам – аз също не съм искала да те обидя. Това, което си предложил, предполагам, че ще може да го приложим като някаква промоция… в момента ми хрумва нещо като „Поръчайте Х снимки и вземете албум за тях с 20% по-ниска цена…“ или нещо като секция „Комплекти“ или „Свързани продукти“. Дали те разбрах правилно този път?

  Свилен, за статията в М-Кафе не възлагам големи надежди, но все е нещо. Не знам кой го е казал, но аз много обичам тези думи: „Всичко, което се говори за теб, ако не ти бъркат името, е реклама.“. 🙂 В М-Кафе промениха линковете според твоите препоръки, дано да е по-добре така.
  За блога си прав – задвижих нещата по създаването на поддомейн blog.fotoprint.bg, на който да се качи уордпрес и ще публикувам статии в него.

  По препоръка на всички ви, ще описвам много по-подробно всичко, което ни се случва във Фотоленд (работния процес основно) и ще го публикувам в блога. Ще опитам да сложа тук там и наши снимки, за да може клиентите ни да видят, че сме реални, а не просто някаква система за онлайн поръчка на снимки.

  За груповото пазаруване днес ми хрумна една идея, която е обвързана и с колективните договори към бизнеса – попаднах на сайт за групово пазаруване, но БТБ – http://akristo.com/ – може тук да пуснем нещо. Другите също не ги изключвам – в момента мислим условията на една такава промоция.

  Стефан, много от идеите ти за реклама – он и офф – са чудесни. Те обаче са ограничени за рамките на Варна, а ние искаме да привлечем клиенти от цяла България.
  Хрумнаха ми някои идеи за конкурси (както вече казах), както и привличане на една таргет група, която в момента проучвам… Не знам дали е добре да конкретизирам тук?

  Съжалявам за хаоса в поста си, но наистина се развълнувах от това, че получавам такова внимание. Още веднъж благодаря и моля за извинение всички, които може да съм засегнала по някакъв начин – не съм искала.

  Поздрави,
  Силвия


 12. Йоанна юли 14th

  Comment Arrow

  Относно AdWords рекламата, не си правете труда. Напоследък хората са заобиколени от глупави банери и ненужни реклами, мозъкът им автоматично ги игнорира. Замислете се колко от вас биват привлечени от банер или по точно, колко от вас въобще ги забелязват.
  Конкурсите в Facebook носят „мъртви души“, по-ясно казано това са някакви хора помолени от техни приятели да харесат дадена снимка. 90% от тези хора не са ваши потенциални клиенти, на стените им ще почнат да излизат вашите публикации от които те не са заинтересовани, което ще предизвика нищо друго освен отрицателни емоции към вашят бизнес, име или страница.
  По мое мнение сайтът ви не изглежда добре. Ако имате някакъв проукт или услуга с която се откроявате, направете си един банер на основната страница, изчистен и лесно разбираем. Всъщност, може би това което е там в моемнта е банер, но по никакъв начин не привлича, напротив отблъсква (разхвърлян, шарен, прекален кич, адски объркващ).
  Моето мнение е забравете банерите и досадните FB конкурси, поработете върху сайтът си и намерете начин да грабнете вниманието на бъдещите си клиенти.
  Нека излезем от границите на познаната ни вече почти безполезна реклама.
  Успех!


 13. Comment Arrow

  Здравей Силвия,

  Именно нещо подобно имах предвид. Идеята е да се направи такъв пакет, че всичко в него да крещи „Аз съм най-подходящия романтичен подарък за вашите близки!“ или „Аз съм достоен да пазя спомените ви!“.

  Пример за пакет (не съм професионалист във вашата област, но ще експериментирам):

  – 101 снимки, защото 101 са еди какво си..
  – снимките са матирани, защото.. светлината пада.. при допир с кориците на албума е преценено, че.. цветовете изглеждат.. и т.н. и т.н.
  – кожен албум (може и от изкуствена кожа)- страниците са от рециклирани дрехи (еко елемент), в тях има вложени сухи цветя и т.н.
  – сребърна рамка в комплекта- инкрустирана със символите на успеха и вчаността на еди коя си култура..

  Едно кратко каре с по-горе изброените елементи за хората, които са по-прагматични и искат бързо да сканират и открият информацията, която търсят + един по-дълъг текст оформен самостоятелно и двете с подходящи снимки, който представят пакета и имаме завършена концепция за изискан и скъп подарък, който ще издържи теста на времето и ще запази спомена за близките хора.

  Аз съм тотален лайк в фотографията и продаването на подобна услуга. Елементите, които съм избройл в пакета, може да не са най-добрите възможни като комбинация и т.н. Основната ми идея е да създадете история, в която хората да повярват и да искат те и близките им да участват 🙂


 14. Поли Козарова юли 15th

  Comment Arrow

  @ Силвия – Аз съм много горда, но не и изненадана, с общността на Маркетинг Буркана. С активността си доказваме, че сме отворени и позитивни хора, които са съвременни участници в бизнеса и са готови колегиално да помагат и то без да пестят усилия, време и идеи. Възползвай се от опита и знанията ни.

  Знам,че вероятно някои от идеите вече са ти хрумвали. Това е чудесно – значи си мислила в правилната посока, а и за нас е добра индикация – че сме близо до пазара и реалните ни клиенти от бизнеса! Идеи много, но важното е в подробностите. Да бъдат така планирани, че да заработят. И да се предприемат само нещата, които реално ще ти донесат успех и които имаш сили и средства да осъществиш.

  Успех!


 15. Поли Козарова юли 15th

  Comment Arrow

  @ Йоанна – Благодаря за включването! Това, което ми допадна в съветите ти, е необходимостта да се приоритизира – много важно нещо в маркетинга, което често се забравя. Хайде да правим всичко – колкото се може повече неща, неща, които правят другите, бързо… Да направим като тях – тази фейсбук група, това състезание по същия начин, да пуснем подобна промоция. А истината е, че и в маркетинга трябва да сме различни и да търсим това, което ни отличава от конкурентите.

  В този смисъл аз не бих говорила за това дали едно или друго средство е по-добро или не, а за това кое е по-важно за една фирма или друга, кое е по-изпълнимо, кое повече пасва на фирмата. Но едва когато сме обмислили в детайли какво бихме направили на страницата, какво – в блога, какво – в социалните мрежи. Първо да обмислим нещата в подробности, после да видим кое ще правим. И после, измервайки резултата, да видим дали го правим добре или трябва още нещо.


 16. Comment Arrow

  @Йоана – най-добрата реклама е в Адуърдс – няма сега да вадя статс. 90% не са потребители от ФБ – ами чудесно 10% е супер даже. Изобщо в интернет конверсии например от 2-5% се смятат за идеални


 17. Симона юли 17th

  Comment Arrow

  Здравейте,

  Реших и аз да се включа, защото идеята на фирмата ми допада страшно много и считам, че има потенциал за развитие. Достатъчно (страхотни) конкретни идеи вече бяха изписани, затова може би аз ще се опитам да се върна крачка назад и да говоря за една по-обща стратегия.

  Подкрепям мнението, че най-важното е да успеете да се отличите по някакъв начин от останалите и да направите възможно най-силно впечатление. Това не означава да бъдете навсякъде веднага – AdWords, Facebook конкурси и пр. Предложенията са страхотни, но съм съгласна с Йоана и Поли относно нуждата от фокус, особено в началото на дългия път по изграждането на Вашата марка.

  Лично аз харесвам въпроса: „ако моята марка беше човек, какви качества щеше да притежава?“. Замислете се върху него и се опитайте да представите въпросните качества на своите клиенти – чрез своя уебсайт, чрез служителите в магазина си. Постоянството ще Ви донесе повече успехи в дългосрочен план.

  По мое мнение, един от основните плюсове на Вашите продукти е фактът, че те са обвързани с много емоции. Въпреки силното навлизане на новите технологии, много хора все още предпочитат да разглеждат физически албуми. Това навява приятни спомени и се свързва със запазване на специални мигове. Според мен онлайн магазинът трябва да има и снимки с „употреба“ на продуктите. Какво е снимка на кожен албум, сравнена със снимка на баба и дядо, разглеждайки същия албум? Възползвайте се от невероятния емоционален заряд на своите продукти. 🙂

  Ще следя темата с интерес. Браво на всички за чудесните предложения. Искрено се надявам някои от тях да бъдат приложени и да донесат успех на фирмата 🙂


 18. Поли Козарова юли 18th

  Comment Arrow

  @ Симона – Благодаря Ви за чудесния коментар. Може би ще трябва да разширим предложенията си към Силвия и Фотоленд с един списък на приоритетите. Мисля, че за да сме докрай последователни, й дължим това?


 19. Comment Arrow

  Силвия, не слушай всеки каквото ти приказва тука, „хвани“ си един и слушай само него, аз вече се обърках кое, как, защо, кога, с колко да направя. 100 идеи без последователен план на действие не струват нищо!

  Аз ще ти кажа защо все още не съм копирал цифрови снимки на хартия и защо не съм се замисля да го правя онлайн, макар, че изобщо не ми е непознато. От 1200 кадъра сватбени снимки най-трудно ми е да седна да реша и избера няколко, за да ги сложа в албум. На второ място 100 снимки са 40 лв, които в тези времена трудно ще ги превърна в „прахосъбирачка“ при условие, че мога да ги гледам на компютъра.
  И все ми се ще да си направя фотокнига, вместо в стандартен фотокласьор, а това също е висок разход.
  А човешкия фактор при подаване на поръчка все още се котира, защото можеш да получиш съвет на място.
  И ако толкова искате да се развиете в онлайн копиране на снимки, можеше да не правите такъв магазин на Чаталджа, а парите да се вложат в онлайн реклама. Така че вземете правилното решение!

  Чао!


 20. Поли Козарова юли 19th

  Comment Arrow

  @ Андрей – Добре дошъл в блога!

  Да си припомним, че съветите, които дадохме на Силвия, са всъщност дадени от хора, които професионално се занимават с маркетинг и продажби, а не от случайни претенденти за слава, които се стремят да блеснат със знания.

  Припомняме също, че Силвия сама поиска помощ от читателството на Буркана и то точно в същия формат – чрез рубриката „Имате думата“. При това идеите ни са абсолютно безплатни, а понякога е ценно да си поговориш с приятели за възможните решения, без да се притесняваш за плащане, нали?

  Маркетинговата стратегия, което всъщност е правилното решение, е първо, експертна помощ, за която се заплаща доста, и второ – включва не просто интуиция, а е един процес на узряване на фирмата за решение, което е баланс на нуждите и интересите на клиентите и възможностите на фирмата да го реализира.

  Все пак, съвременните теории за планирането, независимо дали става въпрос за организационно или маркетингово такова, почти винаги включват брейн-сторминг елемент. Да приемем, че тези професионални идеи, дадени от сърце и с мисъл, са изиграли своята роля и са подсказали варианти за действие на Силвия.


 21. Симона юли 20th

  Comment Arrow

  Поли, аз се съгласявам с Йоанна, че трябва да започнат със своя уебсайт. Страхотен домейн, добри позиции при търсене (браво, за което). Визията на сайта трябва да предаде възможно най-точно ценностите на фирмата като цяло (например професионализъм, високо качество). Същото се отнася и за текстовата част. Както беше споменато по-горе, Вашата статия представя услугата доста по-добре от самия сайт. В предишния си коментар говорих за емоционалния заряд на продуктите – той може (и трябва) да бъде предаден и в текста на сайта. Фирмата първо трябва да погледне към себе си и към това, което иска да бъде. След това вече може да се мисли за рекламни кампании и пр.

  Вашето предложение за блогърите също ми се струва изключително подходящо. Всички знаем, че хората са по-склонни да се доверяват на други хора, отколкото на реклами в днешно време. Поне според мен положителни мнения от страна на блогърите биха били по-полезни на този етап от AdWords кампания (нямам нищо против тези кампании принципно).

  Мисля, че това е подходящ начален фокус за кампанията.


 22. Comment Arrow

  Здравей Поли,

  Напълно подкрепям думите ти, всички коментари са със страхотни идеи, но това, което исках да кажа, че ако разполагаш с много идеи и не ги използваш правилно – в някакъв ред и последователност, рискуваш да загубиш силите на тези идеи и да ги пропилееш. С други думи – Силвия има мънистата /идеите/, трябва и „конец“ , за да ги навърже и направи своята огърлица на успеха!


 23. Comment Arrow

  Здравейте на всички, стари и нови съветници!

  Аз отново се включвам, след като няколко дни само четях мненията ви.

  @ Андрей, здравей. Аз съм длъжна да „изслушам“ всеки, който ми е дал съвет, най-малкото, защото аз съм го поискала. Вярно е, че ми дадохте много съвети, разнообразни. Но това е чудесно – не всяка идея може да се реализира, но когато има повече идеи, ще мога да реализирам по-голяма част от тях. 🙂
  Относно отварянето на физически магазин – мисля, че това е правилно решение, тъй като според мен повечето клиенти предпочитат да знаят, че срещу тях има хора и че има място някъде в реалното пространство (не само във виртуалното!), които могат да видят на живо.

  @Симона и @Йоанна, благодаря и на вас за мненията. И двете говорите за промени по сайта – правя каквото мога наистина, в момента преглеждам всичко, което може да се промени, за да може да се хареса повече на посетителите.

  Сега ще напиша някои неща общо, тъй като не знам към кого точно да се обърна:
  1/ Блог – http://blog.fotoprint.bg

  2/ Оферта за колективно пазаруване – до понеделник ще опитам да я пусна.

  3/ Кампанията с блогърите – ще я правя, ще дам подробности скоро.

  4/ АдУърдс – в момента съм пуснала реклами, но тъй като досега не съм го правила, още се уча. Мисля, че засега имам успех… и посещения в сайта. 😉

  5/ E-mail маркетинг – също ще опитам тия дни да повиша интереса към нас с това.

  Имам още някои идеи, но засега това ми е най-конкретно в главата и в плановете. Ако има интерес по-нататък, разбира се, ще пиша.

  Благодаря!


 24. Поли Козарова юли 21st

  Comment Arrow

  @ Силвия – Блогът стои много добре, ето още малко препоръки (ако имаш още сила) –

  1. Можеш да го брандираш (лого, цветова идентичност).

  2. Да има препратки към сайта.

  3. Може смело да даваш идеи, които не са пряко свързани с продажбите – как да снимаме, как да публикуваме албуми в интернет, новости в дигиталната фотография, как да правим пейзажни снимки, как да снимаме деца, цветя, движещи се тела, домашни животни… Неща, които ще привлекат любители фотографи към блога. Ето виж, нещо интересно

  4. Сега е лято, време, през което се правят много снимки. Можеш да обявиш някакво състезание в блога – за снимки, запечатили щастливи моменти от ваканцията. Да има гласуване и първите трима, спечелили най-много гласове, да получат награда от Фотоленд.

  5. Да има линк към полезни други сайтове или блогове.

  6. Намери по-лесен начин за влизане в блога през сайта – аз, честно казано, едва го открих… а знаех, че го има! А ако не знаех, изобщо нямаше да се досетя!


 25. Поли Козарова юли 21st

  Comment Arrow

  Приятели, хайде да споделим линк към блога на Силвия във фейсбук 🙂 Маркетинг Буркан вече го направи!


 26. Comment Arrow

  Може да се слагат заглавни снимки към публикациите са блясък. Иначе има интересни теми. Бтв трябва постоянно да публикувате яки снимки. Ето например блога на докера го следя редовно да гледам интересни снимки. Има много интересни и по английските дизайнерски блогове.


 27. Поли Козарова юли 22nd

  Comment Arrow

  @ Свилен – това за публикуването на яки снимки в блога си е супер идея!

  @ Силвия – Между другото, нещо което може да привлече посетители, е ваши снимки по теми подредени, които може да се използват безплатно или не съвсем в рекламни материали. И ако го комбинираш с предложение към бизнеса, ще е суперско.


 28. Comment Arrow

  В помощ на Фотоленд, най-малкото, което можах да направя, е следното в тази статия:
  „Как да избера 100 сватбени снимки от 1500 кадъра“
  http://thedigitalrebel.blogspot.com/2011/07/100-1500.html


 29. Comment Arrow

  @Андрей, @Поли, @Всички други, благодаря.

  Имаме нова статия в блога: http://blog.fotoprint.bg/2011/07/26/45/ – дано да ви се стори интересна. 🙂


 30. Силвия Илиева август 9th

  Comment Arrow

  Здравейте отново!

  Включвам се, за да ‘докладвам’ на заинтересованите. Пуснахме две оферти за печат на снимки в сайт за колективно пазаруване:

  Оферта 1 и Оферта 2

  Това се случи днес и се надявам (както и колегите ми) да има резултат!

  Поздрави,
  Силвия


 31. Поли Козарова август 10th

  Comment Arrow

  @ Силвия – офертите стоят чудесно! Ще чакаме да чуем за резултатите.


 32. Силвия Илиева август 19th

  Comment Arrow

  Здравейте.

  Офертите ни се приеха сравнително добре – от двете имаме продадени около 40 ваучера. Все пак е сезонът на отпуските. Следващият път ще пробваме в друг сайт.

  В момента имаме още една:
  http://www.deals.bg/deal/id/3628/5e8391

  А от вчера имаме и кампания с награди:
  http://fotoprint.bg/bg/product-view/647.html

  Дано да има ефект от всичко това. 🙂


 33. Силвия Илиева септември 5th

  Comment Arrow

  Здравейте!

  Отдавна не съм писала – погълнати съм от най-различни инициативи – поддържам (надявам се интересно и правилно фирмения блог), правим игри във ФБ, мислим промоции и т.н. Няма, разбира се, да споделям всички с Вас – който се интересува, ще влезе в сайта и ще провери. 🙂

  Искам само една от инициативите ни да споделя, тъй като я направихме с цел да помогнем за спасяването на един детски живот – на Момчил от Варна. Тук ви пращам линк към това начинание:

  http://fotoprint.bg/bg/product-view/651.html

  Може да се включите и Вие, вярвам, че Момчил ще ни е благодарен!


 34. Силвия Илиева ноември 11th

  Comment Arrow

  Здравейте!

  Ще Ви върна малко назад в миналото, като подновя тази тема с един пост, с който искам да се похваля, но и сърдечно и искрено да благодаря на всеки един от Вас, който писа тук, за да ми помогне.

  Искам да Ви уверя, че се вслушах в думите на всички и подбрах това, което ми се стори най-добро и печелившо.
  Мисля, че съм уцелила!

  http://fotoprint.bg/bg/news-view/2.html – тук има подробности за това, което искам да споделя. 🙂

  Поздрави и още веднъж: благодаря!


 35. Поли Козарова ноември 12th

  Comment Arrow

  @ Силвия – Благодаря ти за включването и за споделената информация! Честита награда – тя е признание за упоритата ти работа и оригиналните идеи! Горди сме с теб и с Фоноленд, разбира се 🙂


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com