Имате думата този път за…

Отново ви предоставяме микрофона, на вас, читателите и почитателите на Маркетинг Буркан. За да разберем маркетингът на коя българска компания ви вдъхновява или впечатлява и с какво?

Очакваме с нетърпение мненията ви 🙂Коментари

 1. Comment Arrow

  Мъчих се, мъчих се и не се сещам, някой да ми е направил впечатление. Даже са ми нелепи заради начина по който си разпределят рекламите бюджети чрез външни агенции…


 2. Поли Козарова септември 12th

  Comment Arrow

  На мен ми харесваше в началото подхода на Blizoo. Един герой-символ, който говори за себе си в 3 л. ед.ч., но вложиха много малко средства и някак си се загуби идеята…


 3. Comment Arrow

  Добре де, говорим за кампания…в повечето случаи, родните напъни се ограничават до някоя хубава телевизионна реклама в най-добрия случай.


 4. хемо септември 13th

  Comment Arrow

  Ако въпроса не беше конкретно за българска компания…. можеше и да се сетя за някоя… но така….


 5. Пламен септември 13th

  Comment Arrow

  Мисля, мисля и се сещам за нашата компания – с минимум средства добри резултати :).

  Иначе по – сериозно – много, много ми хареса Ариана и нейният Мариан. Но не знам дали това не е, както казва Свилен, просто една добра телевизионна реклама. Макар, че той се вижда и по билбордове, мисля и пред някои от веригите големи магазини са използвали прийоми на външната реклама и в интернет. В пресата не знам, че нямам време за нея. Въобще според мен това е страхотна кампания.


 6. Поли Козарова септември 13th

  Comment Arrow

  @ Пламен – убедена бях, че поне един хубав спомен ако не от маркетингова кампания, то от реклама, ще имаме!


 7. Григор Йовов септември 14th

  Comment Arrow

  Това че не се сещаме за много пример е хубаво, защото означава, че всички хубави маркетингови кампании предстоят! И като вземат че се натрупат наведнъж- потребители, дръжте се! 😀


 8. Йоанна септември 14th

  Comment Arrow

  @ Пламен – като стана въпрос за Ариана и техният Мариан, според мен това е една от най-лошо представенте реклами които съм виждала някога. Замисълът като цяло е добър, но представянето пълна трагедия. Само ако знаете колко хора си помислиха,че въпросният Мариан е болен или умрял. Не се учудвам, че това е възприятието на хората отностно тази реклама, все пак изображението което бяха избрали за плакати брошури и т.н, в коплект с текста „Пий една за Мариан, тои сега не може“ на мен също ми навяваше много негативни мисли.
  Като цяло, ако не си гледал рекламата и разбираш за Мариан от билбордове и плакати, със сигурност ще си помислиш, че на момчето му има нещо.


 9. Пламен септември 15th

  Comment Arrow

  @Йоанна – сега се замислям, може би наистина много ми харесва идеята, за изпълнението не съм се замислил. Не съм такъв специалист.

  Сещам се, че първо бях видял билборди и се замислих защо не може тоя да пие бира, не ми хрумнало, че е умрял човека. И съвсем скоро след това видях рекламата по ТВ и ми светна.

  Щом аз не съм помислил, че е умрял сигурно има и други. То, както и да се направи, все ще се намерят пробойни.


 10. Светльо Козаров септември 15th

  Comment Arrow

  кампаниите на банките (не всички) отбелязвам (даже с известна доза съжаление) като най-добре позиционирани, проведени и даващи резултати… с резерви защото много от тях съдържат неистини и дори заблуждаване на клиентие, но въздействат.
  при „по-нормалните“ според мен – много добре се справиха със сирене Тертер, не само рекламната част, но и другите елементи
  а за Мариян, (мАриана) – стар виц, не особено убедително, смениха бутилката, съдържанието стана доста по-добро, за резултатите – нямам данни


 11. Владимир Йосифов септември 15th

  Comment Arrow

  Добър ден г-жо Козарова, не е вярно, че няма фирми за уважение в България.

  България Ер е компания за пример.
  Със стари самолети и кошмарно маркетинг наследство* България Ер се справя добре .
  Засега излиза с чест от саботажа в който е замесена.

  България Ер е компания, която оцелява в тежка политическа битка.
  Според мен съвсем съзнателно не правят шумни кампании за да не влизат в полезрението на желаещите да няма българска авио компания.

  * маркетинг наследство e резултатът от добре планирана и изпълнена кампания / кампании за очерняне на част от бизнеса.

  Поздрави,


 12. Стефан Русев септември 19th

  Comment Arrow

  Според мен кампанията на Ариана с Мариан е страхотан идея, но с много лоша (за мен) реализация.

  заложиха само на ТВ и билбордове. Ако аз отговарях бих заложил на повече клипчета, които да се пускат в youtube и другите, блога за да се постигне максимална ефективност от идеята за мен е задължителен. социалните мрежи също не се използваха както трябва. Трябва ше постояно да се дава инфо какво става с Мариан и клипчета дори и умишлено да не са професионални би било по-автентично. Трябваше да има по-голяма ангажираност с идеята, но никой не знае какви са били точно целите и защо така са избрали да я реализират.

  Ако може да променя малко въпроса ти Поли.

  Вдъхновява ме една българска компания, но не толкова с маркетинга си по-скоро с мечтата ми да работя за нея. Става въпросо за футболен клуб Левски. Няма друг бизнес в който феновете да са верни до гроб, да са готови да се бият с другите за да защитят своята марка (не го одобрявам, просто го отбелязвам), да са готови да дадът последните си пари за билет, екип и други аксесоари, а и едно уникално нещо от гледна точка на маркетинга. Привързаността към тази марка се предава по наследсто в семейството и рядко се изневерява на любимия отбор.

  Може би от студент мечтая за тази работа. Клубовете има многггггггггггггго да учат за маркетинаг и как той да печели пари за тях. Не мога да отлиач конкретна тяхна кампания, но ме вдъхновява точно тази работа: маркетинг в Левски.

  Скоро ще пиша по темата за футболния маркетинг.


 13. Поли Козарова септември 19th

  Comment Arrow

  @ All – Благодаря на всички ви за интересните мнения и коментари! Знам, че ви липсвам… и вие много ми липсвате, но ме е завъртяла една бизнес въртележка… Ще споделям после и аз впечатления. Лека вечер!


 14. Емил септември 25th

  Comment Arrow

  Кога ли ще навлезне по-сериозно интерактивната реклама. Според мен вложените средства в интерактивна реклама си заслужават, макари да са доста.. Ще ми е приятно да чуя мнението на експерти…

  Лично на мен доста реклами в българското пространство ми правят впечатление, по-често лошо, но в момента не мога да се сетя нищо…

  Много ме дразнеше една реклама на един хладилник. Някакъв глас си мрънка и показват един хладилник и по едно време към средата нещо извънява(като телефонно звънене), абе много изнервящо…


 15. Martin Stefanov октомври 10th

  Comment Arrow

  Дълго време, не бях наминавал, но се радвам да видя оживени дискусии. Захарни заводи Горна Оряховица, обичам локума им от малък.


 16. Поли Козарова октомври 10th

  Comment Arrow

  @ Мартин – Здравей отново, не ни забравяй 🙂 Локумите на Горна Оряховица… са наистина добри!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com