Web разходка из българските ИТ фирми

Кратка разходка отново из сайтовете на българските ИТ фирми. Имаме познат бизнесмен, който е управител на ИТ фирма у нас, има супер идеи и иска да бъде различен он-лайн. По този повод направих малко проучване какво е състоянието у нас.

Направих си труда, както и преди 2 години, специално да разгледам сайтовете на водещите ни ИТ фирми. И знаете ли, че пак… се уплаших?

Разделих ги на три категории. Ето ги:

Категория Web -21.0

90% от фирмите не са мръднали напред с онлайн присъствието си изобщо.

Не Web 2.0, ами Web -21.0 направо! От поколението преди миналия бум и падеж на е-бизнеса. Не ни се иска да си спомняме колко отдавна беше дори. Дизайнът е направо умопомрачителен – личи си просто, че са правени или от някой стажант през лятото, или от начинаещ програмист, който е прохождал в кодирането, но от дизайн пък съвсем нищо не е разбирал…

За съдържание да не говорим. Ламаринено, та дрънчи. Остарял език, високопарни изрази, направо отблъсква всеки ред, а не увлича.

Категория Web 1.0

Тук попадат около 7% от фирмите.

Те леко са мръднали напред, поне са направили нов графичен и информационен дизайн. Личи си, че е мислено много, страшно много. Особено по съдържанието. На него са наблегнали и страшно много са си повярвали. Писали, писали… Кой ще чете толкова много информация, бе хора?

И за проектите, и за компетентностите, и за сертификатите, най-подробно…

И пак е забравено, че фирмата трябва да има лице. Че на сайта трябва да се чувства душа, че е добре да има лица на истински хора, думи на истински бизнесмени, нещо човешко. А не copy-paste или платени снимки (в по-добрия случай).

Категория Web 2.0

Тук, за мое най-голямо съжаление, попадат едва около 3% от сайтовете на българските ИТ фирми. А те би трябвало да бъдат първенци в тази категория.

Защо, ние българите, се страхуваме да правим бизнес естествено и непринудено, както дишаме и разговаряме с близките си? Защо искаме да изглеждаме страшно умни, недостъпни и важни? Не виждаме ли накъде отива света?

Нека да си спомним, че бизнесът значи все пак – хора търгуват с други хора 🙂 И да се опитаме да се държим човешки и когато правим бизнес.Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.