Откъде да започна?

Получих е-мейл от млад бъдещ колега – Владо, студент по маркетинг. Той има голямо желание да прави професионална кариера в областта на маркетинга и се обърна към мен с въпроса „Откъде да започна?“.

Вероятно съм в период на равносметка – нищо чудно, няколко дни след рождения ми ден. В такива дни ми е трудно да давам категорични отговори. А и никога не съм се възприемала като най-вярната инстанция… По-скоро винаги съм се питала като Владо и продължавам да се питам – откъде да започна, какво да направя, дали направих най-удачното нещо, дали не сбърках.

Затова ви моля за помощ. Нека да дадем заедно съвет на Владо.

Ето неговото писмо:

Здравейте, г-жо Козарова!

Името ми е Владимир. Днес за първи път попадам във Вашия блог и след като прочетох няколко статии останах очарован.

Видях имейла Ви и си позволих да Ви напиша.

Вероятно често са Ви били задавани въпроси с подобен характер, но Вие видимо сте запозната със ситуацията на младите маркетолози в БГ.

Истината е, че аз съм втори курс маркетинг, уча във ВТУ този семестър започнахме да изучаваме маркетингът на едно основно ниво (основни понятия, маркетингов микс, видове търсене и тнт.).

Имам желание да се развивам в тази област и много бих се радвал ако ми дадете съвет от къде да започна.

Навярно Вие сте зает човек и наистина оценявам отделеното време.

Благодаря,

Владо

Хайде, приятели. С Владо очакваме съветите ви. Благодаря ви и аз!Коментари

 1. Поли Козарова ноември 12th

  Comment Arrow

  Здравей Владо,

  Много се радвам, че се обръщаш към мен и още повече – че имаш желание да се развиваш професионално в областта на маркетинга! Българският бизнес има страшна нужда от млади и иновативни маркетьори, на които им се работи и които не се страхуват от трудностите!

  Трудно е с няколко изречения да ти дам съвет, не защото се правя на интересна, а защото изведнъж цялата ми професионална кариера и всички трудности, които съм срещала и които може би съм преодолявала, нахлуха в мислите ми… Вероятно съм в период на равносметка, в това няма нищо лошо…

  Тъй като си много млад още, най-важното за теб е много да учиш. Чети и изучавай всичко в областта на маркетинга – от основните конвенционални понятия (тук двутомникът на Филип Котлър „Управление на маркетинга“ беше и все още е, енциклопедията и библията за мен самата). Има вече много издадени преводни книги за маркетинга или от маркетьори – тук моите фаворити са Сет Годин, Серджо Зийман, Питър Фиск. Горещо ти препоръчвам книги за живота им в бизнеса, писани от самите бизнесмени – запознай се с Ричард Брансън, Тед Търнър, Лий Якока, Стив Джобс… почти всичко, което изчетеш от тях, ще ти бъде невероятно интересно и полезно.

  Освен четенето, трябва да имаш реална представа за това що е то маркетинг в български условия. Затова, общувай с хора, които се занимават с маркетинг у нас. Засега можеш да ни намериш в блоговете ни – освен мен, има много други колеги, които пишат откровено и силно за нашата професия. Моите любимци ги има линкнати в Маркетинг Буркан отдясно, но вероятно има и други, които още не съм открила за себе си. Посещавай блоговете на Ивелина Атанасова, Стефан Русев, ДимНиколов,Васи Вълчанова, Жюстин Томс, Жанет Найденова… Това са само част от любимите ми колеги.

  Ще си дам свободата да публикувам въпроса ти в Буркана, в рубриката „Имате думата“. Така ще можеш да се възползваш от колективните идеи на моите любими колеги и читатели на блога.

  Винаги се обръщай без притеснение към мен, какъвто и професионален въпрос да имаш!

  С пожелание за успех,
  Поли К.


 2. Йонко a.k.a. Dream MC ноември 12th

  Comment Arrow

  Здравейте,
  аз също съм студент по маркетинг и също искам един ден да работя по специалността си. Тъжният факт е, обаче, че на българския пазар на труда предлагането на маркетингови специалисти многократно превишава търсенето, а това, че някой завършва маркетинг не е никаква гаранция, че ще бъде назначен на работа. Има няколко много важни условия на които трябва да отговаряме, за да ни вземат на работа като маркетинг мениджъри:

  1) Стаж в областта на маркетинга.
  2) Много високо ниво на владеене на английски език.
  3) Много високо ниво на компютърна грамотност.
  4) Отлични аналитични умения.
  5) Отлични ораторски и презентационни умения.

  Сигурно има и още, но това е най-важното. Големият проблем (който е надвиснал и пред мен самия) е натрупването на стаж в областта на маркетинга. Това е единственото от изброените, което не зависи само от теб, но и от други хора и от късмета ти. Останалото се постига с много зор и постоянство.


 3. Стефан Русев ноември 13th

  Comment Arrow

  Привет Владо,

  Когато аз завършвах през 2004 беше почти невъзможно да си намериш стаж в някоя фирма дори и да работиш безплатно. От тогава минаха 7 г и много неща се промениха.

  Когаато аз си търсех работа практиката беше да се наемат току-що завършили студенти като търговски представители със заплата 300 лв. Работиш 5, 6 месеца и се махаш, като новата работа е пак търговски представител и ако имаш шанс е с по-висока заплата. Аз съм вървял по същия път и знам какво е…

  Да научиш нещо от някой (поне от моя опит) беше невъзможно. Причините са две. Просто те хвърлят на улицата да продаваш и ако не става, ти си виновен, защото всичко ти е „осигурено“ и второ: у нас с гордост се говори една поговорка, че работа не се учи, а се краде (това разсъздаване ме влудява и ако някой ми го каже, това означава за мен, че неговата душичка не е по-голяма от кибритена кутийка и е малоумник).

  В тази ситуация е много неприятно и за да излезеш от нея трябва да разчиташ на себе си и да се стремиш сам да се развиваш. От всяка работа може да научиш нещо и бъди с широко отворени очи и ум, защото всеки опит и контакт е важен и не знаеш кога ще ти потрябва.

  В момента има много литература, обучения и лекции (това е трудно за млад специалист, защото са скъпи), има библиотеки, които са достъпни и много, много блогове. Чети блогове за маркетинг, бизнес, реклама и всичко в областта на икономиката, което може да ти е от полза. Ако знаеш чужд език е страхотно, защото чуждите блогове са в пъти повече. Моя опит е чети, чети, чети и експериментирай. Самообучавай се и сам дърпай летвата напред и нагоре. Знам, трудно е, но това е решението. Никой няма да те хване за ръка и да те научи. Но ако си активен и работиш здраво над себе си шансовете и възможностите ще се появат и ще се отвори работата, която ще те изкара от кръга на търговските представители. Когато знаеш какво преследваш и се трудиш за него ще се появят и хора които да ти помогнат.

  Между другото ти си само още втори курс и вече мислиш по този въпрос, а повечето студенти си го задават след като завършат. Поздравления..


 4. Поли Козарова ноември 13th

  Comment Arrow

  @ Владо и Йонко – Да, изискванията към вас сега са по-високи, но вие имате това предимство в сравнение със започналите преди 15 или 7 години като мен и Стефан, че в реалния бизнес имате много повече какво да научите и че има от кого да се учите. Стига да искате.

  В това отношение Стефан е абсолютно прав – не чакайте някой специално да ви покани и да ви чака докато узреете. Просто в живота такава ситуация няма – смея да твърдя, не само на българския пазар, а и на международния.

  Специално за езиците бизнесът е абсолютно прав и всички ние трябва да си отворим очите и душите за знанието, в това число и за езиковите, и за професионалните знания.

  Хората в Северна Европа говорят перфектен английски – 90% от тях, дори и най-възрастните в отдалечените райони. В страни като Белгия и Швейцария нерядко се срещат хора, които свободно ползват по три-четири езика. Смея да твърдя, че ние в България сме мързеливи по отношение на изучаването на езиците. И не се възползваме от възможностите, които училището – дори средното – вече предлага. В пети клас вече всички деца изучават два чужди езика. Извинявайте, но защо не можем да ги ползваме в работни условия тогава?

  Същото важи и за компютърните познания. Понеже като мениджър на маркетинг отдел съм участвала в избирането на млади специалисти за отдела, искам да кажа, че изискванията в това отношение не са били максималистични. Просто владеенето на facebook-ване и умение да се качи снимка от парти или клип на Преслава не са досатъчни за бизнеса, това е истината. Очаква се да се познава само и единствено Ms Officе, да се напише грамотно и бързо документ, независимо дали това е оферта, писмо или презентация. А съм виждала (моля за извинение, ако не е така) как на млади колеги им бяха нужни 3 месеца за да направят търговска презентация. Е, това вече не е добре.

  А по отношение на професионалните знания, хората са си го казали – life-long learning! Не спирай да се учиш всеки ден, цял живот. А ние у нас считаме, че обучението свършва със завършването на висше образование. Не, напротив – обучението едва сега започва…

  Така че, аз съм абсолютно съгласна с думите на Йонко, че нещата се постигат с много труд (не бих го нарекла зор) и постоянство. С тази малка разлика, че не останалите неща, а всички важни неща в професията.


 5. Стоян ноември 13th

  Comment Arrow

  Без да съм специалист в маркетинга да си кажа и моя съвет. Познавам много хора, които са с подходящото образование, но не работят тъй като очакват да започнат работа веднага на позицията, която смятат, че заслужават. Седят си вкъщи и обясняват колко ни е кофти държавата.

  Не пропускай възможност да влезеш в желаната фирма ако трябва и като чистач. След това вече е въпрос на усилия и време да постигнеш желаната позиция.

  Аз отивам дори и по-напред. Забрави за изисквания като заплата и подобни, тъй като важното е опитът, който ще получиш, а още по-важното са евентуалните контакти, които ще събереш.

  Друг много важен съвет, според мен е да си направиш блог и сайт веднага и там да представяш идеите си. Няма по-бърз начин да достигнеш до бъдещите си работодатели.

  Успех!


 6. Поли Козарова ноември 13th

  Comment Arrow

  @ Стоян – благодаря за коментара, намирам го за много удачен! Аз бих отишла и по-далече – може да не се наема младия човек на работа, а известно време да поработи като маркетинг фрийлансър. Да вземе проекти на много ниска цена – например, да координира изготвянето на рекламен проект, да помогне на някоя фирма за участието й в панаир, да направи телефонни проучвания за фирма във връзка с лансирането на нов продукт… Тук даже не е необходимо да прави и поддържа блог или личен сайт. Може просто да пусне 100-200 мейла до фирми в индустрията, в която иска да работи. Важното е да бъде активен и изобретателен.


 7. Пламен ноември 13th

  Comment Arrow

  Аз ще дам общ съвет – той Стефан е казал нещо в тази насока.

  Учи, но и работи. Практиката си е практика. Ако попаднеш във фирма, където има какво да научиш ( това си е късмет ), ще бъде много полезно за теб. Независимо от позицията и заплатата. В случай че прецениш, че тази фирма няма на какво да те научи се махай. Такъв стаж не ти трябва.

  Казвам го от опит – в една фирма ( доста известна в БГ ) работих 3 месеца. Е нищо, ама нищо не научих ( освен лоши практики ). В следващата фирма научих за 2 дни повече, а през следващите две години много повече. Но там мениджърите искаха да ме научат и се постараха в някаква степен. Аз пък им се отблагодарих с доста работа и обороти :).

  И не очаквай, че като завършиш с диплома над 5, живота и работата ти са осигурени. Мисля, че все още има такива хора. За съжаление образованието в БГ е далеч от нужното ниво. При работодателите или клиентите си ( ако решиш да си фрийлансър ), ще трябва да доказваш какво сам си научил, извън студентските зали.

  А, да не забравя – още един много важен съвет. Преглеждай през ден http://www.marketingburkan.com :).


 8. Йонко a.k.a. Dream MC ноември 13th

  Comment Arrow

  Факт е, че като цяло образованието в българия не е на висота. Това съвсем не означава, че конкретния човек не може, ръководен от желание за самореализация и самоусъвършенстване да стигне до едни много високи и завидни нива на професионална подготовка. Плюс това, смятам, че ВУЗ-а в който следвам дава една много сериозна и прагматично насочена подготовка в областта на маркетинга. Разбира се, от конкретния човек зависи, дали ще положи достатъчно усилия и старание, за да може след дипломирането си с чиста съвест да се нарече „експерт по пазарно предлагане“!!!


 9. Владо ноември 14th

  Comment Arrow

  Привет!!!

  Благодаря на всички за мненията и съветите. Намирам ги за много полезни. Знайте, че вашите коментари се четат и от мои колеги, което прави вашето послание още по-смислено.

  Искам да поздравя специално Поли Козарова за успешния блог, вашата мисия е уникална.
  Моля, ако имате още идеи, чувствайте се свободни да ги споделяте.

  Благодаря на всички ви още веднъж.


 10. Поли Козарова ноември 14th

  Comment Arrow

  @ Владо и Йонко – Дано само не звучим поучително или надменно. Понякога е лесно човек да дава съвети, когато нещата са вече зад гърба му.

  И двамата имате покана от Маркетинг Буркан – когато имате време и желание да направите първата си публикация, свързана с маркетинг, сте добре дошли като гост-автори в блога!


 11. Григор Йовов ноември 14th

  Comment Arrow

  Здравейте,

  Въпреки че се включвам късно по темата ще кажа и моето мнение.

  При мен маркетинга беше цел още от крехката 17 годишна възраст. От тогава изминаха 9 години през, които тази цел и пътя към нея се променяше многократно. Както е казал един военачалник: Когато фактите се променят, мнението ми също се променя.

  Винаги съм се учил в движение и никога не съм бил в стажантска програма. Не смятам, че това е универсален път, а просто моя собствен.

  Ученето в движение за мен е важно, защото само едното (ученето) или само другото (движението) няма как да те направят конкурентоспособен в сферата ти.

  Съвсем накратко това е представата ми за развитие на човек в сферата на маркетинга.

  Владо, съдейки по въпроса ти смятам, че спадаш към групата на интелигентните млади хора в България. Това което наблюдавам при тях, е че понякога забравят да се движат.

  Моят съвет е: Не спирай на едно място. Както каза Поли- в момента най-доброто е да учиш, а аз ще добавя- учи се, но никога заради самото учене 🙂

  Желая на всички хубави и спокойни дни 🙂


 12. Поли Козарова ноември 14th

  Comment Arrow

  @ Григор – Добре дошъл отново! Учене в движение – рядко съчетание на вярно с оригинално…

  Ако това означава и да не се страхуваме да приемаме промените извън нас, и самите ние да се променяме (професионално, но и изобщо), и да не се страхуваме от грешки, аз съм с две ръце за ученето в движение!


 13. Григор Йовов ноември 14th

  Comment Arrow

  Точно Поли!

  Нямам какво да допълня към допълнението ти.

  Искам само да загатна нещо, при целия риск да не бъда разбран правилно. Имам малко по-особено мнение за стажовете като форма на професионално израстване.

  За мен работата е непрекъснато усъвършенстване и учене. От самото начало си забраних стажовете и въпреки това успях да си намеря работа във фирми, които ми допадаха. За мен това да се преборя с конкуренцията за постоянна позиция беше част от ученето в движение.

  След това съм разговарял с познати, запалени по идеята със стажовете и на практика виждах как те не са вършили нищо по-различно от мен, единствената разлика е в заплащането. Знам как звучи отстрани, но ми се искаше поне веднъж да го кажа и се радвам, че е точно тук.. Ще отделя и статия в блога като се замисля.

  Стажа за мен е възможност, когато е обвързан със сериозни намерения и от двете страни. На един познат му предложиха 2 годишен стаж в Сименс + опция за продължаване на постоянен договор за 5 години и стриктно изградена структура за обучения и т.н. Ето това за мен е стаж, а не: ела тук да свършиш бумащината във фирмата за 2 месеца за да се „научиш“ как се работи.

  Всички, които сега започват трябва да знаят, че те имат интереси и трябва да ги отстояват. Труда на младите хора е доста привлекателен за спекуланти и това да се захаросва темата със стажовете е опасно.

  Отново да отбележа, че това е позиция, с която не целя за променя мнението на някого, а просто да кажа нещо, което съм възприел като такова само и единствено за себе си.


 14. Поли Козарова ноември 14th

  Comment Arrow

  Не се бях замисляла за обратната страна на медала – дали стажовете не се използват от някои фирми за да намерят млади хора, които за малко пари да им свършат черната работа? Истината е, че във всяка работа 80% е черна работа, тоест еднообразни и не особено скучни повтаряеми действия, но все пак хубаво е като вървим, да знаем в какво посока се движим. Тоест, останалите 20% да са смислени и интересни.

  Браво на Сименс – немците са си немци. На практика този стаж си е като едно второ следване, със сериозни ангажименти и възможности за развитие.

  Убедена съм, че ще има все повече български компании, които ще подхождат отговорно към стажовете. Както и все повече отговорни български студенти като Владо и Йонко!


 15. Григор Йовов ноември 14th

  Comment Arrow

  Именно това имах предвид Поли.

  Сега прочетох по-подробно и всички коментари по темата. Това което си предложила с фрийленсинга е една реална възможност и става все по-популярна в България.

  Преди няколко поста в блога посветихме една статия именно по темата и се надяваме повече млади българи да проявяват проактивност и да вкарват свежи пари в икономиката ни отвън 😉

  $5 американски долара похарчени за българско кисело мляко е от части и патриотична мисля като се замисли човек 😉


 16. Поли Козарова ноември 14th

  Comment Arrow

  Може би една от малкото смислени патриотични каузи. От бизнес гледна точка, де 🙂

  А може би трябва да помогнем по някакъв начин с нашите блогове на фирмите и студентите да се открият взаимно? Като начало, постнах съобщение по темата във FB, да видим дали някой бизнесмен ще прояви интерес.


 17. Григор Йовов ноември 14th

  Comment Arrow

  Страхотна идея, до някъде със статията, която споменах отчасти се постига подобен ефект, но да се направи нещо за специално за Български фирми ще е наистина предизвикателство.

  В тази връзка, искам да поздравя теб за статията и Владимир за смелостта- по-голяма помощ от тази статия и за двете страни според мен няма!

  Духа на маркетинга винаги витае в буркана и дано уханието, което се носи от него привлича все по-любопитни и вдъхновени носове 😉

  Хубава вечер от мен


 18. Владо ноември 14th

  Comment Arrow

  Тук вече си дойдохме на думата, това според мен е един от главните проблеми в нашата висша образователна система, а именно връзката между фирми и студенти – няма я.

  Много чужди университети използват този метод успешно и дават възможност на младите хора.

  В никакъв случай, обаче, не искам това да прозвучи като оплакване или критикуване към висшето образование, все пак кой съм аз, че да го правя.

  Остава обаче един въпрос. Губи ли страната от това?


 19. Поли Козарова ноември 14th

  Comment Arrow

  @ Владо – Разбира се, че губи. Губи бизнесът защото не се възползва от идеите, смелостта и енергията на младите хора. Губят младите хора – време за навлизане в професията си, може би дори губят и част от смелостта и идеите си. Е, опитваме се да поправим това заедно!


 20. Григор Йовов ноември 14th

  Comment Arrow

  @ Владимир- Има определен тип връзка между студентите и фирмите. Аз съм го видял в няколко фирми, които имат над 50 служителя и наемат предимно студенти. Това са най-вече колцентровете.

  Другия тип връзка, за който говориш не се среща често. Жалкото е че зад това стой желязна икономическа „логика“ на една сериозна част от бизнеса в България. Въпреки че „логика“ е в кавички доста хора добре се обосновават, когато я прилагат.

  Фрийленсът е един от начините бизнеса да бъде притиснат и да почувства конкуренция за труда на младите хора в България за да започне да се променя и да прави именно връзката със студентите както се прави тя на запад.


 21. Десислава Михайлова ноември 24th

  Comment Arrow

  Здрасти! Искам и аз да се включа със съвет.

  Аз съм на 27, работя от 4 години в международна фирма, където започнах като преводач. След много, много труд и участие в дейности, стоящи далеч от маркетинга, аз най- накрая мога да се похваля с желаната позиция. Но не съжалявам..защото сега познавам добре компанията. Това е моята история.

  За теб ВЛАДО- ПОТЪРСИ СИ СТАЖ В ЧУЖБИНА!
  В България на стажантите се гледа несериозно в повечето случаи.
  Ако си готов да градиш кариера и си готов да рискуваш..и да поживееш някоя друга година в чужбина, пиши ми тук – businessbox@dir.bg – ще ти помогна с конкретни съвети.


 22. Владо ноември 26th

  Comment Arrow

  Десислава, извинявай, че малко късно ти отговарям, но бях решил, че темата се изчерпа.
  Искам да те поздравя, че си се издигнала до желаната позиция, вярвам, че си положила много труд.

  Истината е, че аз самият съм се насочил към чужбина и съм с едни планове, но би било много полезно ако разменим информация.

  Ще ти пиша на всяка цена.

  Благодаря за поста и отзивчивостта.


 23. Цветомира Петрова януари 19th

  Comment Arrow

  Здравейте и от мен, и аз като всички други нося идеята за развитие в областта на маркетинга много дълбоко в сърцето си. На 30 години съм и досега съм работила здраво седем години в сектора търговия. Няколко пъти съм се опитвала да представя пред работодателите си варианти за по-разчупена и гъвкава политика, ориентирана към клиента и добра реклама, но явно не попадах на хора готови за това. Вече имам дете на 1 година и се оказа, че възможностите за реализация пред мен рязко се свиха. Утре съм на втори кръг на интервю за специалист маркетинг и реклама в един козметичен салон и възлагам големи надежди за това. Не вярвам, че работата ще е добре и адекватно платена, но ме крепи мисълта за натрупването на необходимия опит и самочувствие, че съм работила в тази сфера. Изключително ми е приятно да чета всичко написано в този блог- страхотни сте! А съвета ми към момчето е- намери си работа и то във фирма, която е голяма и се развива. Може да не е по специалността, но ще ти даде възможност да гледаш и да научиш нещо, а ако си достатъчно упорит ще си поправиш път нагоре….аз не успях, но мисля че така се прави.Успех!


 24. Бетина март 25th

  Comment Arrow

  Здравейте !
  Искам да споделя, че и аз стотици пъти съм си задавала и всеки ден си задавам този въпрос, вариантите за отговор са много и се стремя да ги оползотворя всички, но прогресът е много бавен и все още не съм дори близко до целта. Или поне така ми изглежда.
  Още след 7-ми клас се ориентирах в икономическа гимназия (Варна), избрах специалност „Маркетинг“ и знаех,че това ще бъде моето поле за изява. От тогава живея с идеята, че това искам да работа и с това искам да се занимавам и занапред. Завърших, придобих и сертификат трета степен, сега съм първи курс в УНСС, но имам някои други планове и може да променим обучаващата институция. Мисълта ми беше, че не съм спирала да чета, да мисля и да анализирам всякакви бизнес, маркетингови, рекламни и прочее публикации, книги, филми и т.н. Търсила съм възможности за работа в тази област, но отговорът винаги е бил отрицателен въпреки че работя от 6 години, а съм само на 19. Или нямам опит, или няма да се справям, защото съм редовно в университета, или някакво друго оправдание. Посъветвайте ме какво друго да направя, прочетох коментарите, но всичко дотук ми е известно. За мен ще бъде най-голямото щастие и най-голямата победа да знам,че имам възможността да се реализирам в тази сфера, но никой досега не го е оценил поради гореизброените причини. Пожелавам успех на всички research-ъри като мен и дано някой ден да се увенчаем с желаната титла „маркетьор“ ! 🙂


 25. Поли Козарова март 25th

  Comment Arrow

  Бетина, заповядайте на 27 март от 18:30 часа в Стопанския факултет на СУ, зала 420. Среща с бъдещи предприемачи-студенти. Може и да намерите мечтаните възможности за реализация по-скоро 🙂


 26. Пламен март 26th

  Comment Arrow

  Свободен ли е входа за непоканени? Мога ли и аз да намина?


 27. Поли Козарова март 26th

  Comment Arrow

  Пламене, разбира се! Ще се радвам да се видим 🙂 Вход свободен за всички, които се чувстват студенти и мечтаят за още start up-и 🙂


 28. Пламен март 26th

  Comment Arrow

  А, аз съм студент. Все пак уча :).

  Да разбирам ли, че ти ще си там?


 29. Поли Козарова март 26th

  Comment Arrow

  Да, лично 🙂 излизам от нелегалност вече, с едно малко бастунче за късмет…


 30. Бетина април 17th

  Comment Arrow

  За съжаление по това време не бях в София, а във Варна. Но по друго стечение на обстоятелствата се надявам скоро да се запознаем лично. Слънцето на маркетинговия небосклон май ще изгрее и за мен.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com