8-мартенско интервю с Жюстин Томс

Diverse People Thinking Planning Marketing Brand Concept

Тя е малката голяма дама на българския интернет. Малка, защото изглежда крехка и беззащитна като малко дете. Голяма, защото носи страхотна енергия, невероятно излъчване и позитивизъм на голям професионалист и човек. Тя е Жюстин Томс.

И със сигурност ще бъде сред имената, които ще останат в историята на българския бизнес от 90 години насам. Мисля, че всички ни може да запали с наистина грандиозния си ентусиазъм. Ако всички работехме и се раздавахме като нея, България щеше да изглежда по съвсем различен начин!

И така – за първи път в Маркетинг Буркан, има думата Жюстин Томс:

1. Жюстин, ти си сред най-известните специалисти по онлайн маркетинг у нас, автор на книги на тази тема, преподавател, организиратор на конкурса Бг сайт, мениджър по развитие на бизнеса в ABC Design & Communications, майка на три деца… Как ти стига житейската енергия, откъде черпиш сили и вдъхновение?

Занимавам се с различни неща и така вместо да се уморявам се зареждам повече. Всяко от изброените занимания има своите плюсове и ме отвежда в нова посока, без да пречи на другите, дори напротив. Това ми харесва.

2. Как се промени българският интернет в последните няколко години? Българският бизнес използва ли успешно онлайн маркетинг, според теб, и знае ли достатъчно за него или е като спящата красавица в очакване на спасителния принц?

Българският интернет се промени доста в последните години. Превърна се в сериозен бизнес, узря.

:)

Относно бизнеса като цяло – да, все повече се ориентира и разбира, че без онлайн активности няма да му се размине. Но има още много да учи. Да не е Спящата красавица, но поне Рапунцел е 

3. Достатъчно ли се популяризират добрите практики за онлайн маркетинг в България? И как може това да се прави по-убедително? Как повече фирми да бъдат окуражени да го прилагат?

Мисля, че се полагат усилия, но винаги може и повече. Тези въпроси си ги задаваме всички от бранша често. Виждаме, че вече IAB заработи усилено, на 14-ти март имаме втория IAB Форум България, в чиято подготовка съм активно въвлечена, много фирми вече организират различни специализирани семинари, книги излизат, статии …

Явно има още много труд да се положи, за да се образова родния бизнес, от една страна, от друга – да преодолее страха си към онлайн.

Ние също трябва да предлагаме по-атрактивни и разбираеми продукти и възможности. Все пак нещата се случват, което ме радва.

4. Какво ти дава работата със студентите? Каква е разликата между нашето и тяхното поколение? Има ли основания да смятаме, че когато те навлязат в реалния бизнес, по-грамотно и по-смело ще се прави маркетинг в България?

Обичам работата със студентите. Те са свежи, креативни и любопитни.

Разлика и има и няма – силата на младостта е акцент тук. Разбира се – част от тях се ориентират много добре в дигиталната среда, което е закономерно.

Надявам се, че с навлизането им в реалния бизнес дигиталният маркетинг ще придобие истински голяма популярност. Пожелавам им и тази смелост, без която нищо ново не може да пробие!

5. Жената в маркетинга… Какво е това ценно и уникално нещо, което ние, жените, специалисти по маркетинг, даваме на реалния бизнес и науката за бизнеса?

Мисля, че няма голяма разлика между мъжете и жените, като цяло.

Мисля, че жените трябва да имат повече самочувствие, срещу което е работено дълги години. И искрено се надявам повече да заемат ръководни постове, защото все още у нас до голяма степен управлението и в бизнеса и в институциите е поверено на мъже.