Kopi Coffee: Елементът на изненада като част от маркетинг стратегията

Кафе… Тази божествена напитка, която освежава сутрините на милиони хора по света всеки ден. Този ароматен източник на вдъхновение, който поддържа  човечеството енергично и тонизирано от векове. Прощавайте за хиперболизираното начало, но като изключителен любител на кафето нямаше как да не споделя опиянението си.

Да се върнем на същинската тема. Пазарът на кафе е наситен и броят на конкуренти е висок. Всеки нов играч, който възнамерява да оцелее в него, се нуждае от добре обмислена и силна маркетингова стратегия, за да се отличи от тълпата и да привлече клиенти. Особено когато продажбите се извършват изцяло онлайн.

Представям ви Kopi Coffee – млада великобританска компания с изключително изобретателни маркетьори. Бизнес, който определено има блестящо бъдеще пред себе си.

Изкуството да градиш база от постоянни клиенти

Малко са бизнесите, които могат да оцелеят само с еднократни клиенти. Всеобща тайна (която бизнес гурутата обожават да продават в безмислено дълги и скъпи книги) е, че доволните редовни потребители са ключа към финансовия успех.

Казано другояче, ефективната маркетинг стратегия привлича нови клиенти и превръща ги в редовни клиенти, докато те самите на станат доволни клиенти и започнат да разпространяват добрата дума сред своите познати.

Kopi Coffee продава мляно гурме кафе онлайн. Нищо повече, нищо по-малко. Но начинът, по който го правят, е наистина брилянтен.

Вместо да продават единични пакети на единични клиенти, Kopi Coffee са решили да нарекат себе си кафе клуб. Срещу 4.50 или 9 паунда/месец, членовете му получават съответно 100 или 250 грама деликатесно кафе, внимателно селектирано от експертни консултанти веднъж месечно.

Пакетите кафе произлизат от частни ферми по целия свят и, според уебсайта на компанията, имат деликатесен вкус и специален аромат.

Всъщност, Kopi Coffee представят себе си като клуб и предлагат единствено месечен абонамент, за да привлекат само постоянни клиенти; хитро и ефективно.

Но креативността на маркетинг стратегията им не приключва тук.

Елементът на изненада

Да продаваш мистериозен продукт е смело решение. Първо, защото трябва да го представиш достатъчно атрактивно, за да намериш клиенти. Хората днес са свикнали да бъдат изключително добре информирани, преди да направят покупка. Второ, защото трябва да задоволиш очакванията им за качество.

Явно Kopi Coffee се ръководи от смели мениджъри.

Всеки месец, сортовете мляно кафе са различни. И в повечето случаи, вкусът и ароматът им е изненада.

Има ли по-добър клиент от този, който тръпне в очакване?

За целта великобританската фирма праща брошури, които съдържат информация за кафето на месеца, със всяка пратка. Също така и ръководства за варене. Понякога клиентите получават и малки изненади – мерителни лъжици, сладки, и малки количества (колкото за една чаша) от бъдещите кафета на месеца.

Присъдата

Изобретателен, ефективен, красив начин да продаваш един продукт в изключително наситен пазар, при това само по интернет. Не мога да изразя уважението, което изпитвам към маркетинговия екип на Kopi Coffee. Но смятам, че една скромна статия в един не толкова скромен блог е добър начин да го споделя със света.

ИЗВЪН ТЕМАТА: Откакто с Поли създадохме буркана, участието ми в блога е плачевно малко. За сметка на това компенсирам с новия редизайн, който искрено се надявам да харесате. Бъдете здрави и креативни, приятели!Коментари

 1. Поли Козарова март 23rd

  Comment Arrow

  Чудесен пост! Елементът на изненада в маркетинг стратегията привлича нови клиенти и е чудесен начин за запазване на старите. А и конкурентите не винаги се сещат да изненадват, пък и не могат да предвидят кога ние ще изненадаме 🙂


 2. Иван Стоянов март 23rd

  Comment Arrow

  Със сигурност има достатъчно опити за маркетинг изненади, които са завършили с отчайващи резултати. Така че, седем пъти мери, веднъж режи. Иначе този блог ми харесва и чета всяка статия.


 3. Поли Козарова март 24th

  Comment Arrow

  @ Иван – интересна гледна точка. Ще можеш ли да се сетиш за един такъв пример? Според мен, ако изненадата е свързана с уважение към клиента и е ненатрапчива, много малка е вероятността да има „отчайващи резултати“.


 4. Comment Arrow

  @ Иван изобретателността изисква известна доза кураж, защото винаги носи известна доза риск. Въпрос на менджърски каприз е дали една компания ще следва традиционните, изпитани маркетинг практики, или ще опита да проправи своя път с иновативни или креативни идеи.

  Но със седем пъти мери, веднъж реши, съм изключително съгласен.

  Както в бизнеса, така и в живота без правилните решения сме наникъде. Затова подходящи цели, адекватни методи на проследяване на прогреса по тях, и обмислени решения са практичният подход да постигнеш успех в бизнеса.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Димитър Николов

Маркетинг консултант. Позитивно мислещ градивен човек, който обича да превръща идеите си в реалност. Съавтор на буркана.