За символите и смисъла

Да ви се похваля – днес постигнахме с нашия дизайнер чудесно графично представяне на един от основните продукти, предлагани от фирмата ни – ERP система Infor 10 Enterprise (LN).

В търсене на този символ съм от няколко месеца и затова съм много доволна, че най-после го открихме.

ERP системата е продукт от класа на управленските информационни системи

За всички, които не са чували – ERP системата е софтуерен продукт от класа на управленските информационни системи. Това е софтуер, който обединява информационно всички отдели в една компания и прави възможно оптималното използване на нейните ресурси – човешки, финансови, материални, производствени.

ERP системата е широко разпространен мениджърски инструмент

В икономически развитите държави ERP системата е широко разпространен мениджърски инструмент. Нещо, с което всяка фирма се снабдява, когато порасне. Просто е ясно, че когато дейността на фирмата се разрасне, събере се голямо количество финансова и продуктова информация и операциите станат по-сложни, а служителите – повече, тогава тази сложност просто не може да се управлява от хората с помощта на хартия и молив. И компаниите внедряват ERP система, за да могат да овладеят сложността и да се разрастват.

Е, надълго се разпрострях. Ама как да го обясня по-късо?

Система Infor ERP LN  e водещо световно решение от висок клас

Компанията, за която работя – SM Consulta, се занимава с управленски информационни системи още от самото си основаване. И от много дълго време внедрява една от най-добрите ERP системи от висок клас в света – в началото позната под името Baan, след закупуването на продукта от компания Infor – под името Infor ERP LN, а в момента – ребрандирана като Infor10 ERP Enterprise (LN),

Това е една невероятна система. Признавам си, че бях привлечена именно от качествата на системата във фирма SM Consulta. Разбира се, после открих и други добри причини да работя там. Но… в началото беше Baan.

Та системата акумулира в себе си над 30 години опит в управление на производството:

  • Всички основни производствени среди – независимо дали произвеждате за склад (тоест, самите вие имате масов продукт), по поръчка или асемблирате продукти, могат да бъдат управлявани с тази система.
  • Няма метод на планиране, който да не е включен в нейния арсенал от полезни инструменти – създаване на производствени планове, планиране на материалните ресурси, на производствения капацитет, графично планиране…

Освен може би най-богатия и добре развит инструментариум за планиране и управление на производството, Infor ERP LN има някои уникални особености, които със сигурност всеки мениджър, който използва от години бизнес софтуер, ще оцени:

  • В системата има вградено средство за моделиране на бизнес процесите. С него може да се изгражда бизнес модела на една компания като се използват стандартни методи за моделиране. Системата се разпространява с предефинирани модели на бизнес процесите, което позволява на компаниите да се възползват от добрите практики на лидерите в тяхната индустрия. Нещо, което се разпространява по принцип отделно от ERP системите, тоест с обикновени думи казано, струва доста скъпо…
  • Системата може да се използва като пълноценен инструмент за управление на качеството. Това е нещо доста ценно, защото знаем, че пазарните лидери се отличават най-вече по това, че техните продукти винаги изненадват приятно, тоест качеството за тях е приоритет. Но да се следи пълноценно качеството в повечето ERP системи просто е трудно, меко казано. За да се получи това, клиентите плащат скъпо и прескъпо за всякакви доработки и интеграции, от което в един момент ERP системата почва леко да нагарча… С Infor ERP LN не само се дефинират процесите за управление на качеството, но оперативно може да се контролира качеството на всяка фаза от жизнения цикъл на продукта.
  • В системата има пълнокръвен инструмент за планиране и управление на проекти. Така компании, които по принцип не работят проектно, могат спокойно да реализират своите инвестиционни или маркетингови проекти, без да се налага да закупуват отделен софтуер за това. При това работейки по своите проекти, те могат да прилагат ефективен финансов контрол, нещо, което не може да стане, ако счетоводната програма и системата за планиране и управление на проекти не са свързани. А те обикновено не са… А компаниите, които работят проектно-ориентирано, могат спокойно да планират, изпълняват и контролират всеки етап на всеки от своите проекти с Infor ERP LN.

Infor ERP LN има и много други уникалности… Дааа, мога да говоря с часове за тази система. Наистина, най-любимият ми продукт, откакто се занимавам с бизнес софтуер.

Но как да представим смисъла на този страхотен продукт без да говорим за него с часове?

И знаете ли какво му липсваше? Какво и на мен самата ми липсваше? Липсваше ми СИМВОЛ, който да представя богатството на този продукт. Само като го видиш, да разпознаеш системата. Да не я бъркаш с други. Символ, който съдържа СМИСЪЛА.

Честно казано, това е пропуск на самата компания Infor. Както и на много други водещи компании, разбира се. Често маркетинг екипите на по-малките компании се стараят много повече, за да скъсят разстоянието от продукта до клиента. Те използват по-смело различни маркетингови инструменти. Много често техните брошури и интернет страници наистина се отличават и запомнят. Защото използват езика на символите.

Но ние с Ники, нашият дизайнер, успяхме. Макар, че доста се поборихме един с друг, и с нашия консултантски екип, и с нашето его, и по стар български обичай – и с времето, и с нервите си…

Но ето го резултатът – това е символът на система Infor10 ERP Enterprise (LN). Оттук нататък тя ще си има лице в България. Няма да има нужда клиентите да четат дълги страници текст, за да си представят какво има в нея.

Мисля направо да я предложим на Infor за маркетиране на продукта навсякъде другаде. Тотално е в унисон със стила на голямата компания.

Според мен, стои направо елегантно! Какво ще кажете?Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.