Защо фирменото блогване не е това, което…

От три-четири години най-добрите блогъри пропагандират ползите от фирменото блогване. Най-известните маркетинг консултанти признават, че маркетингът не е това, което беше. Че е крайно време да забравим за егоцентричния маркетинг, фокусиран върху това, което искаме да спечелим. И да се фокусираме върху клиентите.

Единственият начин да го направим, е да имаме собствен канал за директна комуникация с клиентите. Като че ли фирменият блог е най-ефективният и най-евтиният такъв канал. Така изглежда в очите на специалистите. Обаче…

Защо толкова малко добри фирмени блогове има в България?

Все още практикуваме егоцентричен маркетинг

Вчера ми зададоха един много интересен въпрос – дали българският бизнес вярва повече в маркетинга, отколкото да речем, преди 5 години. В началото бях позитивна. Кризата накара много бизнемени да се замислят дали продават по верния начин.

Понеже всички загубихме клиенти, наистина започнахме да се замисляме защо? И как да не ги губим?

Но сме много далеч от ефективната вяра в силата на маркетинга. Българският бизнесмен усети, че маркетингът е средството, с което се намират повече нови клиенти и дори – начинът, да задържим старите. Но… все още не знае как точно работи това животно. Че не е просто еднократна кампания. Че не е само осигуряване на бюджет.

Че маркетингът е начин на мислене. И е успешен тогава, когато е фирмена ценност, приоритет и се практикува не само от самотници в маркетинг отдела…

Нямаме качествени маркетинг специалисти

Много съжалявам, но това е самата истина. Няма достатъчно качествени хора, които да поддържат добри фирмени блогове. Стигнали сме до ситуация, в която компетентностите в бизнеса са концентрирани в главите на много малко хора. Обикновено собствениците и техните най-близки приближени, пардон – един-двама оперативни мениджъри.

Това са супер заети хора, които просто издъхват. Същевременно не са се доверили на други хора в компанията и не са успели да си възпитат добри специалисти. Повечето служители в типичната българска компания не знаят защо работят точно в тази компания. Те са там само заради това, че трябва да са някъде. Те стоят от ден до пладне. Те не притежават компетентностите, необходими за успешен устойчив бизнес… В това число и маркетинг специалистите ни.

Просто и тъжно. Няма кой да пише в българските фирмени блогове. Няма компетентни хора, които могат да отделят няколко часа време на седмица, за да има ефект от фирмения блог.

А с аутсорсинг рядко се получава… Защото, ако във фирмата няма такива хора, извън нея пък са още по-малко…

Не сме постоянни и искаме бързи резултати

Хайде, давай, бързо! Това е една от любимите реплики на българския мениджър. За къде точно бързаме? Да прелъжем поредния клиент? Да издадем още една фактура? Да платим още едни заплати? Така ли трябва да се прави бизнес през 21 век?

Ако нямаме търпението да говорим истински с клиента, нищо няма да се получи. Ако не го правим постоянно и внимателно, ефектът ще е съмнителен.

Малко като дядовците на снимката. Хората обичат да общуват тогава, когато имат време да го правят и когато техният глас се чува. И когато цялото време на света е тяхно… Тогава стават приятели.

Успешно фирмено блогване!Коментари

 1. Събина май 30th

  Comment Arrow

  „Защо толкова малко добри фирмени блогове има в България?“ – а Вие защо говорите като йода? 😀

  Според мен причината да има толкова малко хубави и полезни корпоративни блогове е, че повечето се правят м/у другото. Ако на някой в екипа му остане време и разбира се време много рядко остава. 🙂

  Лек ден!


 2. Поли Козарова май 30th

  Comment Arrow

  Ами сигурно се чувстваме помъдрели от възрастта. Това е едно от предимствата. И илюзиите й 🙂


 3. Comment Arrow

  „Ако на някой в екипа му остане време и разбира се време много рядко остава.“

  Това е основната причина. За да има добър блог е необходимо да са ангажирани повече хора от фирмата и със сигурност и управителя иначе е много трудно в дългосрочен план.

  А и в един момент шефа пита: И каква е ползата от статийките ти, кой ги чете и какво от това. Я свърши нещо сериозно.

  Трябва много страст и поемане на отговорноста да се превърнеш в лидер на мнението. Да имаш смелоста да заявиш поизцията си и да я отстояваш. А това не става ако управителя не е зад теб и не вярва в блога.

  За мен това е основната причина.

  Но според мен има блогове, които се справят добре. Вярно малко са, но във всяко нещо е така. добрите примери са по-малко.


 4. Comment Arrow

  Има, има ама няма кой да ги поддържа. Обяснете ми защо бизнес хората не виждат тяхната сила. Ако се вложи в един блог той може да продава 100 пъти повече от един магазин в някой забутан квартал или малък град.


 5. Пламен май 31st

  Comment Arrow

  Въпроса е дали за всеки бизнес поддържането на блог е добра инвестиция. Малък пазар с къса история сме. Няма много опит кое е печелившо и кое не. И кое си заслужава и кое не.

  На мнение съм, че повечето блогове се правят за оптимизиция, не че се чете толкова от хората. Ежедневно ги питаме нашите клиенти – какво гледате в сайта. Ами цените и телефона. Това е, просто не ги интересува друго. Което е ужасно.


 6. Поли Козарова май 31st

  Comment Arrow

  @ Пламен – това също е много верен въпрос! За какъв бизнес и при каква големина на фирмата и пазара е рентабилно да се поддържа блог, и ефективно – също. Тук в България няма натрупана статистика, няма и обективна преценка на ситуацията. Специалистите по интернет маркетинг твърдят, че интернет маркетингът е лекарство, което помага на всички. А дали е така?


 7. Калчо юни 18th

  Comment Arrow

  Последното е абсолютно вярно. Трябва да се провери дали има нужда от поддържането на фирмен блог или не. Отделно от това, благодарение на възможностите на броячките може да се види кой къде отива на сайта ти, колко време стои, след като прочете нещо на коя страница отива или си тръгва въобще.

  Всички тези данни се взимат и в рамките на седмица се прави анализ, който вече лесно ще покаже накъде трябва да се работи и въобще трябва ли да се работи.

  Има един много хубав пример със Слави Трифонов, който купува за Годжи някаква ултра модерна бас китара, каквато има само на още пет места в света. Причината да го направи е, че българската публика го заслужавала. Да приемем, че наистина за това го е купил, но на 99,99999 от българите им е все тая с какво свири Годжи. Дали с обикновена китара или с ултрамодерна.

  Същото е и с блоговете. Ако на 99.999 не им пука дали имаш блог за какво да се хабиш?


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com