Как да работим с блогъри?

Отдавна си мисля за подобна публикация. Много хора от бизнеса са ме питали как могат да ползват блогърите за популяризиране на свои продукти или промоции. Други ми пишат директно за да използват блога ни като евтина и бърза PR среда.

Силните блогове са влиятелна медия

Безспорно е добре, че българският бизнес осъзна значението и силата на блоговете като медия. Факт е, че само допреди една-две години това масово не се разбираше.

Днес в България вече има над 50 блогъри, които са активни от няколко години, техните блогове са посещавани непрекъснато, приятелите им са много, а гласът им се чува.

Затова все по-често хората от бизнеса ни пишат. Лаская се и аз от мисълта, че Маркетинг Буркан е сред ухажваните от бизнеса блогове, но…

Моят опит в сътрудничеството с бизнеса е по-скоро тъжен

Първи вариант – изпращат ми е-мейл с обръщение „Здравейте, Рени“ и кратък текст за новото, велико постижение на фирмата. Прикрепено е прес-съобщение, а молбата е да го публикуваме в блога. Не се казвам Рени, но отварям прес-съобщението. То е написано сухо и формално, сякаш е извадено от примерни текстове към учебник по бизнес отпреди двадесет години. Това, което съдържа, няма нищо общо с тематиката на блога ни, нито с интересите на нашите читатели.

Моята реакция? В началото си губех времето и задължително отговарях на мейла, като обърквах името на адресата. По този начин се надявах следвашият път от фирмата да бъдат по-внимателни, като търсят сътрудничеството ми. Обяснявах подробно каква е целта на блога ни, защо сме станали блогъри и че не предлагаме услуги за формално информиране по теми, които не интересуват читателите ни – нито платени, нито безплатни.

Вече не го правя. След десетия подобен мейл реших, че няма смисъл.

Втори вариант – фирма организира събитие, това е най-често обучение, семинар, конференция. Набелязва си няколко блогъра за потенциални медийни партньори, изпраща им стандартно предложение за това колко процента от направените продажби през блога ще получат и еднакъв банер за събитието и… толкова.

След това, по едно и също време всички блогъри започват да пишат за това събитие. Едно и също нещо. Едно и също послание. Едно и също търговско предложение. За около една седмица преставам да чета други блогове – просто знам какво пише в тях.

Аз не се включвам в информационно-промоционалната кампания. Защото не обичам да съм анонимен търговец в интернет. Аз съм вложила много усилия, време, средства, надежди, мечти и емоции в блога си. И не искам да съм една от всички, използвани като евтини страници на стандартен ежедневник. Освен това, уважавам читателите си. Искам това, което намират в блога, да е уникално. Иначе могат да си го прочетат … откъдето и да е.

Трети вариант – канят ме да посетя събитието и да отразя своите впечатления от него. Аз нямам свободно време в изобилие, темата е вече доста експлоатирана и… просто не отивам. Отново около седмица след събитието не чета други блогове. Във фейсбук всички приятели блогъри публикуват внезапно, спонтанно и много собствени снимки от това събитие и страшно много се радват…

А как  да работим с блогъри все пак?

Ето каква е моята собствена позиция по въпроса – надявам се това да помогне на бизнеса как да използва силата на блогърите.

Първо, откликвам на подобни предложения само тогава, когато тяхната цел съвпада с интересите на по-читателите на Маркетинг Буркан. Този блог се пише заради тях и неговата тематика е маркетинг. Нашата цел е да публикуваме размисли и идеи за това как най-успешно да маркетираме в български условия. От време на време публикуваме по-размити и общи размисли, но те са наши лични и не са провокирани отвън, просто споделяме неща, които смятаме, че са важни за нас и за нашите приятели в блога. И които ни правят по-добри в живота и в бизнеса…

Второ, в нашия блог никога  не постъпваме елементарно. Не публикуваме дословно изпратени готови текстове, нито промоции и търговски предложения, които могат да се срещнат по едно и също време на поне още десет места в блоговете. Маркетинг Буркан има уникално съдържание. Тук писаници „copy-paste“ не са любими…

Трето, ако темата, по която бизнесът предлага да си сътрудничим, представлява интерес за нас и има нещо общо с насочеността на блога ни, инвестираме повече време и усилия, за да изработим стратегия, която е уникална. Нашите публикации са различни – наблягаме на предисторията на събитието, на особеностите на фирмата, на това как тази фирма прави маркетинг, какво е уникалното в нейния бизнес модел или търговско предложение… Така че – ако искате да работим заедно, помислете повече как можем да го направим.

Ние приветстваме всяка оригинална идея, която ще бъде интересна и полезна за читателите на нашия блог 🙂Коментари

 1. Пламен юни 25th

  Comment Arrow

  Поли, за да има такова предлагане от страна на бизнеса е ясно, че има и такова търсене от страна някои блогъри. За някои от тях това е средство за прехрана или поне един от основните начини.

  Отразяват в блога и пишат 1-2 положителни статии за събитието.

  Но нали блоговете са своего рода Медия. А коя медия не се издържа от PR статии, реклама и други подобни? Да приемем, че това е част от играта и това е.

  А бизнеса да приеме, че не може към всички да подхожда по един и същи клиширан начин.

  Като сме заговорили – я напиши една хубава PR статийка за нас 🙂 🙂 🙂 :).


 2. Поли Козарова юни 25th

  Comment Arrow

  С удоволствие, за вас винаги. По начина, за който говоря в поста – каня те да направиш пост за това как маркетираш, какви са предизвикателствата и ако имаш нужда от съвети и идеи – да викнем на помощ маркетинг войнството на Буркана?


 3. Спас Попов юни 26th

  Comment Arrow

  Аз пък с много мъка намирам хора да напишат интересни статии на блога ни:

  http://blog.mediadesign.bg

  За сега мисля, че успявам, но ми коства доста усилия.

  Интересно ми е дали може да направим нещо съвместно.


 4. Comment Arrow

  Със сигурност ще е добре за блогърите ако успеят да договорят това, което много информационни медии правят – така нареченото информационно обслужване. Сключваш договор с някоя компания за период от време или брой публикации, запознаваш се отблизо с тънкостите на компанията и съвместно публикуваш неща на различна тематика, свързани обаче с дадената фирма.

  Дали това е възможно обаче? По-скоро не.


 5. Поли Козарова юли 3rd

  Comment Arrow

  По принцип е възможно, аз бих го направила, ако темата на публикациите съвпада с тематиката на блога, и ако съм абсолютно убедена в истинността на информацията, предоставена ми от фирмата и в стойността на самата фирма. Твърде много „ако“? Да, но аз ще гарантирам с името си…


 6. wolfgirl август 28th

  Comment Arrow

  Много вярна публикация, но за жалост някои PR-и не са я прочели. Наистина няма нищо лошо в събитията и мострите, но феномена на стадото след едно подобно събитие е на лицр. Всички вкупом пишат за събитието едно и също, с еднакви снимки и еднакви възхвали. Е наистина омръзва в рамките на една седмица да четеш едно и също нещо.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com