За приказките и маркетинга

Със сигурност сте подочули, че заедно с още четирима приятели, които също са блогъри, спретнахме е-книгата „100 български маркетинг приказки“. Може би знаете и, че ще я пуснем официално на 20 юли – наистина, доста в средата на лятото, но пък ще си имате още едно интересно четиво за отпуската.

Eто една възможност да надникнете зад кулисите.

Това е проект, който започна още в началото на годината. Ще ви разкажа как се роди идеята, какви бяха намеренията ни и какво се случи докато работехме над книгата…

Една зимна вечер, в началото на тази съдбоносна 2012 година, докато си обменяхме мисли по мейла, ние със Стефан Русев разбрахме, че имаме обща мечта – да издадем най-доброто от блоговете си в една книга, за да може без да търсите и ровите до безкрайност, да получите в концентриран вид постовете, които са предизвикали най-голям интерес през годините.

Решението за обща книга с най-добрите ни маркетинг постове дойде много бързо.

И започнахме да мислим за заглавие. Признаваме си честно, че постъпихме малко егоистично, понеже взехме решението за името на книгата още преди да сме поканили други в екипа.

Аз съм страхотен фен на приказките, малко закъснял. До много късна възраст откривах приказки и автори, които ме грабваха. И понеже ежедневно пътувах до университета с електричката Перник-София, често приятелите, с които пътувахме заедно,  ми се подсмиваха. Защото докато те играеха карти или спяха, аз пък си четях Мечо Пух, муминтролите или Алиса в страната на чудесата.

Признавам си и още нещо – култови реплики от приказни книги ми служат, за да разпозная хората от моята кръвна група. Досега не ми се е случвало да се сприятеля с някой, на който тази част от интелекта му липсва.

Приказното заглавие си е съвсем на място.

Да правиш маркетинг в България си е малко като да не се страхуваш от змейове, омагьосване и търсене на принцеса през девет земи в десета. Да си го кажем истински – много е трудно.

Още по-трудно беше преди петнадесет години, когато аз започнах да се занимавам с това. Защото нямаше учебници по маркетинг на български език (или поне за истински маркетинг, а не това, което пишеха за него преди 1989 година), нямаше достатъчно академични преподаватели по бизнес дисциплини без „онзи“ бекграунд, нямаше и маркетинг специалисти. Така че аз почти нямаше от кого да се уча в България.

Сега, разбира се, това е променено, и слава богу, но това, което още предстои да се случи е – българският бизнес да повярва в силата на маркетинга.

Книгата има за цел да помогне на българския бизнес да повярва в маркетинга.

Да повярва, че маркетинг специалистът или звеното има същата роля и място като другите експерти и отдели във фирмата.

Да повярва не дотам, че да си назначи най-после маркетинг специалист и да го остави да се занимава само с това, а не с всякаква друга бизнес бумащина или неща, с които няма кой друг да се занимава, а до степен, в която започне да създава и изпълнява маркетингови стратегии по един съвременен и компетентен начин, съответно с нужния бюджет за това.

Аз някак не мога да се съглася с това, което колегите в интернет пропагандират за маркетинга с нулев бюджет, защото няма ефект без бюджет, особено в дългосрочен план!

Връщайки се към е-книгата с маркетинг приказки, ние със Стефан поканихме колеги – блогъри на бизнес тематика, да се присъединят към нас, защото … колкото повече, толкова повече! Така в екипа дойдоха Тихомир Петров от блога Млад Маркетинг и Димитър Николов от Креативен. И започна голямото нощно писане.

Не след дълго време ни стана ясно, че може да сме специалисти по маркетинг, но с писането на книги нямаме достатъчно опит и затова се обърнахме към един истински, ама много истински писател – Тихомир Димитров, Аск Тишо.

Писането на книгата беше предизвикателство за нас.

Първо, всички ние сме доста ангажирани с пряката си работа, допълнителни проекти, семейни и лични неща, пътувания, командировки. Така че за нас всички това беше още един проект, в който вложихме личното си време и енергия. Поради това имаше периоди, в които работехме много интензивно и други, в които работата застрашително спираше и аха-аха… Но се справихме!

Второ, намирахме се на различни места и по време на писането на книгата така и не успяхме да се съберем всички заедно. Със сигурност не знаете, но книгата „100 български маркетинг приказки“ е написана от София, Варна, Добрич, Дания и Холандия. Това беше другото предизвикателство – да направим един добре работещ механизъм по този отдалечен начин.

Така че, пред вас е резултатът на скромните ни, няколко месечни, съвместни и нощни усилия. Решихме единодушно да разпространяваме книгата безплатно. Защото смятаме, че свободното разпространение на бизнес знания и идеи е нужно – на българските мениджъри, на хората, които работят в бизнеса, на хората, които се колебаят да започнат или не, на всички, които се питат какво се случва в бизнеса.

Искаме с тази книга да ви покажем приказната сила на маркетинга!

П.П. Малко сме изненадани от начина, по който някои колеги реагираха на новината –  още преди да са видели книгата, се въоръжиха с остър скалпел, сякаш обявихме, че организираме не представяне на книга, а публична дисекция на рядко животно 🙂 Няма как да се обидим или да се разсърдим 🙂 По-скоро им пожелаваме да впрегнат енергията си в по-добра и по-полезна инициатива от нашата!

Не ни съдете много строго – със сигурност не сме перфектни, но книгата е направена с много обич към вас, всяка грешка в нея е допусната случайно и е поправима!Коментари

 1. Пламен юли 10th

  Comment Arrow

  Аз съм от щасливците да я имам преди премиерата.

  До 60-та страница е супер :), по натам не съм прочел. В най – скоро време трябва да стигна края обаче.


 2. Поли Козарова юли 10th

  Comment Arrow

  благодаря ти, Пламене! давай нататък 🙂


 3. Comment Arrow

  радвам се, че ти харесва за сега Пламен. Дано и до края да си на същото мнение.


 4. Мирослав юли 11th

  Comment Arrow

  Страхотна идея, може ли да кажете откъде мога да я „дръпна“ тази книга?


 5. Поли Козарова юли 12th

  Comment Arrow

  На 20 юли започва великото дръпване на книгата. Моля, следете https://www.facebook.com/marketingprikazki?ref=ts


 6. Comment Arrow

  Малко глупав въпрос, но предполагам, че ще бъде безплатна и е необходимо само да харесаш страницата във фейсбук, нали?


 7. Поли Козарова юли 16th

  Comment Arrow

  Книгата ще се сваля свободно от специално изработен сайт. Моля, следете фейсбук страницата, на 20 юли ще започнем 🙂


 8. ники март 20th

  Comment Arrow

  Моля уточнете кой 20.07.2013 ли ? Както и сайта ? Много ще се радвам ако наистина стигне до мен . Искам да я прочете внучката ми както и аз.Благодарна съм ,както и доволна когато чуя или прочета за млади и амбициозни хора.


 9. Поли Козарова март 22nd

  Comment Arrow

  Книгата беше пусната 20.07.2012г. Можете да я свалите от http://www.marketingprikazki.bg
  Не знам дали ще бъде подходяща за внучката Ви – зависи колко е голяма 🙂
  Поздрави!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com