Заслужава ли си да имаме блог?

Този въпрос се отнася, разбира се, за фирмен блог. Често у нас се използва изразът „корпоративен“ блог, но всички си знаем мащабите и затова аз по-скромно наричам този специфичен и мой любим маркетингов инструмент „фирмен“.

Още преди 3 години, когато започнахме да списваме Маркетинг Буркан, с колегата ми по блогване – младата надежда на дигиталния маркетинг Димитър Николов, ние лансирахме идеята, че блогът е един много удачен инструмент за маркетиране. Това беше един от първите постове тук.

Сигурно си спомняте и че и двамата с Димитър сме в авторския екип на безплатната е-книга „Блогопедия“, която бе написана от дванадесет от най-популярните български блогъри и която си остана уникален проект в нашето онлайн пространство. Тоест, ние сме пристрастни и както сме споделили в Блогопедия – блогването е нашето ДАО.

По това време може би бяхме сред пионерите, които твърдяха подобно нещо в България. И наистина, бяхме твърдо убедени в предимствата на онлайн маркетинга. Днес, аз специално, след като вече имам над тригодишен опит в личното и фирменото блогване, мога да дам по-балансиран отговор на въпроса „Заслужава ли си да имаме блог?“

Не, не се предавам и не остарявам. Просто с течение на времето и натрупвайки стаж в блогването, се опитвам да видя различните гледни точки, плюсовете и минусите на този маркетинг инструмент.

Един познат бизнесмен  ми сподели, че е започнал блога си с много надежда и го е развивал с постоянство, но следейки посещаемостта на страницата си, наблюдава, че с времето резултатите са категорични. Хората идват, стоят много малко в блога и отиват на страницата с цените. Голяма част от посетителите пък изобщо не стигат до блога… Почти няма нови клиенти, които са му се доверили благодарение на фирмения блог… Интересни наблюдения.

Защо се е получило така?  Дали наистина винаги и във всеки бизнес е полезно да се поддържа фирмен блог?

Защо си заслужава да имаме фирмен блог?

Ето само няколко от най-важните предимства:

 1. Един от най-евтините маркетинг инструменти
 2. Ваша собствена фирмена медия, която можете да използвате за най-различни цели
 3. Лесна измеримост на резултатите
 4. Възможност за позициониране на екипа на фирмата като знаещ и можещ
 5. SEO-ефект – редовно поддържан, фирменият блог ви дава чудесна откриваемост в търсачките, на цена несравнима, с тази на AdWords
 6. Интерактивност – средство за активно и пълноценно общуване с посетителите на блога (да се надяваме, че те са част от целевата ви група клиенти)

Съществременно, има и трудности… както всяко друго нещо в живота.

Кои са затрудненията да поддържаме фирмен блог?

 1. Изисква се непрекъснато, почти ежедневно усилие и влагане на време
 2. Изискват се компетентни, интелигентни и чаровни блог-администратори (продължавам да твърдя, че е изключително голяма рядкост успешното outsourcing блогване)
 3. Посетителите на блога трябва да бъдат част от целевата група клиенти, в противен случай можете да си блогвате, колкото си искате, но резултатът ще е слаб
 4. Трябва да имате план за блогването – не може да отстреляш дивеч, без да знаеш в коя посока пускаш патроните
 5. Блогът трябва да се популяризира, особено в началото това иска ресурси и правилна стратегия
 6. Блогът трябва да се съчетае с другите маркетинг проекти
 7. Ако конкурентите ви вече са направили популярен фирмен блог, ще ви бъде много трудно да привлечете техните читатели към вашия…

Сигурна съм, че ще се сетите за повече от 6 причини да имаме фирмен блог. Ще се радвам да ги споделите с мен и с читателите на Маркетинг Буркан 🙂Коментари

 1. Comment Arrow

  Според мен си заслужава.

  Резултатите, които ти сподели според мен не са лоши или поне може да се разсъждават така: влизат в блога, прочитат нещо, което ги интересува, то им харесва и отиват на страницата с цени. И това е правилния начин. А тези, които влизат в сайта и не стигат до блога може да са видяли, че цените или други условия не са за тях.

  Според мен едно от големите предимства на блога е да се пише по теми, които интересуват клиентите и те са свързани с вземането на решение за покупка. И при търсене на отговор на тези въпроси клиентът попада в блога и научава за нас и от там научава цени, продукти и т.н. Какъвто и да е продукта ние търсим информаиця аз него и така чрез блога може да „уловим“ потеницалните си клиенти.

  Но нещата са свързани, ако сайта и нещета, които предлагаме не са на ниво, трудно с блог ще спечелим повече клиенти.

  Блогът си нашата медия – там можем да кажем всичко, което искаме да кажем в другите медии. Наистина всичко…..

  Според мен успех може да имаме само ако списването на блога е от хора от фирмата. Но за успеха, както и за целия маркетинг, е важна подкрепата на управителя. Ако той си мисли, че пишете разни драсканици,не ви подкрепя, не вярва в споделянето, не обръща внимание на това, което правите и се крие – бързо ще ви стихне ентусиазма. И шефа веднага ще каже – аз казах ли ти, че си губиш времето и ще изопачи информацията, че ползата е минимална.

  Според мен блога е страхотно решение за малки, нишови, специализирани фирми, които не се конкурират на база цени, а на различните подукти, които правят. И чрез блога ще се докажат като различни и интересни.

  Интересно би било да направим едно проучване сред фирмите, които имат блогове какви са ползите от блогването.


 2. Пламен юли 25th

  Comment Arrow

  Ами, ако хората не влизат в блога? Казват – сайта е страхотен, пише нещата, които ни интересуват, лесно се ориентираме… Но в блога не се влиза :).

  Аз имам идея как да насоча повече хора да влизат в нашия блог и ако е успешна, ще споделя. Наистина ми се ще хората да четат блога, защото се старая да пиша полезни неща за тях.


 3. Comment Arrow

  Идеята на блога е да достигнеш до хората и да ги накараш да отидат на сайта и да направят това, което искаш. Ако го правят без да четат блога значи сайта е добър и си върши работа. Това е страхотно. Тогава би трябвало да се ползва блога за надгражадне на тези позиции.


 4. Поли Козарова юли 25th

  Comment Arrow

  Гледната точка на Стефан е винаги много практична и обикновено дава още един ъгъл, под който може да се разгледа всяка една маркетингова тема. Затова обичам да разговаряме, затова е и този блог… В разговора (не в спора) се ражда истината 🙂


 5. Жоро юли 30th

  Comment Arrow

  Всеки блог ти дава широта на темите и съответно по-голяма възможност за привличане на читатели. В блога си можеш да обхванеш събития в бранша и съответно да бъдеш мобилен и гъвкав, нещо което става много трудно в сайта.

  Фактът, че хората идват в блога ти и отиват на сайта малко след това е нормален. Просто хората не обичат да четат, а искат да получат всичко веднага и на готово. Сдъвкано. Така е в интернет.


 6. Мескун август 13th

  Comment Arrow

  Според мен зависи най-вече от пазарната ниша на блога. Много е относително, но задължително трябва да се пробва, за да може да се види има ли положителни резултати.

  За времето, което трябва да отделиш за блога съм съгласен, едно че трябва да го пълниш с качествени статии, които трябва да са уникални, трябва и да го оптимизираш непрекъснато.


 7. Ивайло Иванов август 28th

  Comment Arrow

  Всичко е много хубаво и е супер да се работи на много планове, но проблемът е в парите. За един качествен блог се иска човек, който да се занимава основно с това. Да може да чете различни неща, да е актуален, да списва внимателно и да проверява. Кой ще му дава заплата за нещо такова?

  А иначе да си сложиш фирмен блог с два поста в годината, може и без него 🙂


 8. Поли Козарова август 29th

  Comment Arrow

  @ Ивайло – Благодаря за проявения интерес и добре дошъл в Маркетинг Буркан! Всъщност, с всеки маркетинг инструмент е тъкмо такава ситуацията – трябва да се прецени баланса между разходите и ползите. Ако няма резултати от рекламата, значи не трябва да се рекламира точно по този начин. Така е и с блогването.

  Продължавам да смятам обаче, че ако фирмата е нова и малка, блогът е отличен и евтин маркетинг инструмент. Особено в някои бизнеси, които изискват пряк контакт с потребителите и високо ниво на информираност – например, във вашия случай.

  Блогът е незаменим и когато става въпрос за онлайн бизнес, който е в началото си, или пък е допълнение към основното занимание на неговите собственици.

  И в двата случая самите собственици са най-подходящите блогъри. Както и когато е малка фирмата и става въпрос за традиционния маркетинг, самите собственици обикновено правят маркетинг в първите 2-3 години на бизнеса.


 9. Leni септември 4th

  Comment Arrow

  В общи линии почти винаги мнението ми се покрива с това на Стефан :). Спомням си че преди време пак тук коментирахме колко са корпоративните блогове у нас и кой ги списва. Мисля, че един от проблемите на „някои“ съвременни фирми е в това, собственика да се убеди, че социалните мрежи са ефективен инструмент за популяризиране на бизнеса, стига разбира се да се използват правилно – както казва Поли да знаеш къде стреляш и по какво. Казвам го от опит защото не веднъж в моята практика съм се сблъсквала с управители от „онова“ далечно за нас време, за които блога е просто губене на време и клатене на крака, докато реално (според тях) можеш да излезеш на улицата и да докараш някой и друг клиент…


 10. Пламен септември 5th

  Comment Arrow

  Блога просто е още един инструмент за комуникация с клиентите.

  Трябва да се прецени дали да се включи в микса и освен някой на улицата да има и някой, който да си клати краката и да се грижи за блога.

  Или да не се включва :). Но никой инструмент не бива просто ей така да се отхвърля. Опа, ние отхвърляме Телевизията :), по обективни причини :).

  Блога е сравнително евтин ресурс, но не и безплатен. Безплатен ми е на мен, защото сам го пиша, но понякога ми идва нанагорно и има периоди от десетина дни, когато не вписвам нищо. Затова ще се радвам, когато дойде момента някой да ми помага. Иначе засякох, че при някои търсения статии от блога излизат на първи позиции, което е излишно да коментирам.


 11. Поли Козарова септември 5th

  Comment Arrow

  Да, трябва да правим разлика между евтино и безплатно. Ние в България ги объркваме тези неща. Маркетинг с нулев бюджет – еее, няма такъв маркетинг. Това е нискобюджетен маркетинг, и той си има както своите предимства, така и своите неудобства, и даже – рискове.

  Пожелавам ти скоро да дойде момента 🙂


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com