Еволюцията на блогването

Сигурно си спомняте как преди повече от две години с дванадесет колеги по блогване написахме за вас безплатната е-книга „Блогопедия“ – най-пълният ресурс за блогването у нас. Радвам се, че книгата е още актуална и има почитатели, и даже вече се цитира в академичните среди…

Една интересна тема, която беше включена в „Блогопедия“  е една глава, написана от моя милост, за професионалните блогове, и по-точно – мечти за тяхното бъдеще. Ако ви интересува, можете да я прочетете тук в сайта на книгата.

Сега, повече от две години след написването на „Блогопедия“ и след бурното процъфтяване на социалните мрежи, се замислих какво се промени в блогването и за блогърите през това време. С почти тригодишния си опит в един от най-известния блогове на бизнес тематика у нас, който имате удоволствието да четете, аз често мисля напоследък по този въпрос.

Да си припомним за основните видове блогове, които разгледахме в книгата

Според нас, по това време, блоговете биваха

 • Лични – блогове, списвани от отделни хора, които искат изява за себе си изобщо, в непрофесионален план. Още ги нарекохме блогове – дневници… Всъщност, именно така възникна блогването.
 • Корпоративни или фирмени – блогове, които се използват като средство за онлайн маркетинг на дадена фирма, независимо от големината й и бизнеса, в който се намира. Обикновено се списват от екип, който е част от фирмата или пък (но по-рядко) се аутсорват.
 • Професионални блогове – блогове, списвани от отделни експерти или екипи от експерти в дадена област на човешкото знание. Най-често това са блогове на бизнес тематика, по-рядко, свързани с наука или изкуство. За съжаление ,това все още е факт…
 • Политически блогове – блогове на политически формации, които се използват обикновено за предизборна агитация и са нещо като временни явления. Пишат, очароват, обясняват… а после забравят, че е имало блог.

Сега бих добавила в тази класификация още блогове на

 • Правителството, държавните и общински институции – нима Министерството на образованието в една страна, или кметството в един град няма нужда да поддържат блог? Има, и то огромна нужда от този вид комуникация с обществеността…
 • Блогове на неправителствени организации – сдружения, фондации, религиозни организации… Това е една страхотна медия, която могат да използват за да поддържат връзка с потенциални партньори и всички заинтересовани лица…

Трябва да признаем факта, че все още в България почти няма такива блогове.

Какво се промени в блогването през последните 2-3 години?

Ето някои тенденции, които се наблюдават според мен

 • Появи се огромно количество блогове, които е трудно да бъдат класифицирани и систематизирани. Не просто се намираме в блогосфера, а сме изгубени в блогоокеан. И няма кой да ни покаже посоката, ако се интересуваме от смислени блогове за бизнес в България, кои са най-посещаваните, най-редовно списваните, най-качествените. Същото е и за блоговете за изкуство, за политика, за … всичко. Трябва ни пътепоказател в блого-океана.
 • Същевременно много блогъри позагубиха ентусиазма си. Докато малкото блогъри в България преди 2-3 години сякаш ежедневно се състезавахме да напишем нещо ново, интересно, привличащо повече посетители и коментари, сега сме се… успали направо. Ако в блога се пише 2-3 пъти месечно, това си е страхотна динамика. Същото важи и за дизайна на блоговете. Повечето от колегите не са ги променяли доста отдавна. А освен качественото съдържание, добрият дизайн също привлича интерес и говори за ниво.
 • Коментаторите? И те май позагубиха ентусиазма си. Защо ли? Дали поради по-малкия брой публикации, дали поради това, че трудно се ориентират в големия брой блогове, дали поради възможността неограничено да се изявяват в социалните мрежи, при това с по-малко усилия и без опасност да се изложат твърде много.

В заключение

Според мен, като цяло се чувства забавяне на темповете. Отлив на читатели към социалните мрежи. Има нужда от поочистване на блогове, които никой не поддържа. Има нужда от пътепоказател в света на качествените блогове. Има нужда от консолидиране на качествените блогове по теми.

Ще се радвам да чуя и вашето мнение 🙂Коментари

 1. Лили септември 5th

  Comment Arrow

  Според мен блоговете вече просто няма как да се конкурират с присъствието на авторите в социалните мрежи. Те дават много по-голям достъп до възможности и намиране на читатели, а когато блогърът е качествен, то тогава всичко става лесно.

  Между другото, напоследък забелязах, че вече има и влогъри или видео блогъри. Как гледате на това като ново явление.


 2. Поли Козарова септември 5th

  Comment Arrow

  Сигурна бях, че пропускам нещо в поста… Да, влогърите се увеличават непрекъснато. Последен чудесен пример у нас – Нова Култура на Тодор Христов 🙂 Мисля, че са хубаво явление, ако имат добра визия и идея, както е в този случай.

  За авторите в социалните мрежи… Е, можем да поспорим какво може да се каже като количество там, дали хората четат дълги мнения, дали четат сериозни мнения? По-скоро това е поле за комуникация, по-емоционална и непосредствена, но за сериозно постване не може да се говори спорез мен…


 3. Пламен септември 7th

  Comment Arrow

  Какво има за чудене?!?!?

  Преди 2-3 години е било на мода. И всеки се е занимавал. Сега вече се отсява и се занимава само онзи който наистина му е интересно.


 4. Стефан Русев септември 10th

  Comment Arrow

  Има нещо такова Поли като забавяне на темповете.
  Една от причините, че някои от блогърите работят и по други проекти.

  Всяко нещо има развитие, надолу и нагоре. Но аз вярвам, че развитието предстои. Надявам се.


 5. Поли Козарова септември 10th

  Comment Arrow

  @ Пламен – не знам дали беше точно мода, но беше новост и хората експериментираха, нямаше и други начини да популяризираш идеите си, да покажеш какво мислиш… Фейсбук промени доста нещата, макар че аз мисля, че в социалните мрежи поведението на хората е съвсем едно, а в блоговете – друго. А също и вида, и качеството на информацията, която може да се споделя и обменя.

  @ Стефан – Аз и преди да стана блогърка, си работех по много проекти. Просто исках да споделя за тях, да намеря съмишленици, да си сверя насоката… Ако човек има какво да каже на света, той не бива ту да иска, ту да не иска, нали? Повече постоянство ни е нужно на нас, българите. Включително и в блогването. Лесно се ентусиазираме, но и лесно се отчайваме…


 6. Мария Антова септември 14th

  Comment Arrow

  Според мен това с блого-океана и оринтирането в него си е направо пазарна ниша. Който направи достатъчно качествена рейтингова система ще направи фурор. Разбира се говорим за наистина голям проект.

  Пък и една външна оценка, винаги може да е добър стимул за обновяване и развитие.


 7. Поли Козарова септември 14th

  Comment Arrow

  Външната оценка е полезна и на читателите – все пак, не е лесно да се ориентират в морето от информация. Трябва да има не само рейтинг на интереса към дадена тема, а също и оценка на актуалността и качеството на съдържанието 🙂


 8. Стойне Василев септември 25th

  Comment Arrow

  Не мисля, че има отлив на читатели от блоговете към социалните мрежи. Сайтове като Facebook и Google+ са само още един начин (още една платформа) да намериш качествено съдържание.

  Не мисля, че човек интересуващ се от тема като лични финанси ще спре да чете добри статии в блоговете и ще „цъка“ безцелно във Facebook.

  Относно блоговете, моето наблюдение е, че първоначалния романтичен период при тях вече премина и сега всеки блогър търси уникална ниша, за да я запълни с качествени материали.


 9. Поли Козарова септември 25th

  Comment Arrow

  Според мен отлив има – това са точно читателите, които са по-склонни към кратки и емоционални коментари и комуникации, и които нямат задълбочени интереси в дадена област, а са по-многоканални 🙂

  Всъщност, комуникацията във Фейсбук и G+ e коренно различна, а G+ изобщо не можа да се развие като социална мрежа до размерите на Фейсбук, защото се появи доста късно.

  Като експерт по финансови въпроси със сигурност знаете къде Ви е силата – Фейсбук може да убеди клиентите в личния Ви чар и широтата на интересите Ви, но едва ли във Вашата компетентност във финансовата сфера. Тук блоговете са просто медия без конкуренция 🙂


 10. Стойне Василев септември 26th

  Comment Arrow

  Ако говорим за специализираните блогове, основните им читатели не са мигрирали към FB и G+. Отлива към социалните мрежи е само на читатели, които постват и лайкват снимки на бебета и малки котенца, които така или иначе не са основните читатели на блоговете.

  За G+ съм убеден, че ще се развие и ще изпревари FB по брой на потребителите. Причината е, че от икономическа гледна точка FB все още няма бизнес-модел, т.е. не знае как да генерира приходи.

  Докато Google и досега е печеливша компания и интегрирането на всичките й услуги в едно ще и донесе още повече успехи.


 11. Поли Козарова септември 26th

  Comment Arrow

  Интересно е мнението ти. Аз продължавам да смятам обаче, че когато навлезеш в заета ниша, окупирана от силен лидер като Фейсбук, много трудно ще го настигнеш, дори не става въпрос за изместване. Практиката показва, че след над година живот на пазара G+ има около 100 милиона активни потребители срещу над 900 милиона във Фейсбук. Може да имаш перфектно измислен бизнес модел, но как ще привлечеш хората от едната мрежа в другата?

  Освен това, Google имаха вече няколко неуспешни проекти с услуги, които смятаха да развиват и които спряха. Така че аз не съм оптимист за G+.


 12. Стойне Василев септември 26th

  Comment Arrow

  Според мен, това което липсва сега на G+ е ангажираността на хората. Те много по-малко харесват и споделят информация, отколкото във FB, но това ще се промени. Също така да не забравяме, че FB в началото стартира много по-бавно в набирането на потребители и беше по-скоро студентска, а след това и професионална мрежа. А и нищо не е вечно. Myspace го доказаха.

  В тази връзка, ще ми е интересно да прочета как бизнеса гледа на едно корпоративна страница във FB – дали само като канал за комуникация и популяризиране на марката без ясен резултат (като не броим феновете, лайкнали страницата) или като на реален начин за увеличаване на продажбите.


 13. Поли Козарова септември 26th

  Comment Arrow

  Естествено, нищо не е вечно под Слънцето. Според мен именно това беше шансът на G+ – да се позиционира по-фокусирано, за конкретна целева група. Но лично моето усещане е, че не се получава… Фейсбук трябва много да сгафят, за да ги измести от пазара нов силен играч.

  Темата, която предлагаш, е много интересна. Аз смятам, че Фейсбук страницата не е подходящо занимание за всеки тип бизнес и всяка фирма. Трябва да подготвя отделен пост затова.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com