Маркетингът на новото време

Промяната се осъществява с ускоряващо темпо, днес не е като вчера, а утре ще бъде различно от днес. Глобализацията, технологичният напредък и дерегулацията предлагат безкрайни възможности.

Развитието на технологиите в наши дни, даде възможност да се създадат онлайн магазини, да се извършват онлайн услуги и да имате бърза, обратна връзка от вашите клиенти. И така се роди дигиталния маркетинг.

Кое избирате – традиционния или дигитален маркетинг? В този случай не говорим за война, тези две концепции взаимно се сработват.

Но с какво дигиталният маркетинг е малко по-добър от традиционния?

 • дава шанс на креативността и новаторството. Бъди креативен и ще успееш!
 • дава шанс да направите по-ефективни и здрави връки с клиентите;
 • не е важен бюджета, важна е идеята;
 • поддържане на онлайн репутация;
 • поддържане на лоялността;
 • по-лесно идентифициране на потенциалните клиенти.

Да бъдеш лидер в интернет пространството не е лесно.

Запомнете, че великите лидери не се фокусират върху популярността.

Бъдете източник на нова информация, услуга или нов продукт.

Покажете страстта, както Стив Джобс говореше за всеки продукт на Apple.

Покажете, че сте истински, а не фалшиви. Ако чрез социалната мрежа имате връзка с вашите клиенти, покажете как “говори вашата компания” и че тя е създадена благодарение на тях.

Вдъхновявайте!

Не бъдете последователи, бъдете откриватели!

Не се страхувайте да експериментирате, дигиталния маркетинг е нова концепция, която се разработва и със сигурност има още неоткрити възможности.

Създайте социална кампания, ангажирайте съзнанието на клиентите ви с вашият бранд. Търсете нов начин за спечелване на нови клиенти чрез стимули и оферти.

Забравете за старите правила.

Harley-Davidson е пример за компания, нарушила всички правила на маркетинга. Вместо да предприемат скъпи, маркетингови проучвания, те организират клубове на купувача, изпозват творчески PR и се съсредоточават върху спечелване на лоялността на клиентите в дългосрочен план.

Не се страхувайте да нарушавате правила, може би точно там ви е силата?Коментари

 1. Виктория септември 10th

  Comment Arrow

  Лидерите винаги са били най-важните фигури в модерния бизнес. Именно такива хора създават иновациите в световен мащаб.


 2. Поли Козарова септември 10th

  Comment Arrow

  Да си лидер обаче не е лесно… Да създаваш иновации – също. В Маркетинг Буркан работим за това – да върнем вярата на българите, че могат да правят бизнес, че могат да създават иновации, значими и извън страната…


 3. Свилен Николов септември 12th

  Comment Arrow

  Нов продукт, та нов продукт. Ок готови сме с представянето на новия продукт. Сега ми трепери задника в реално време какво ще се получи. Продукта е иновативен на ниска цена и в областта на музиката. Ето ти на едно от нещата за които говориш Поли и аз преживявам в реално време. Не е лесно, тревогата е голяма…


 4. Жана Йорданова септември 12th

  Comment Arrow

  Винаги има тревога около пускането на нов продукт, не знаете как ще реагира пазара и потребителите, дали няма да се появят бързо конкуренти, но пък ако не рискувате, няма как да разберете! Конкуренти винаги ще има, важното е да бъдем различни!


 5. Поли Козарова септември 12th

  Comment Arrow

  Свилене, аз също преживявам нещата в реално време 🙂 затова и си позволявам да говоря. Ако не задаваме въпроси, как ще намерим отговорите? Не може без колебания и тревоги…


 6. Свилен Николов септември 13th

  Comment Arrow

  Дано следващата седмица мога да се похваля с успешен старт за продукта.


 7. Поли Козарова септември 13th

  Comment Arrow

  Човече, обезателно ще чакаме feedbacka. Успешен старт!


 8. Свилен Николов септември 13th

  Comment Arrow

  Хм…дойде ми идея, че мога да го опиша като open case. Защо и за кого съм намерил този продукт. Защо съм избрал точно него и.т.н. Мерси за пожеланията, абе сетих се, аз имам ли колеги маркетьори, нямам ли. Я да ти пиша един мейл да те питам как най-добре да комуникирам продукта защото той е уникален, но без демонстрация трудно можеш да го представиш, а след демонстрация всеки го иска. Пращам ти мейл.


 9. Пламен септември 14th

  Comment Arrow

  С питане до Цариград се стига.

  Това е от най-хубавите неща на нета – питаш и получаваш полезни отговори 🙂 сравнително бързо. И аз ще чакам да видя какво се е случило :).

  Успех!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Жана Йорданова

Обожава маркетинга, социалните медии и брандинга. Пише статии в http://morningbiznews.com/. Целта й е един ден да бъде специалист по Guerilla marketing и да направи България едно по-креативно място. Защото маркетинга е любов, магия и илюзия. Наслаждава се на рок музиката и добрите концерти.