Предизвикателство ли е семейният бизнес?

Смята се, че когато над 50% от собствеността на една фирма се притежава от хора в рамките на едно и също семейство, бизнесът е семеен. По данни на Националния статистически институт над 40% от фирмите в България са семейни. Аз лично смятам, че данните са занижени.

Български феномен ли е семейният бизнес?

Според други източници подобна статистика се наблюдава и в други страни на Европейския съюз, в някои страни дори над 60% от фирмите са фамилна собственост.

Определено семейният бизнес не е български патент.

Знае се, че в зората на капиталистическите времена богатите семейства във Великобритания са изпращали синовете си да стават адвокати и търговци, за да могат да поемат управлението на семейния бизнес.

В Европа и по света има много примери за фирми, които са започнали като семейни и са постигнали страхотен успех не само в рамките на един национален пазар, но и в международен план. Можем да споменем например Порше, Форд, Бенетон, Самсунг, Икеа… От малки местни производители постепенно те се превръщат в мощни корпорации.

Но как? И има ли в това нещо  различно да имаш семеен бизнес или да работиш за такава фирма?

Семейният бизнес е старт с малък риск

Да стартираш фирмата си като семейна собственост определено има своите предимства, ето само някои от тях:

 • Можеш да използваш финансовата подкрепа на родителите си
 • Можеш да се възползваш от професионалните им контакти или знания
 • Когато има натоварени моменти, хората в семейството обикновено са склонни да работят ентусиазирано и продължително за успеха на общото начинание
 • Можеш да плащаш по-ниски заплати в началото и всички да споделят този риск без мърморене.

У нас се смята, че семейният бизнес е естествен когато става въпрос за земеделие или магазинче, но често се наследяват и лекарски кабинети, адвокатска практика и други.

Вече има и доста производствени предприятия, притежавани от семейства, чиито дипломирани наследници вече са част от оперативното управление на бизнеса.

Трудно ли е да работиш в семейна фирма?

В семейната фирма има концентрация на управлението и по-трудно се наемат оперативни мениджъри извън семейния кръг. Ако семейството е сплотено и семейните представители, които ръководят бизнеса, са компетентни професионалисти, тогава няма голяма разлика да работиш за такава фирма или за компания с независими собственици.

Това в български условия не е често срещано явление, обаче. Поради особеностите на нашата народо-психология – да не се доверяваме лесно, да предпочитаме сигурното, да контролираме повече, отколкото да предоставяме свобода и инициативност, да си наемен служител в семейно предприятие понякога се оказва доста сложно…

В такива предприятия на служителите се гледа с недоверие и много трудно се приемат техни идеи и инициативи. Обикновено оперативните мениджъри са от семейството и те получават най-високите заплати. Те разполагат и с бизнес „привилегии“ като служебни автомобили, мобилни телефони, командировки в чужбина и други.

Това създава демотивираща атмосфера. Често именно най-добрите служители трудно изявяват своите качества и за съжаление бързо вземат решение да си тръгнат…

Семейният бизнес е предизвикателство и за самите собственици

Европейската и световна практика показват, че ако се преодолеят тези особености на семейно-притежавания и семейно-управлявания бизнес, пред него се очертават обещаващи перспективи.

Статистиката сочи, че тези предприятия обикновено са дългосрочно ориентирани, те успяват да преодолеят икономическите кризи без големи последствия и постигат по-висока норма на печалба.

При едно условие – „ако“!

Ако успеят да намерят верния баланс между семейните интереси и професионалния начин на управление.

Ако успеят да излъчат най-добрите представители на семейството да се грижат за управлението на бизнеса.

Ако успеят да привлекат способни и инициативни хора в бизнеса, които не са от семейството, и им окажат нужното доверие.

Ако преодолеят вътрешните си противоречия и различия.

Ако мениджърите, дори и да са собственици от семейството, непрекъснато се учат и развиват.

Бъдещето ще покаже дали български фирми, които са семейни, ще успеят да преминат в ръцете на следващото поколение безпрепятствено и дали ще се окажат конкуретноспособни на международните пазари.

А вие как мислите – ще се справят ли богатите бизнес семейства в България с това предизвикателство?Коментари

 1. Виктория октомври 2nd

  Comment Arrow

  Според мен когато говорим за семеен бизнес от особено значение е да сме сигурни в идеята, която имаме и да се одобрява от всички членове, които ще участват в него. Другото, което е, е хубаво да бъдат премерени рисковете поне до колкото това е възможно.


 2. Поли Козарова октомври 2nd

  Comment Arrow

  Обикновено в началото на бизнеса хората в семейството са обединени от идеята. Според мен проблемите идват на по-късен етап, с увеличаването на печалбите… Това е съвсем човешко и дори е типично не само за семейния бизнес.

  А премерване на рисковете е задължително. Risk management е техника, която е полезна още в самото начало на бизнеса.


 3. Анелия Ачанова октомври 10th

  Comment Arrow

  Има още нещо, което може да се добави. Много характерно за нас българите е ако имаш семеен бизнес, близки и далечни роднини да те молят да ги вземеш на работа във фирмата. И колкото и добър мениджър да си е изключително трудно да балансираш между професионалните ти интереси и насоченост и вътрешното ти усещане, че не искаш или още по-лошо отказваш да помогнеш на близък човек при положение, че имаш тази възможност.


 4. Стойне Василев октомври 23rd

  Comment Arrow

  Моето семейство има малък бизнес, в който помагаме всички. Имало е и добри и лоши периоди, но бизнеса е оцелявал. Според мен, най-големия проблем, който трябва да се разреши е как да се разделят бизнес делата от семейните и всеки да разбере, че по време на работа отношенията са едни, а вечер на трапезата, съвсем различни.

  За да се постигне това, винаги трябва да има един лидер в семейството, който да е нещо като Управител. Той трябва да разпредели ролите в бизнеса на останалите – касиер, продавач и други. Ако това не стане и всички са президенти с равни права, нищо няма да се получи, само семейни скандали.

  Другото нещо, което трябва да се раздели между семейството и бизнеса са парите. Трябва да има много строга отчетност и разделение между фирмените пари и личните. Това да минеш и да вземеш пари от касата за лични разходи, трябва да остане в миналото.

  Според мен, богатите бизнес семейства ще оцелеят само ако се доверят повече на външни хора и консултанти, а не да казват „Аз съм изградил този бизнес от нулата, ти ще ми казваш как да го управлявам…“


 5. Marin Simov януари 29th

  Comment Arrow

  Според мен, семейния бизнес е едно благоприятно явление. Популярността му се дължи на това, че голяма част от хората предпочитат да работят с членове на семейството си на които могат да имат по-голямо доверие, от колкото на случайни бизнес партньори. Риск има независимо дали бизнеса е семеен или не. Семйния бизнес притежава по-добра икономическа гъвкавост, тъй като заетите в даденото начинание са склони на компромиси, свъзани с промени във финансовото състояние на предприятието.


 6. Поли Козарова януари 29th

  Comment Arrow

  @ Марин – добре дошъл в блога! Според нас семейното предприемачество е един от начините да изправим България на крака и да възобновим средната класа в страната. Благодарим за ценния коментар към поста 🙂


 7. Marin Simov януари 31st

  Comment Arrow

  Много правлно, средната класа е гръбнака на нашата икономика, да се надяваме, че тя ще се развива и укрепва все по-силно за в бъдеще.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com