А какъв е Вашият шеф?

Идеални хора няма. Идеални шефове също. Каква е асоциацията Ви, когато чуете думата „шеф”? А думата „ръководител”? А думата „лидер”?

Свикнали сме да възприемаме факта, че шефовете са онези, които нищо не разбират и по стечение на обстоятелствата са били повишени или просто „връзките” са изиграли своята роля.

В бизнес средите се срещат обаче и амбициозни, млади хора, притежаващи лидерски способности и родени да бъдат ръководители. Защото истинският ръководител няма да назначи свои познати, а ще назначи хората, които са му необходими.

Той не заповядва, а ръководи. Винаги контролира и се цели към количествено измерими резултати. Малко са хората, които успяват да мотивират екипа си без материални облаги. Но истинският ръководител го прави. Той не се „скатава” от работа, а работи 2-пъти повече от другите. Защитава екипа си, когато е обвинен неправомерно и не се оправдава, когато е допусната грешка. Такъв тип ръководители развиват подчинените си и не се стремят да ги „задушат”. Те дават шанс на всеки да расте и да се доказва. Сами са си извоювали позицията, която е плод на неуморен труд. Мразят връзкарството и странят от шефове, които нищо не разбират.

Добрите ръководители си спечелват уважението на останалите колеги, създават добра работна атмосфера и интерес към цялата работа.

Как да прецените, че сред вас има добър ръководител?

 • изпълнява задълженията си в срок;
 • умее да поема отговорност;
 • умее да управлява хора;
 • умее да ръководи;
 • склонен е към нови предизвикателства;
 • мотивира се не само от материални облаги;
 • желае да се докаже като професионалист.

 

Разбира се, лесно е да се изброят тези изисквания, но е трудно да се намерят всички в един човек. И както казах, няма идеални ръководители. Но е важен стремежът на всеки да бъде идеален. Не съм съгласна, че добри са само тези ръководители, които имат определен трудов стаж, добри са онези, които се стремят към това, независимо дали са с малък или с голям опит.

А Вие какви ръководители познавате?Коментари

 1. Поли Козарова октомври 4th

  Comment Arrow

  Имала съм различни шефове… Едно е истина – характерът и културата на шефа правят всъщност стилът на фирмата.

  Аз като шеф не знам дали бях успешна. Винаги се опитвах да мотивирам хората, с които работех, много се допитвах до тях и уважавах позициите им. Не знам дали това се очакваше от мен, но се гордея със себе си, че го правех ежедневно.


 2. Стефан октомври 5th

  Comment Arrow

  Поли, с този пост скачаш в едно дълбоко място, където аз мисля, че няма „правилен“ отговор на въпроса „Кой е добър ръководител?“. Добър за кого? За служителите, за акционерите, за останалите ръководители в мениджърския екип, за партньорите на фирмата… Аз много съм си блъскал главата над въпроса за добрия ръководител (и аз имам опит като ръководител на екипи) и мисля, че всичко е въпрос на КОНКРЕТИКА – конкретна компания, конкретен екип, конкретен пазар, конкретни фирмени цели, конкретен момент от развитието на компанията, конкретен …
  Сигурно и ти познаваш хора, които са считани за успешни мениджъри в едни компании, а в други се провалят с гръм и трясък. Малцина са онези, които са считани за добри ръководители без уговорки.

  А и не съм съгласен с твърдението „Защото истинският ръководител няма да назначи свои познати, а ще назначи хората, които са му необходими.“ Склонен съм да го приема със следното допълнение „Защото истинският ръководител няма да назначи свои познати, АКО НЕ СТАВАТ ЗА ДАДЕНА РАБОТА, а ще назначи хората, които са му необходими.“. Винаги е по-добре да работиш с познати, защото вероятността за кофти изненади е по-малка (не че я няма, но все пак).


 3. Пламен октомври 5th

  Comment Arrow

  Виждал съм хора на възраст, които доста добре се справят със задачите и ръководят и мотивират. Не всички са задръстени и закостенели.

  И на другия полюс, някои псевдошефчета на 22-23 години. Да се чудиш да напускаш ли, да се мъчиш ли в тая фирма или просто да го…. набиеш.


 4. Поли Козарова октомври 5th

  Comment Arrow

  @ Стефан – да обърна вниманието ти, че постът е на една млада дама, отскоро автор в Маркетинг Буркан – Жана Йорданова. Ти си абсолютно прав, че всичко е въпрос на конкретика и няма идеални шефове така, както няма идеални служители.

  @ Пламен – добрият ръководител е сплав от много качества, някои просто са генетична даденост, други се възпитават… И наистина, това не зависи от възрастта. Аз съм виждала и 27 годишен шеф на екип, който много го бива в отношенията с хората. А съм виждала и хора на 55+, които бяха толкова извън времето и пространството като ръководители, че ги мислех за заспали през 1955 година…


 5. Стефан октомври 6th

  Comment Arrow

  Леле как не съм обърнал внимание на това кой е автора 🙁
  Поли, извинявай за недоразумението.


 6. Поли Козарова октомври 6th

  Comment Arrow

  Няма никакъв проблем – просто уточнявам, че Жана пише редовно в блога 🙂


 7. Даниел октомври 16th

  Comment Arrow

  На първо място шефа трябва да бъде ЧОВЕК!
  Аз лично не обичам да работя и НЕ работя с хора, които по една или друга причина не ме „кефят“.


 8. Ани Иванова октомври 17th

  Comment Arrow

  „В бизнес средите се срещат обаче и амбициозни, млади хора, притежаващи лидерски способности и родени да бъдат ръководители.“

  В бизнес средите има и хора на почтена възраст, които имат лидерски способности и са родени да бъдат ръководители.


 9. Rostislav Mladenov януари 18th

  Comment Arrow

  Според мен, добрите ръководители не изпадат в крайности, а се придържат към златната среда. Не се отнасят твърде фамилярно с подчинените си, но не са и крайно деспотични. Нужно е да притежават комплексен набор от качества, да работят с хъс и желание и най-вече да се отнасят с уважение и разбиране към подчинените си.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Жана Йорданова

Обожава маркетинга, социалните медии и брандинга. Пише статии в http://morningbiznews.com/. Целта й е един ден да бъде специалист по Guerilla marketing и да направи България едно по-креативно място. Защото маркетинга е любов, магия и илюзия. Наслаждава се на рок музиката и добрите концерти.