Индустриалецът Лалю Метев

Знаете ли, че през периода 1907 – 1947 година най-голямото и модерно предприятие за производство на цимент на Балканите се е намирало в Плевен и е било изцяло българска собственост?

Днес ще ви разкажа за най-големия му собственик и виден индустриалец Лалю Метев, един от най-заможните българи преди 9 септември 1944 година.

Лалю Метев е роден на 28 февруари 1885 година в семейството на габровския занаятчия дядо Метю Христов Чехлар, който изучава всичките си синове в европейски университети. Любопитното е, че Лалю Матев има четири висши образования – завършва философия в Загребския университет, западноевропейска филология в Университета в Женева, славянска филология и право в Софийския университет. Интересното е дали има съвременен български предприемач, който може да се похвали с подобно образование?

През 1911 година Лалю Матев заедно с други партньори изкупува първата българска фабрика за цимент Акционерно дружество „Златен лев“, новопостроено предприятие западно от Плевен, с датско оборудване и производствен капацитет 12000 тона годишно.

През 30 годишния си период на съществуване предприятието значително се разраства и се утвърждава като най-големият производител на цимент на Балканския полуостров.

В продължение на 20 години акционерите не получават никакви дивиденти – цялата печалба се реинвестира в производството! Кой ли съвременен собственик на акции е способен на това? Да сравним само с прекомерната алчност, която се шири в световен мащаб, довела до глобална икономическа криза с неясни последствия…

През 1937 година капацитетът на завода е увеличен повече от три пъти до 40 000 тона годишно, след голяма инвестиция в нови производствени мощности, доставени от Прага.

Електричество за целите на производството се подава от собствени електрически централи!

Фабриката разполага със собствени железопътни линии.

Освен основното производство, към активите на дружеството се прибавят леярна фабрика и фабрика за производство на циментови продукти.

Анализите на цимента, правени в западни лаборатории, показват много високо качество на продукта, сравнимо с това на немските и швейцарските производители.

През Втората световна война дружеството е под пряк надзор на Министерството на финансите. Държавен контрольор води на отчет вложените суровини и реализираното производство, дружеството внася огромен акцизен данък в хазната.

Дружеството е принудително национализирано през 1947 година, като акциите му са „изкупени“ на стойност под 5% от реалната им пазарна цена… Самият Лалю Метев е арестуван в деня на преврата и заплаща огромна сума за освобождаването си. Семейство Метеви е изселено в провинцията.

Ще кажете, че пак преувеличавам и идеализирам… Не познавам лично наследниците му – знам, че синът му – физикът Васил Метев (вече покойник), е един от създателите на Благоевградския университет „Неофит Рилски“, а единият му внук, който е и негов адаш, е блогър.

За качествата на човека Лалю Метев мога да съдя само по едно. От 1919 година той притежава фирма за търговия на едро, включително хранителни продукти. През войната я продава с мотива, че не желае да бъде спекулант в собствената си страна.Коментари

 1. Лили Боянова октомври 11th

  Comment Arrow

  С други думи в България ако си готин и работиш много. Ако реинвестираш всичко и решиш да си честен и почтен, в един момент, колкото и напред да си пак се появява някой и ти прибира всичко.


 2. Аника октомври 17th

  Comment Arrow

  Напълно си права Вили. Личен пример като този мога да дам с пра-дядо ми. Отнели са му 3 пъти всичко, но пак е успял с много труд да се бори в частния сектор.


 3. Виктория октомври 29th

  Comment Arrow

  Страхотен материал Поли! Поздравления 🙂


 4. Поли Козарова ноември 1st

  Comment Arrow

  Благодаря! Мисля да продължа с поредицата вдъхновяващи четива за българския бизнес отпред 9 септември. Нека не забравяме, че историята не започва от нас!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com