Да учат ли децата бизнес в училище?

През последните месеци все по-често се чуват гласове от страна на просветното министерство, че ще въвежда обучение по бизнес в училище. Надявам се това да не е само поредната модна шумотевица, а да е начало на добре подготвена програма и /дай Боже/ програма, която ще се изпълнява добре!

Не знам за вас, но аз лично за себе си съм убедена, че да се учи бизнес в училище е абсолютно необходимо. Както изкуствата, научното поприще, реализацията в спорта и др. професионални реализации, работата в сферата на бизнеса изисква съответните знания и подготовка. И то от най-ранна детска възраст!

Всички сме наясно как се случва това в България. В най-добрият случай децата започват да изучават бизнес науки в средношколска възраст и то ако попаднат в професионална гимназия по финанси и счетоводство. За всички останали деца бизнесът е табула раса. Ако знаят нещо за бизнеса, те са го дочули от медиите или от семейните разговори. Така попадат в ситуация, в която най-естествено е с бизнес да започнат да се занимават децата на бизнесмените. Защото те са най-„подготвени“ за това.

Така изпускаме най-благоприятния момент да стартира обучението по бизнес. Доказано е, че колкото по-рано децата се запознаят с основните понятия в една наука, толкова по-бързо напредват те в нея. И толкова по-надалеч стигат. Преди време по подобен начин се спореше дали децата могат да учат множества и компютри в началния курс. И дали Благовест Сендов не се „изхвърля“ с идеите си. Днес обществото ни е технологично и дори децата от предучилищна възраст могат да използват компютри и мобилни телефони, и знаят какво представлява интернет.

Заслужава си да отбележим, че доста деца имат усет за бизнеса още от малки. Синът ми правеше списание за автомобили още като първокласник и успяваше да го продаде на децата в класа. През годините той последователно развиваше знанията си и бизнес уменията си. За съжаление, българското училище нито с нещо допринесе затова, нито се възползва от индивидуалните му качества. Знам подобни случаи и за децата на някои от приятелите ни. Много известни бизнесмени в САЩ са проявили бизнес качествата си доста рано – независимо от това дали обстоятелствата са налагали, или шилото просто не е стояло в торбата…

Какво губим от това, че над 95% от българските деца завършват 12-годишното си училищно образование без да имат и понятие от бизнес?

  • Ако започнат работа в частния бизнес веднага след училище, на тях им е необходимо много бързо усвояване на основни бизнес понятия. Навлизането в бизнес средата е доста трудно и струва скъпо на работодателите!
  • Ако решат, че трябва да продължат обучението си в бизнес университет, са необходими няколко месеца за първоначално вникване в базови бизнес термини и знания. Губи се ценно време за навлизане в сериозните бизнес дисциплини.

Така се стига до парадокса завършващи магистратура по маркетинг никога да не са се занимавали с практически маркетинг и наивно да питат във Фейсбук как се прави корпоративен блог и дали Фейсбук може да се ползва за бизнес цели? Като ръкодител на маркетингов отдел животът ме е срещал с начинаещи в нашата професия, които са завършили бизнес университет, но никога не са виждали реална оферта и търговски договор, нямат никакво понятие от бизнес кореспонденция и не знаят за какво служи фактурата…

Ето защо моят отговор е категоричен. Да! Българските деца още от най-ранна училищна възраст трябва постепенно да навлизат в бизнес науките. Защото брутният валутен продукт на страната се генерира от бизнеса. И при ниската раждаемост в България, високата емиграция и тенденцията към застаряване на населението ние просто не можем да си позволим лукса да не го правим!Comments

Съжалявам, но коментарите са забранени.

За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.